Je hoeft niets te veranderen
Bij een scheiding moet je veel keuzes maken, terwijl je er emotioneel wellicht doorheen zit. Daarom is het belangrijk om te weten dat er in principe niets hoeft te veranderen qua hypotheek. De eerste optie is namelijk om voorlopig niks te wijzigen aan de hypotheek. Hypotheekexpert Marga Lankreijer: 'Dat klinkt misschien gek, maar kan best handig zijn. Stel: degene die in het huis blijft wonen kan de hypotheek niet zelf betalen, maar je vindt het toch belangrijk om het huis nog een tijdje aan te houden, bijvoorbeeld tot de kinderen het huis uit zijn. Je blijft dan allebei eigenaar van het huis en betaalt dus samen de hypotheek.'
Let wel op: degene die uit het huis vertrekt, mag maar twee jaar de hypotheekrente aftrekken. Je kunt de betaalde rente en het eigenwoningforfait (een percentage van de WOZ-waarde van de woning) als partneralimentatie opgeven bij de Belastingdienst. Maak hier goede afspraken over en, niet geheel onbelangrijk, leg deze vast. Zo voorkom je dat er later toch onduidelijkheid ontstaat.
LEES OOK
Zo verlaag je je hypotheekrente
Hypotheek op één naam zetten
Wil je in de woning blijven wonen en kun je dit betalen? Dan kun je de hypotheek alleen op jouw naam laten zetten. Dit moet je wel overleggen met de hypotheekverstrekker. Die controleert op basis van je inkomen en de waarde van de woning of je de hypotheek inderdaad kunt betalen. Bij scheiden hanteren geldverstrekkers vaak een andere, wat soepelere toets bij het kopen van een huis. Daarom is het handig om de hypotheekadviseur al vroeg te betrekken. De volgende stap is de notaris. In een zogenoemde akte van verdeling leg je alle afspraken vast over het huis en de hypotheek. Vervolgens geeft de notaris deze wijziging door aan het Kadaster, waardoor het huis officieel op jouw naam komt te staan.
Huis verkopen en hypotheek aflossen
Willen jullie allebei niet in het huis blijven wonen? Dan kun je het huis in de verkoop zetten. 'Maak hier goede afspraken over', adviseert Marga van Independer. 'Bijvoorbeeld over de vraagprijs en hoe jullie het huis willen verkopen. Nemen jullie een makelaar in de arm, of regelen jullie de verkoop zelf? Bespreek ook wie er tot de verkoop in het huis blijft wonen en wat jullie met de kosten doen. Door hier duidelijke afspraken over te maken, voorkom je gedoe tijdens deze overgangsperiode.'
LEES OOK
Huis verkopen? Tips voor de foto's
Is de woning verkocht? Dan zorgt de notaris voor de afhandeling van de hypotheek. Met de opbrengst kun je de hypotheek aflossen. Heb je overwaarde? Dan krijg je dit bedrag terug. Heb je een restschuld? Dan houd je een lening bij de bank waar je ook rente over moet betalen. Meestal wordt de schuld verdeeld onder jou en je ex-partner. Je bent hier dus beide verantwoordelijk voor.
Controleer de overlijdensrisicoverzekering
Marga tipt: 'Veel mensen sluiten bij hun hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering af. Vergeet niet om deze na de scheiding aan te passen. Je kunt kiezen uit verschillende opties. Je kunt de verzekering natuurlijk beëindigen, maar je kunt hem ook laten doorlopen op naam van degene die in het huis blijft wonen. Mijn advies: wees niet te snel met opzeggen. Soms heb je de dekking toch nog nodig voor een ander huis en is een nieuwe verzekering een stuk duurder. Dat is natuurlijk zonde.'
Een nieuwe hypotheek na je scheiding
Een belangrijke tip: rond eerst je scheiding goed af, voordat je een nieuwe hypotheek gaat regelen. Na een scheiding heb je namelijk een echtscheidingsconvenant nodig als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten. Daar staat in hoe jullie de financiële zaken hebben geregeld, zoals de alimentatie. Fijn dus wanneer dat soort zaken al geregeld zijn. Je kunt natuurlijk al wel een afspraak maken met de hypotheekadviseur om de mogelijkheden te bespreken.
Bijleenregeling
Koop je binnen drie jaar na de scheiding een ander huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling als er sprake is van overwaarde van het vorige huis. Je moet dan jouw deel van de overwaarde uit de eerdere woning gebruiken voor je nieuwe hypotheek. Doe je dit niet? Dan krijg je over jouw deel van de overwaarde geen hypotheekrenteaftrek.