Wat is overwaarde op een huis?
Overwaarde houdt in dat de verkoopopbrengst van de woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld. De afgelopen jaren stegen de huizenprijzen. Heb je een huis gekocht, dan is er een grote kans dat de waarde van het huis sindsdien is toegenomen en zou je dus zomaar op een leuk kapitaal kunnen zitten. Maar ook wanneer je fanatiek hebt afgelost of meer vierkante meters hebt toegevoegd, kan er sprake zijn van overwaarde.
Overwaarde huis opnemen
Ben jij één van de gelukkige huizenbezitters met een mooie overwaarde op de woning en wil je deze overwaarde liquide maken, oftewel: het geld opnemen om het te benutten? Misschien wil je je inkomen aanvullen, een grote uitgave doen, het huis verbouwen of je kinderen financieel steunen. Wat de reden ook is, het verzilveren van de overwaarde kan op verschillende manieren.
-
Je kunt de overwaarde opnemen door het huis te verkopen en te verhuizen naar een goedkopere koopwoning of naar een huurwoning.
-
Als je in de huidige woning wilt blijven wonen en de overwaarde wilt verzilveren, dan kun je het huis verkopen aan een gespecialiseerd bedrijf en het van hen huren. Dit wordt sales and lease back genoemd.
-
Je sluit een lening af bij de bank of gemeente. Bij de gemeente kun je terecht voor de zogenaamde verzilverlening of blijverslening. Je zult dan wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.
-
Ben je 60-plus? Dan kom je in aanmerking voor het afsluiten van een verzilverhypotheek of opeethypotheek.
Wat kost 50.000 euro overwaarde opnemen?
Wil je de overwaarde opnemen zonder het huis te verkopen, dan kun je een extra hypotheek afsluiten bij de bank. Daarmee komt een deel van de overwaarde vrij, bijvoorbeeld € 50.000. Daar horen wel nieuwe maandlasten bij. Reken bij een rente van 4,5% en een looptijd van dertig jaar op zo'n € 253 per maand. De exacte kosten hangen af van de rente die je krijgt en de vorm van de hypotheek. Goed om te weten: je hebt voldoende inkomen nodig om dit bedrag te mogen lenen én er komen extra kosten bij kijken, zoals voor advies, taxatie en notariskosten. Die kun je in sommige gevallen meefinancieren.
Nadelen van overwaarde opnemen
Overwaarde verzilveren via een verzilverhypotheek of de sales and lease back-constructie neemt bepaalde risico's met zich mee door de vaak hoge rentepercentages. De constructies leveren geld op, maar zadelen je wel op met hogere rentepercentages dan van een normale hypotheek. Daardoor riskeer je indirect dat je achterblijft met een restschuld of, in extreme gevallen, het huis gedwongen moet verkopen. Simpelweg de huidige hypotheek verhogen is al met al het veiligst en voordeligst. Je kunt namelijk gebruik maken van de normale hypotheekrente.
Hoe neem je de overwaarde op het huis op?
Wil je de overwaarde verzilveren middels een lening bij de bank, neem dan contact op met de hypotheekverstrekker. Zie je meer in een verzilverlening of blijverslening, dan kun je een afspraak maken met de gemeente. Heb je oren naar de sales and lease back-constructie zoals hierboven beschreven? Neem een kijkje op bijvoorbeeld de site van Behouden Huis of Levius.
LEES OOK
Taxatierapport nodig? Kom alles te weten over het laten taxeren van je woning