Allerlei theorieën
Op internet kom je de gekste verklaringen tegen. Sommige mensen denken dat de strepen bedoeld zijn om een soort 'grens' aan te geven op een handdoek – zodat je niet per ongeluk met hetzelfde stuk je gezicht én je billen afdroogt. Anderen zijn ervan overtuigd dat het speciale zones zijn die expliciet voor je billen bedoeld zijn. Ook leuk: iemand noemt het 'racestrepen', omdat een handdoek er dan sneller van zou drogen. Weer een ander beweert dat je aan de streep kunt zien wanneer een handdoek aan vervanging toe is: zodra de stof zo dun wordt als de rand, moet je een nieuwe kopen. Allemaal best logisch klinkende verklaringen, maar kloppen ze ook?
De echte reden van de strepen op een handdoek
De waarheid is iets minder spannend, maar wel behoorlijk logisch. Volgens de Amerikaanse handdoekspecialist Towel Hub is de streep – ook wel dobbyrand genoemd – een essentieel onderdeel van de constructie van een handdoek. Die dobbyborder is steviger geweven dan de rest van de stof en zorgt ervoor dat een handdoek minder snel rafelt. Dat is geen overbodige luxe, want handdoeken krijgen het flink te verduren met al dat wassen, wrijven en drogen. Daarnaast helpt de rand de vorm en structuur van de handdoek te behouden, ook na tientallen wasbeurten. Zonder zo'n verstevigde strook zou een handdoek veel sneller slijten en zijn fluffy karakter verliezen. De dobbyrand zorgt dus voor een langere levensduur. Daarnaast verbetert de rand het absorptievermogen van de handdoeken én geeft het handdoeken een professionele uitstraling.
SHOPTIP
Shop de mooiste handdoeken
Iedere handdoek z'n eigen streep
Als je goed oplet, zie je dat bijna elk merk z'n eigen variatie op die bekende rand heeft. Soms smal en subtiel, soms breed en bijna een designstatement op zich. Fabrikanten gebruiken de dobbyrand namelijk niet alleen voor de stevigheid, maar ook als manier om hun handdoeken te onderscheiden. Denk aan ingeweven patronen, contrasterende kleuren of glanzend garen dat net wat meer luxe uitstraalt. Bij hotelhanddoeken is de rand vaak klassiek en strak, terwijl in lifestylecollecties juist geëxperimenteerd wordt met vormen en texturen. Zo wordt de functionele streep ook een stijlkenmerk – een klein detail met verrassend veel variatie.
Deze producten raden we aan
LEES OOK
Expert legt uit: zó vaak kun je handdoeken het best wassen