WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo creëer je ruimte en sfeer met een open keuken

De open keuken is immens populair. Voor gezelligheidsmensen en liefhebbers van koken is deze keukenopstelling een echte winnaar. Geen deuren en hokjes, maar ruimte en licht. Toch kan het lastig zijn om sfeer te geven aan een open ruimte en de leefruimte en keuken bij elkaar te betrekken. Nieuwsgierig naar alle mogelijkheden, voorbeelden en kosten van open keukens? Bekijk ze hier.

Stellingkasten in de keuken zijn goede alternatieven voor keukenkastjes

Wat is een open keuken?

De naam zegt het al: een open keuken creëert een open ruimte, waarbij de keuken is geïntegreerd in het woongedeelte. De keuken en de woon- of eetkamer zijn met elkaar verbonden en er zijn geen deuren. Vandaar dat een open keuken ook wel een woonkeuken wordt genoemd.

Vroeger was het gebruikelijk om een keuken af te scheiden van de woonkamer. Tegenwoordig is dat anders en zien we steeds vaker open keukens. Deze begonnen rond de jaren ’80 van de vorige eeuw aan een opmars.

Wat is een halfopen keuken?

Het zusje van de open keuken is de halfopen keuken. Hierbij heb je iets meer privacy tijdens het koken, maar blijf je betrokken bij de rest van de ruimte. Een halfopen keuken krijg je door de keuken deels te verbergen achter een wand of toog. Als je al een gesloten keuken hebt, is deze in de regel vrij makkelijk om te toveren tot een halfopen keuken. Meestal hoef je alleen deels een muur of deur te verwijderen. Openslaande deuren, een bar met barkrukken en kookeiland kunnen voor een soortgelijk effect zorgen.

De mogelijkheden van een open keuken

Niet voor niets is hij zo populair, want de mogelijkheden van een open keuken zijn eindeloos. De keuken is niet langer afgesloten, maar een uitnodigende plek voor familie en vrienden. Terwijl jij je passie voor koken laat zien, kunnen gesprekken met vrienden worden voortgezet aan de eettafel. Koken en tegelijkertijd de kinderen in de gaten houden of een televisieprogramma volgen… het kan allemaal.

Of je nu een klein appartement hebt of een grote vrijstaande woning, de open keuken is bijna altijd een optie. Omdat je geen rekening hoeft te houden met muren en deuren, zijn open keukens vrij in te delen. 

De voordelen van een open keuken

Hierboven heb je al wat voordelen kunnen lezen. We hebben alles nog even op een rij gezet: 

 • De open keukenopstelling geeft een ruimtelijk gevoel aan de woning, omdat twee ruimtes worden samengevoegd.
 • Een open keuken is favoriet bij gezinnen met jonge kinderen. En terecht, want tijdens het koken hoef je spelende kids niet uit het oog te verliezen. 
 • Koken wordt een sociale gelegenheid. Terwijl je staat te koken, blijf je in contact met het eetgezelschap aan tafel of op de bank. Wel zo gezellig!

Nadelen van een open keuken

Zoals bij iedere soort keuken, heeft ook de open keuken nadelen. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

 • Etensgeuren verspreiden zich sneller door het huis. Daarom is een goed afzuigsysteem onmisbaar.
 • Rommel en vuile vaat zijn minder makkelijk te verstoppen. Als je liever niet tegen pruttelende pannen en vuile vaat aankijkt, dan is een open keuken misschien minder geschikt voor jou. Een bar of toog kan ervoor zorgen dat je vanuit de zitplek geen zicht hebt op rommel.
 • Kinderen en huisdieren kunnen makkelijker bij hete ovens, kookplaten of etensresten. Een kat die stiekem op het fornuis springt of een enthousiaste kleuter tegen de hete oven leunt gebeurt sneller bij een open keuken dan bij een gesloten keuken.
 • Keukenapparatuur maakt geluid. Een lawaaiige vaatwasser kan vervelend zijn als je een film probeert te kijken een paar meter verderop.

loft met open eetkamer
Keuken Kvik. Wandtegels Equipe Country Blanco via Tegelhuys. Hanglampen Zuiver. Antiek bureau erfstuk. Kisten vintage. Ingelijste tekening van Martijn Huting. Eettafel Stick van Eijerkamp. Eetkamerstoel About a Chair 27 van Hay. Vaas vintage. Twist kaars Lex Pott. Vloerlamp gemaakt door Zita’s vader. Rond vloerkleed Gusta. Bank Loods 5 Design.
zwarte woonkeuken
Keuken Kvik. Aanrechtblad Kemi. Afzuigkap Marktplaats. Stoel Kennedy Chair van Hans Wegner.

Voorbeelden van open keukenopstellingen

De mogelijkheden zijn eindeloos, dus is het belangrijk om goed te bedenken welke open keukenopstelling het beste bij jouw leefsituatie past. Ben je een echte kookliefhebber of houd je ervan om samen met je gezin te koken? Dan is een kookeiland perfect. Wil je liever niet dat de keuken te veel ruimte inneemt omdat je andere woongemakken belangrijker vindt? Overweeg dan een rechte keuken of keukenblok

Een open keuken met kookeiland

Als je niet op de vierkante meters hoeft te letten, dan is de open keuken met kookeiland misschien wat jij in gedachten hebt. Hierbij verdwijnt het kookgedeelte niet in een hoekje van de woning. Sterker nog, het is vaak de blikvanger. Ook biedt het meer werkruimte dan een standaard aanrecht. Als je niet genoeg ruimte hebt voor een kookeiland of als het doortrekken van de benodigde leidingen en kabels lastig is, dan kun je altijd nog voor een werkeiland – dus zonder spoel- of kookgedeelte – kiezen. 

LEES OOK
Dit is allemaal mogelijk met een kookeiland in de keuken

Een rechte open keuken

Een rechte open keuken neemt weinig ruimte in en is daarom in bijna iedere woning geschikt. Deze keuken heeft één rechte zijde die tegen een wand aan wordt geplaatst. De kookplaat, oven, vaatwasser en spoelbak zitten naast elkaar. Alles wat je nodig hebt, zit erin. Zo wordt de ruimte optimaal benut. 

Een open keuken met bar

Een keukenbar zorgt voor sfeer en gezelligheid. Wat dacht je van een ontbijtje in de ochtend aan de bar, met de krant en een kop koffie erbij in een fijne mok? De bar kun je plaatsen aan een kant van een kookeiland, zodat gasten kunnen plaatsnemen terwijl jij het eten bereidt. Een kleine bar als hoekverlengstuk van het keukenblok of een losse bar bij een rechte keuken zijn ook mogelijk. Een keukenbar maak je door middel van een barplank of een verlengd aanrechtblad. Een paar barstoelen erbij en je bent klaar! 

vtwonen binnenkijk special zomerhuizen 07-2021 | woonkamer en eethoek in de woning in Melbourne met een keukeneiland
Kunstwerk links Euclid van Geoffrey Carran. Kan met hart Kaj Franck voor Arabia.  Krukken en gele fluitketel vintage. Rood bord aan de muur Blossom & Bill. Kleed uit Turkije. G Plan-stoelen van Kofod Larsen vintage.

Indelingen van een woonkamer met open keuken

Aan welke ruimte de keuken grenst, ligt aan de indeling van de woning. Maar de meest voorkomende variant is de woonkamer met open keuken. Wonen en koken worden zo gecombineerd in één en dezelfde ruimte: de woonkeuken. 

Wat we steeds vaker zien, is dat de keuken midden in de woonkamer wordt geplaatst en zo tot een echte leefkeuken wordt omgetoverd. Besef dat dit vaak vraagt om een reeks esthetische en technische ingrepen. Leidingen en kabels moeten worden verlegd en de keuken moet niet volledig in een looproute staan.

Een paar tips om aan te denken bij het plaatsen van een open keuken in de woonkamer zijn:

 • Waar zet je de bank neer? Bij een woonkamer met een open keuken is de locatie van de bank heel belangrijk. Bij een hoekbank is het slim om het meubel met de lange kant onder het raam te plaatsen. Hierdoor ontstaat aan de andere kant ruimte voor bijvoorbeeld een keukeneiland.  
 • Het dilemma van de eettafel in een open keuken: bij een afgesloten keuken moet je kiezen tussen een eettafel in de keuken of in de woonkamer. De open keuken lost dit dilemma voor je op. De eettafel kan tussen de woonkamer en keuken worden geplaatst, waardoor hij als een kamerverdeler fungeert. Heb je een smalle keuken en past de eettafel niet? Denk aan slimme oplossingen zoals een ronde bistrotafel of een tv-meubel dat overloopt in een eettafelbankje.

Open keuken-inspiratie

Een open keuken is op talloze creatieve manieren in te delen. We geven je alvast wat ideeën ter inspiratie. En hoe kan dat beter door bij anderen af te kijken?

Een kleine open keuken

Ook als je iets minder vierkante meters tot je beschikking hebt, zijn er genoeg keukenopties. De open keuken is bij uitstek geschikt voor kleine ruimtes. Je hoeft geen rekening te houden met muren en deuren en van twee kleine ruimtes maak je ineens een grote ruimte. Soms is het passen en meten, maar met deze tips helpen we je een eind op weg:

 • Heb je een kleine woonkamer? Een compacte keuken in een hoekopstelling is dan een uitkomst. Deze neemt relatief weinig ruimte in beslag en je loopt elkaar niet in de weg tijdens het koken. Ook een keuken in een rechte opstelling werkt goed.
 • Een weinig opvallende scheidingswand, bijvoorbeeld een open kast, kan een goed idee zijn om optisch twee verschillende delen te creëren.
 • Overweeg een inbouwkast liever dan een kastenwand.
 • Lichte kleuren zijn het prettigst in een kleine open keuken. Donkere kleuren kunnen op je afkomen en maken de ruimte kleiner.
 • Bedenk of je plek wilt houden voor een eettafel. Een ronde eettafel biedt uitkomst bij kleinere ruimtes. 
 • Bovenkasten zijn vaak nodig voor genoeg opbergplek. Stonden deze niet op je verlanglijstje? Een compacte bar met opbergruimte kan dan een oplossing bieden.
 • Wanneer je een kleine open keuken wilt inrichten met accessoires, beperk je dan tot een select aantal items. Kies liever voor een grote blikvanger, bijvoorbeeld een opvallende hanglamp. Zo zijn alle ogen gericht op dit item en valt het minder op dat de ruimte wat kleiner is.

LEES OOK
Een keukenblok is dé betaalbare oplossing voor een kleine keuken

Tips voor een open keuken

 • Verlichting: doordat de keuken open is, profiteer je optimaal van de lichtinval in je woning. Beschikt je huis over grote ramen? Dan ben je een bofkont! Kies bij kleine ramen voor semi-transparante raambekleding voor meer daglicht. Neem in een open keuken spots die je kunt dimmen of juist feller kunt zetten, afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt. Tijdens het koken is functioneel licht erg belangrijk, maar wanneer je op de bank zit, is het minder fijn om in de spotlights te staan. 
 • Afzuigkap: een nadeel van een open keuken zijn de kookgeuren in huis. Zorg daarom voor een goede afzuiging. Dat kan natuurlijk een reguliere afzuigkap zijn, maar er zijn ook andere slimme en effectieve oplossingen. Denk aan een afzuigsysteem dat is ingebouwd in het aanrechtblad. Vooral bij een kookeiland is dat een fraaie oplossing.
 • Stille apparaten: keukenapparatuur maakt geluid en tijdens het koken vind je dat hoogstwaarschijnlijk helemaal niet erg. Maar wanneer je op de bank zit, kan een luide vaatwasser of zoemende koelkast vervelend zijn. Houd hier bij de aanschaf van je keukenapparatuur rekening mee. Kies voor stille exemplaren.
 • Interieurstijl op elkaar afstemmen: tenslotte is het slim om rekening te houden met de stijl van de woning. Omdat de ruimte één geheel is, trek je de interieurstijl van het leefgedeelte het liefst door in de keuken. Bedenk of de gekleurde keukenkastjes die jij in gedachte hebt, passen bij het kleurpalet van het woongedeelte.

