tuinierentuinplant

Appel Brabant Bellefleur

 
beeld vtwonen
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Iedereen kent wel appels, maar uiteraard groeien appels ook aan een appelboom. Lees meer over de appelboom.

Wanneer kan ik de 'Brabant Bellefleur' plukken?

De appels van de Malus domestica 'Brabant Bellefleur' zijn rood/groen van kleur en hebben een heerlijke zachtzure smaak. In november zijn de appels van de 'Brabantse Bellefleur' rijp om te plukken waarna ze in januari genuttigd kunnen worden. Het is een veelzijdige appel, want Brabantse Bellefleur appels zijn geschikt als handappel, bewaarappel en als moesappel.

Geschiedenis van de appel

Het geslacht Malus kan grofweg ingedeeld worden in twee typen appels: sierappels en consumptieappels. De sierappels worden gekweekt vanwege hun mooie kleur. Ze zijn minder lekker dan de consumptieappels. Over de hele wereld zijn duizenden appelrassen voor consumptie bekend. Ze stammen af van de nog altijd in de Kaukasus aanwezige Malus sieversii. Tijdens de handel langs de zijderoute zijn de appels verspreid naar het Romeinse Rijk alwaar de teelt van appels zich ontwikkelde. Van hieruit is de appelteelt over Europa verspreid geraakt. Omdat de appel al lang tot het dagelijks eten wordt gerekend zijn er ook veel verhalen over. Van sprookjes zoals Sneeuwwitje tot de Griekse mythologie waarin de twistappel met de tekst 'aan de mooiste' tweespalt onder de godinnen veroorzaakt. Het aardige van appelbomen, zo ook de Malus domestica 'Brabant Bellefleur' is dat ze voor vruchten in het najaar maar ook voor mooie bloesem in het voorjaar en een prima bladerdek in de zomer zorgen. Voor goede vruchtvorming, zowel in aantal als grootte, hebben bijna alle appelrassen kruisbestuiving nodig. Dat betekent dat minimaal twee appelrassen elkaar moeten bestuiven.

Lees verder onder de advertentie

Hoe onderhoud ik de Brabantse Bellefleur appel?

Na het planten duurt het meestal drie jaar voor de Brabantse Bellefleur vrucht draagt. Om vorming ervan te stimuleren, dient de groei geremd te worden. Dit doe je door snoei, takken buigen en vruchtdunning. Appelbomen snoeien is complex, waardoor veel mensen bang worden om te knippen. Kom je er niet uit, vraag dan een vakman, bijvoorbeeld een hovenier of volg een cursus snoeien. Je kunt ook meer lezen over snoeien bij de snoeiartikelen. Snoei twee keer per jaar. Eerst in de winter. Je verwijdert alle zieke, dode en verkeerd geplaatste takken. Zaag de takken glad af. Laat geen stompen zitten. Alle gesteltakken (die het 'skelet' vormen van de boom) worden met een derde ingekort. Herhaal snoei in de zomer. Je snoeit de sterk verticaal groeiende scheuten zo dicht mogelijk bij de stam af. Verder worden de eenjarige scheuten teruggesnoeid tot vijf ogen. Kortere eenjarige takken gewoon laten zitten. Rem de groei van de Brabantse Bellefleur verder door takken horizontaal te buigen. Verbind daarvoor touwen tussen de uiteinden van de takken en de stam. Kijk uit dat takken niet te diep doorbuigen. Als ze naar beneden hangen, groeien ze niet meer. Ook vruchtdunning vanaf juni is aan te bevelen bij de Brabantse Bellefleur appel. Verwijder alle achterblijvende vruchten en probeer maximaal een tot twee vruchten per bloemtros over te houden.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Malus 'Brabant Bellefleur'

Cult

'Brabant Bellefleur'

Familie

appel

Latijnse familie

domestica

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Vruchtdunning in de zomer. Steun zwaar beladen takken.

Snoeien

Snoei in winter en zomer.

Bemesting

Koemestkorrels in voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

voorkeur voor niet te zware neut

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Beschrijving

afhankelijk van de onderstam

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

witroze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei