Wanneer bemesten?

Meststoffen zorgen voor sterke, energieke planten met een rijke en lange bloei. Maar wanneer kun je je tuin het best bemesten?

 

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Wanneer bemesten

Het is handig om per seizoen te weten welke planten meststoffen nodig hebben. Omdat ze hun groei- en bloei energie uit de bodem halen, voorkom je tegelijkertijd dat de grond arm wordt. Raadpleeg deze bemestingskalender en bekijk wanneer je welk gedeelte van de tuin kunt bemesten.

Bemesten in het voorjaar

 • Bomen, struiken en hagen: Breng een gemengde mest voor de siertuin aan. Voor buxus kun je buxusmest gebruiken. Ook voor rododendron, hortensia, coniferen en hagen zijn er speciale mestsoorten.
 • Rozen: Werk beendermeel of gemengde organische mest licht in de grond.
 • Gazon: Strooi in april een gemengde organische mest en bemest het gazon vanaf eind april (tot eind augustus) maandelijks met KAS of een andere meststof die veel stikstof bevat. Je kunt ook beginnen met een speciale gazonmest volgens een stappenplan. Lees meer bij gazon bemesten.
 • Borderplanten: Bemest de siertuin in het vroege voorjaar met gemengde organische mest. Ook bloembollen kun je hiermee bemesten.
 • Eenjarigen, potplanten en kuipplanten: Bemest vanaf  april met speciale mest voor terras- of kuipplanten.  Of gebruik langwerkende meststoffen voor potten en bakken.
 • Moestuin: Werk een paar dagen voor het zaaien of planten biologische voeding voor de moestuin door de bovenlaag van de grond. Lees meer bij moestuin bemesten.

Bemesten in de zomer

 • Rozen: Bemest rozen in juli met snelwerkende rozenmest.
 • Borderplanten: Voor een rijke groei en bloei kun je de borderplanten bijmesten met een gemengde mest voor de siertuin.
 • Eenjarigen, potplanten en kuipplanten: Voeg elke week (of om de twee weken) tot half augustus vloeibare mest toe aan het gietwater. Er bestaan tegenwoordig ook langwerkende meststoffen voor potten en bakken, dan hoef je niet om de twee weken te bemesten.
 • Moestuin: Om voor voldoende stikstof te zorgen kun je bijmesten met snelwerkende mest, zoals bloedmeel of kunstmest. Ook kun je groenbemesters, zoals bladrammenas (tot eind augustus) en gele mosterd (tot in september), zaaien voor voldoende organische stof in de bodem en een betere bodemstructuur.

Herfst en winter

 • Bomen, struiken en hagen: Gebruik vanaf oktober (kleigrond) tot maart (zandgrond) een mulchlaag van compost om de planten te bemesten.
 • Rozen: Bemest met een mulchlaag van compost en vanaf november kun je de grond rondom ophogen (aanaarden).
 • Gazon: Voeg, het liefst al eind januari of begin februari, kalk toe aan de grond zodat de kalk opgelost is voordat je gaat bemesten. Kalk en mest werken elkaar namelijk tegen. Lees meer bij gazon bemesten.
 • Moestuin: Bemest met een mulchlaag van compost vanaf oktober (kleigrond) tot maart (zandgrond), ook bij fruit. Aan het eind van de winter kun je bemesten met een gemengde organische mest voor de moestuin. Ook kun je groenbemesters zaaien.

Wil je weten welke verschillende soorten meststoffen er zijn en welk soort geschikt is voor welk gebruik? Kijk dan in het artikel tuin bemesten.

De smaak te pakken? In onze shop vind je een groot aantal uiteenlopende tuinartikelen.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 7 september 2013 om 18:25

ik heb geplant een klimroos echter hij is nu 150 cm hoog en geeft geen rozen vreemd?

op 11 september 2013 om 16:29

Kocht je de klimroos pas kort geleden bij het tuincentrum? Misschien was hij op het moment dat je hem kocht al uitgebloeid. De bloeitijden bij het tuincentrum lopen niet gelijk met de gebruikelijke bloeitijden buiten omdat ze in verwarmde kassen zijn voorgetrokken. Meestal bloeien ze juist op het moment dat je ze koopt, maar bloeien ze niet meer op het moment dat ze normaal in de natuur bloeien. Volgend jaar zullen ze weer volgens de natuurlijke klok in bloei komen.

Anoniem op 22 mei 2014 om 11:08

Beste,

Ik heb 2 weken geleden een aantal plantjes geplant, graag wil ik deze (en andere planten) iets bemesten.
Is dit nu mogelijk ivm het zonnige weer en wanneer het best: ochtend of avond?
En dient het iets in de grond geharkt te worden?

Bij voorbaat dank!