De industriële woonstijl: zo pas je ‘m toe

beeld vtwonen Beeld

Wat mensen vaak raakt aan een industriële woonstijl is de eerlijke uitstraling. Met pure, rauwe en no-nonsense meubels en materialen die een uniek verleden hebben. Daarom zijn geen twee industriële interieurs hetzelfde. Ben je ook fan van de industriële woonstijl? Met onderstaande tips geef je elk huis een stoere, industriële sfeer.

Lees verder onder de advertentie

Wat is de industriële woonstijl?

Stoer, clean, robuust en met een ruw randje: dat zijn de eerste woorden die te binnen schieten bij de term ‘industriële woonstijl’. Maar zoals bij alle stijlen, verschilt de exacte invulling per interieur. Een industriële touch kan al bereikt worden met het ophangen van een industriële lamp in een verder basic huis. Maar de stijl kan ook van plafond tot vloer worden doorgevoerd met stevige kleuren als grijs, zwart, groen en blauw of ruige materialen als beton, staal, glas en hout.

Welke materialen horen bij een industriële interieurstijl?

De materialen die de industriële woonstijl het best typeren zijn beton, staal, hout, steen en glas. Iets zachtere materialen die daar goed mee matchen zijn stevig linnen, jute en wol. Wil je een glimmertje toevoegen? Ga dan voor koper.

Welke kleuren passen bij een industriële woonstijl?

Het basis kleurpalet van de industriële woonstijl bestaat uit grijs, zwart, bruin, wit, groen en blauw. Maar ook een zachte roze of beige kan prachtig staan bij deze stijl. De voorkeur voor het materiaal staal in deze woonstijl zorgt ervoor dat er ook vaak zilvertinten te vinden zijn. Koper geeft de boel een chic randje.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Industrieel wonen in nieuwbouw of een ander type huis?

Een nieuwbouwhuis leent zich goed voor de industriële woonstijl, omdat de basis meestal vrij strak is. In dit soort huizen zie je vaak betonnen vloeren, strakke verlichting, roestvrijstalen keuken- en badkamerafwerking en stalen deuren; elementen die goed bij deze stijl passen. Soms maak je het jezelf ook lastiger wanneer je in een nieuwbouwhuis woont, omdat de ‘oude ziel’ ontbreekt. Doorleefde meubels en materialen brengen daar snel verandering in.

Maar ook met nieuwe materialen – zoals een plafondhoge houten kastenwand en een betonkleurige vloer met de uitstraling van een oude schoolvloer – geef je een nieuwe woning de industriële woonstijl mee. Maar ook een oud, opgeknapt gebouw zou goed samengaan met deze stijl. Een bakstenen muur bijvoorbeeld biedt een ruige achtergrond voor de industriële woonstijl.

Industriële woonstijl in de keuken

Matte en glanzende materialen afwisselen zorgt voor een levendig beeld. In de keuken rechtsboven wordt het stoere houten werkblad bijvoorbeeld gecombineerd met kasten van onbewerkt koper, terwijl de hanglampen zijn gelakt. Alleen de kasten oxideren en worden geleidelijk aan prachtig kopergroen. Zo krijg je de stoere uitstraling van een professionele keuken én iets totaal origineels.

Industriële woonstijl in de woonkamer

Een robuuste vloer – brede planken, beton(look) of donker hout – en minimalistische muren vormen een goede basis voor een industriële woonkamer. Zet een XL bank met lage rug in leer of donker katoen of linnen weg met daarvoor een juten of wollen kleed. En maak de hoek af met een zwarte of houten salontafel en een metalen lamp. Stellingkasten of inbouwkasten zijn een goede manier om spullen uit te stallen. Kijk de kunst van het stylen van een open kastenwand hier af. Hang eventueel kunst aan de muur, maar houd het minimaal.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Binnenkijken in huizen met een industriële woonstijl

Huizen kunnen op allerlei verschillende manieren industrieel zijn. Kijk binnen in een van de huizen hieronder om inspiratie op te doen voor je eigen industriële huis.

Wat voor meubels zijn typerend voor een industriële woonstijl?

Vintage schoolstoelen, die van hout met metaal, mogen niet ontbreken. In deze stoelen komen zowel de functionele vormgeving als typerende materialen – hout en metaal – van de stijl goed tot hun recht. Stellingkasten doen het ook goed in de industriële stijl. Zet er bijvoorbeeld glazen potten, planten of vintage vondsten in om hem persoonlijk te maken. Het ultieme industriële meubel? Een oude werkbank. Gebruik hem als tafel, bureau, sidetable of met een watervaste toplaag als keukeneiland.

beeld vtwonen Beeld Styling Cleo Scheulderman, fotografie Jeroen van der Spek
Beeld Styling Cleo Scheulderman, fotografie Jeroen van der Spek

Geen behoefte aan een compleet industrieel huis? Oude fabriekskasten of werktafels van metaal en grof hout geven een kamer net dat beetje .

Welke accessoires passen bij een industriële woonstijl?

De basis kan nog zo belangrijk zijn, het zijn de accessoires die een fijn puntje aan je woonstijl slijpen. Verzamel je vintage keukengerei voor de sier, of heb je liever gebruiksitems die verweerd en stoer ogen? En houd je van een subtiele ateliersfeer, of meer een ruige fabrieksvibe? Als je weet welke taal je industriële droomhuis spreekt, dan kun je veel gerichter shoppen. Vintage accessoires uit bijvoorbeeld fabrieken, restaurants of boerderijen doen het goed als decoratie. Denk bijvoorbeeld aan een oude metalen bakvormen voor aan de keukenmuur, een omgebouwde voederbak van een boerderij als wastafel of een fabriekskraan voor in bad. Om de boel wat zachter te maken zijn linnen gordijnen of juten en wollen vloerkleden een perfecte match.

Industriële lampen

Vintage metalen bureaulampen op een buigzame voet of aan een scharnierende arm passen goed bij een industriële stijl. Niet alleen vanwege de vormgeving, maar ook omdat je ze precies zo kunt buigen dat het licht mooi langs de muur strijkt en je de textuur beter ziet. De typerende hanglampen met robuuste metalen kappen doen het inmiddels in elk type huis goed.

LEES MEER

De industriële lamp is een snelle sfeermaker

Shop de industriële woonstijl…

Bron: foto 2: fotograaf Jansje Klazinga | foto 4 en 5: styling Cleo Scheulderman, fotografie Jeroen van der Spek

Lees verder onder de advertentie