LEES OOK
Alles over verlichting: van lampen tot lumen

Welke materialen kies ik voor een open keuken?

Open keukens zijn verkrijgbaar in alle kleuren, vormen en maten die jij wilt. Je kunt ook verschillende kleuren en materialen met elkaar combineren. Denk er wel goed over na, want een open keuken is prominent aanwezig. Dus als je voor opvallende en kleurrijke materialen gaat, moet dat wel bij je smaak en de rest van de ruimte passen.

De witte en zwarte keukens zijn de klassiekers. Wit is altijd goed: het is neutraal, licht en goed te combineren met andere kleuren. Zwart is stoer en modern en combineert onder andere goed bij een industrieel interieur.

Ben je op zoek naar rust of een landelijk gevoel? Dan is de houten keuken een optie. Volledig ton sur ton kan ook: voer de keukenkleur dan door in de handgrepen, apparatuur en andere accessoires. Houd bij alle kleurkeuzes wel rekening met het kleurplan in het woongedeelte. Houten keukenkastjes zijn bijvoorbeeld lastig te combineren met een houten vloer, terwijl ze prachtig staan bij een gietvloer.

Materiaalkeuze voor het kookeiland 

Heb jij een open keuken met kookeiland? Het eiland kan als verbinder zorgen tussen de woonkamer en de keuken. Je kunt hier met het uitzoeken van de materialen rekening mee houden. Aan jou de keuze of je voor een blikvanger gaat of een eiland dat je laat blenden in de ruimte. Voor een statement kun je bijvoorbeeld kiezen voor marmer of terrazzo. of voor een combinatie van verschillende materialen. Zo kan een betonnen eiland mooi matchen met een houten vloer.

LEES OOK
De zwarte keuken is een blijvertje

Open keuken dichtmaken

Heb je een open keuken, maar wil je eigenlijk (terug) naar een gesloten keuken? Een open keuken dichtmaken is natuurlijk mogelijk door een wand te plaatsen. Een andere stijlvolle manier is door binnendeuren te plaatsen. Zo beslis je zelf wanneer je de keuken bij de rest van de woning betrekt. Wat dacht je van een industriële, stalen schuifpui of mooie houten paneeldeuren? Wil je de karakteristieke uitstraling van je huis behouden? Je zou zelfs nieuwe deuren met glas-in-lood-ramen kunnen kiezen.

Wat kost een open keuken?

Als je besloten hebt om voor een open keuken te gaan, zijn de kosten natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Een keuken is een flinke uitgave die je weloverwogen wil doen. Uiteraard zijn de kosten voor een open keuken afhankelijk van de grootte, het merk en de gekozen materialen. Gemiddeld geven we voor een nieuwe keuken tussen de 12.000 en 25.000 euro uit, inclusief apparatuur en montage. Alle kosten van een nieuwe keuken vind je hier overzichtelijk terug.

Omdat een open keuken in veel verschillende indelingen mogelijk is, zoals hierboven was te lezen, zullen de kosten ook verschillen. Ga je voor een rechte keuken van maximaal 10 m2? Die heb je al voor € 1.000. Grote keukens zijn gemiddeld € 6.000, exclusief apparatuur en het aanrechtblad. Wanneer je voor een royaal keukeneiland gaat, zal het budget hoger liggen. Leidingen voor de afvoer, elektra, gas en water moeten vaak verplaatst worden en dat is bij sommige vloeren een flinke klus.

nog meer: keuken inspiratie