Marmeren vloer in huis? Ontdek styling- en schoonmaaktips
Marmer is een prachtig, natuurlijk materiaal dat luxe ademt. Deze chique natuursteen is niet alleen weggelegd voor spa’s of hotels, ook in huis past marmer hartstikke goed. Met een marmeren vloer kan het interieur niet meer stuk. Alleen hoe combineer je een marmeren vloer met de rest van de kleuren en spullen? En hoe geniet je zo lang mogelijk van zo’n vloer? Ontdek inspiratie, onderhoudstips en meer.
De aantrekkingskracht van marmer
Marmer is een natuursteen, net als graniet, travertin, basalt en leisteen. Het werd al eeuwen geleden gebruikt door de Grieken en Romeinen als bouwmateriaal, maar ook om het interieur mee te verfraaien. Omdat marmer door de natuur is gevormd, is elk stuk anders wat zorgt voor het typische unieke karakter waar marmer zo om bekend staat. Wist je dat marmer in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar is? Niet voor niets dat het materiaal zo geliefd en populair is. Tegenwoordig vind je deze natuursteen in veel interieurs terug. Niet alleen in marmeren keukenbladen, meubels en accessoires maar ook in vloeren. Marmer is namelijk een robuuste steensoort dat goed bestand is tegen beschadigingen én het is geschikt voor vloerverwarming. Daarom zie je een marmeren vloer vaak terug in de woonkamer, keuken, hal en badkamer.
Stylingtips voor een marmeren vloer
Marmer combineert mooi met andere natuurlijke materialen in huis. Een marmeren vloer komt perfect tot z’n recht tussen bijvoorbeeld hout, metaal, wol, rotan, glas en planten. Juist omdat het allemaal uit de natuur komt en geen item in het materiaal hetzelfde is. Denk aan een eikenhouten salontafel met groot blad en dikke poten, een vitrinekast van zwart gepoedercoat staal en betonnen of betonlook muren. Maar ook glazen accessoires zoals een vaas of tafellamp van rookglas met messing voet matchen goed met een marmeren vloer. Combineer vloerkleden en plaids van rijke stoffen zoals wol en fluweel met een marmeren vloer om een warme sfeer te creëren. Zorg wel dat je antislipmatten onder de vloerkleden plaatst. Marmer is namelijk vrij glad en hard en niet iets waar je op uit wilt glijden. Let ook goed op welke kleur marmer je kiest. Donker marmer past bij stoer en industrieel en laat de ruimte kleiner lijken. Licht marmer laat de ruimte groter ogen en is geschikt voor rustigere woonstijlen, zoals een Scandinavisch of romantisch interieur.
Dit kost een marmeren vloer
Een marmeren vloer wordt gelegd als tegelvloer. De kosten van een marmeren vloer bedragen zo’n € 50 tot € 125 per m², afhankelijk van de kleur en dikte van het marmer. Dit zijn alleen nog de materiaalkosten. Als je deze vloer laat leggen ben je meestal het dubbele kwijt. Omdat marmer een vrij kostbaar materiaal is, laat je zo’n vloer het beste door een specialist leggen. Deze zorgt ervoor dat de vloer egaal ligt en dat het marmer op de juiste manier wordt gelijmd en gevoegd. Wil je wel de look van marmer, maar niet de marmerprijs? Ga dan voor een marmerlook vloer van PVC of kunststof.
Een marmeren vloer onderhouden
Als je eenmaal voor een marmeren vloer hebt gekozen, wil je deze zo lang mogelijk mooi houden. Wees daarom extra voorzichtig met wijn en citroensap. Marmer is namelijk heel gevoelig voor zure vloeistoffen. Gelukkig kun je marmer behandelen waardoor het materiaal minder gevoelig is voor vlekken en kleine beschadigingen. Dit kan met verschillende technieken zoals: zoeten, polijsten, branden, boucharderen en zandstralen:
- Zoeten is een manier van polijsten en zorgt voor een halfmatte glans.
- Met polijsten geef je een marmeren vloer die typische hoogglans. Dit kun je ook laten doen als de vloer na verloop van tijd dof wordt.
- Bij branden zorgt hitte voor een ruw of leerachtig oppervlak van de marmeren vloer.
- Boucharderen is met een hamer kleine putjes maken, waardoor de vloer ruw en stroef wordt.
- Zandstralen zorgt voor zachte structuur op de marmeren vloer.
Deze technieken kun je beter door specialisten laten uitvoeren. Als dit (al) is gedaan, zorg je voor een extra beschermlaag met impregneren of kristalliseren. Impregneermiddel is een speciale beschermlaag die diep in het marmer doordringt. Voor marmer zijn er speciale middelen die de kleur en aders er beter uit laten komen. Kristalliseren is een proces waarbij een natuurlijke harde toplaag wordt aangebracht die minder snel slijt dan een impregneerlaag.
Een marmeren vloer schoonmaken
Bij elke natuurstenen vloer geldt dat je hem regelmatig en met beleid schoonmaakt. Marmer maak je het best schoon met een vochtige stoffen doek of dweil en neutraal schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Je kunt ook kiezen voor speciale marmerreiniger, zo weet je zeker dat je goed zit. Gebruik geen citroensap of soda, dit is niet goed voor marmeren vloeren. Maak de marmeren vloer na het dweilen nog een keer schoon met alleen water om alle zeepresten weg te halen. Wanneer zeepresten te lang intrekken kunnen ze voor vlekken zorgen. Heb je per ongeluk toch vlekken gemaakt die je er zelf niet uitkrijgt? Schakel dan de hulp in van een gespecialiseerd bedrijf.
Wil je graag marmer in huis maar liever geen marmeren tegelvloer? Verwerk het dan in de meubels. Zo combineer je marmeren meubels met andere materialen.
Moois voor op de vloer…
Bron: beeld: vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 15 aflevering 5 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Margriet Hoekstra