Alles over een sering snoeien voor een uitbundige bloei

null Beeld vtwonen
Beeld vtwonen

Een plant uit de olijffamilie en heerlijk nostalgisch: de sering. Van oorsprong hoorde deze thuis in een oude boerentuin, maar deze uitbundige bloeier staat eigenlijk in élke tuin mooi. Wanneer je 'm moet snoeien en hoe je voorkomt dat ‘ie kaal wordt, lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Beurtjaren: soms wel, soms geen bloei in de sering

Schrik niet als de Sering (Syringa vulgaris) een keer niet ziet groeien: deze plant slaat namelijk wel eens een jaar over met de bloei. Ze zijn het ene jaar overladen met bloemen en - alsof ze geen kracht meer hebben - hebben ze het jaar erop heel weinig bloemen. Geen paniek. Dit systeem van ‘beurtjaren’ hoort bij de sering.

Wanneer sering snoeien?

Snoei in de maand mei of juni meteen na de bloei zoveel mogelijk uitgebloeide bloemen weg. Zo zorg je dat de plant zijn energie gebruikt om zaden en nieuwe bloemknoppen te maken. Weten wat je nog meer (nu) kunt snoeien? Kijk in de snoeikalender.

Zo ‘moet’ je snoeien

Let op: als je een sering gaat snoeien, houd er dan rekening mee dat hij altijd meerdere nieuwe scheuten aanmaakt. Wil je dat hij compact blijft? Knip dan alleen na de bloei de toppen eruit met een fijne snoeischaar. Seringen hebben daarnaast last van wilde scheuten uit de stam. Snoei deze direct weg, omdat ze voedingsstoffen afnemen die de struik hard nodig heeft. Meer over snoeien vind je bij hoe snoeien. Belangrijk: zorg altijd voor het juiste snoeigereedschap!

Lees verder onder de advertentie

Zo verjong je de sering

Als een sering te hoog wordt en alleen maar bovenin de plant bloeit, verjong je hem door wat oude takken tot op één of anderhalve meter boven de grond af te zagen met een handzaag of stevige takkenschaar. Doe dit tijdens de rustperiode van de plant - van november tot eind maart - of als hij is uitgebloeid.

Doe je dit in het voorjaar dan bloeien de nieuwe takken pas in het volgende voorjaar. Snoei in deze periode alleen een paar takken, want wanneer je 'm drastisch snoeit, loopt hij nooit meer uit. Bloemknoppen van de sering zitten altijd alleen aan het eind van de tak. Zie je twee knoppen zitten, dan heb je met bladknoppen te maken.

Lees verder onder de advertentie

De Amerikaanse sering snoeien

In het voorjaar knip je de Amerikaanse sering tot ongeveer de helft terug. Het eenjarige hout geeft ook de meeste en grootste bloemen, daarom is snoeien ook zeker raadzaam. Bevroren takken kunnen dan ook verwijderd worden, lees meer bij vorstschade.

Knippen van de kleinbloemige sering

De kleinbloemige ‘mini-sering’ Seringa Palibin en Seringa microphylla ‘Superba’ bloeit voor een tweede keer in augustus. Knip meteen na de eerste bloei in mei de uitgebloeide bloemen weg voor een herbloei en laat ze verder met rust.

Lees meer in de plantenindex over de sering en bij wanneer snoeien.

Lees verder onder de advertentie

Aan de slag