WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zonnebril voor je huis: soorten zonwering op een rij

Hoe lekker zonnestralen ook naar binnen schijnen, soms is het wel wat teveel van het goede. Met zonwering houd je hem net zoveel buiten als je zelf wilt. Alle soorten zonwering op een rij.

vtwonen-illustratie-dossier-ramen-raam-glas

Aan de buitenkant

Om ook de warmte buiten te houden, heb je het meest aan buitenzonwering. Dat zit zo: door de straling van de zon warmt het glas en de lucht tussen het raam en de raambekleding op. En dat kan behoorlijk heet worden. Door te verhinderen dat de zonnestralen op het glas vallen, houd je de warmte beter buiten. De keuze in soorten zonwering is reuze en hangt niet alleen af van wat je mooi vindt, maar ook wat bij je huis past en hoeveel ruimte de zonwering mag innemen.

Screens

Als je weinig ruimte hebt of houdt van minimalistisch dan zijn screens een goed idee. De doeken van glasvezel lopen door een geleider langs het raam naar beneden, waardoor zonlicht nergens doorheen kan piepen. Toch kun je wel naar buiten kijken, omdat glasvezeldoek een open structuur heeft. Ook handig bij wind, omdat screens vast zitten in de geleider.

LEES OOK
Weinig licht? Deze planten overleven in het donker

Buitenjaloezie

Zelf bepalen hoeveel (zon)licht naar binnen schijnt? Een buitenjaloezie met aluminium lamellen kaatst het zonlicht terug en zorgt binnen voor een natuurlijk diffuus licht. Door de stand van de lamellen bepaal je zelf het zicht naar buiten. Ook deze nemen weinig ruimte in.

Rolluik

Om de warmte buiten te houden en een ruimte te verduisteren, is een rolluik perfect. Deze lamellen zijn vaak met schuim gevuld, waardoor ze nog beter isoleren. Ze nemen niet veel ruimte in beslag, maar maken het binnen echt donker. Een goede optie voor de slaapkamers.

Luifel

Een luifel is heel sfeervol en omdat de stof zowel aan de voorkant als aan de zijkanten zit, houdt hij de zon goed tegen. Van oudsher worden frame en eventuele omkasting gemaakt van grenenhout. Maar tegenwoordig zijn die er ook van onderhoudsvrij aluminium. Dat scheelt heel wat onderhoud. Als het flink gaat waaien, kun je het markies beter ophalen.

LEES OOK
Overkapping in de tuin? Hier moet je op letten

Uitvalscherm

Heb je sowieso meer last van wind, bij een appartement bijvoorbeeld, dan kan een uitvalscherm een oplossing zijn. De stevige bevestigingsarmen kunnen wel wat wind hebben.

Boven het terras

Zonwering met een dubbelfunctie: terraszonwering beperkt het directe zonlicht naar binnen en zorgt meteen voor een schaduwplek op het terras. Omdat deze zonwering zo goed als horizontaal aan de buitenmuur wordt bevestigd, heb je er bij de lage zon van het voor- en najaar wat minder aan. Als je hem alleen tijdens het seizoen wilt gebruiken, zijn een knikarmscherm en een zonnedoek goede opties.

Wil je een (semi)permanente versie, dan kun je een open uitbouw of veranda laten plaatsen. Met een dicht dak dempen deze het hele jaar het zonlicht, met een glazen dak, textieldak, lamellendak of pvc-vouwdak bepaal je zelf wanneer en hoeveel zonlicht je dempt.

Lees ook

nog meer: Wooninspiratie