Het belang van zonwering
Wil je de hitte écht buiten de deur houden? Dan is buitenzonwering je beste wapen. Want zodra de zon het glas raakt, warmt niet alleen het raam op, maar ook de lucht erachter. En dan kan het nog weleens een sauna in huis worden. Door de zonnestralen te weren vóór ze het raam bereiken, houd je het huis een stuk koeler. Welke zonwering je kiest, hangt niet alleen af van je smaak, maar ook van de woning en de ruimte die het systeem inneemt. Gelukkig is er volop keuze.
Screens
Als je weinig ruimte hebt of van minimalistisch houdt, zijn screens een goede manier van zonwering. De doeken van glasvezel lopen via een geleider langs het raam naar beneden, waardoor zonlicht nergens doorheen kan piepen. Toch kun je wel naar buiten kijken, omdat het glasvezeldoek een open structuur heeft. Ook bij wind zijn screens handig, omdat ze vastzitten in de geleider.
DIY
In 12 stappen zelf een zonneluifel maken
Buitenjaloezieën
Wil je zelf bepalen hoeveel (zon)licht naar binnen schijnt? Dan zijn buitenjaloezieën, ook wel raffstores genoemd, ideaal. Het zijn horizontale lamellen van aluminium die aan de buitenkant van het raam worden geplaatst en die je kunt kantelen zoals jij wilt. Door de stand van de lamellen bepaal je zelf het zicht en het licht, zonder dat de zon vrij spel krijgt. Buitenjaloezieën nemen ook nog eens weinig ruimte in.
Zonwering met een rolluik
Om de warmte buiten te houden en een ruimte te verduisteren, is een rolluik perfect. De lamellen zijn vaak met schuim gevuld, waardoor ze nog beter isoleren. Een rolluik neemt weinig ruimte in beslag en laat geen straaltje licht binnen. Een goede optie als je het allerlekkerst slaapt in een donkere slaapkamer. Lees ook deze handige tips voor het schoonmaken van rolluiken.
Luifel
Een luifel, soms ook een markies genoemd, is heel sfeervol en verrassend effectief tegen de zon. Dankzij het vaste frame met doek aan de voor-, zij- én bovenkant blijft fel zonlicht mooi buiten. Markiezen werden vroeger meestal gemaakt van grenenhout, maar tegenwoordig zijn er ook van aluminium. Dat scheelt flink in het onderhoud. Gaat het hard waaien? Dan haal je de luifel beter even op.
LEES OOK
Overkapping in de tuin? Hier moet je op letten
Uitvalscherm
Heb je sowieso meer last van wind, bij een appartement bijvoorbeeld? Dan kan een uitvalscherm een oplossing zijn. Een uitvalscherm is een zonnescherm dat schuin naar voren uitvalt en met vaste armen aan de gevel wordt bevestigd. Het is net weer anders dan een knikarmscherm, want hier kun je onderdoor lopen.
Een uitvalscherm biedt vooral schaduw en verkoeling, zonder dat er ruimte onder het scherm nodig is. Ideaal dus voor plekken waar je niet onderdoor hoeft te lopen, bijvoorbeeld bij een bovenverdieping. De stevige bevestigingsarmen kunnen aardig wat wind hebben.
Zonwering boven het terras
Zonwering met een dubbele functie: terraszonwering beperkt het directe zonlicht naar binnen en zorgt tegelijkertijd voor een schaduwplek op het terras. Doordat je deze zonwering bijna horizontaal aan de buitenmuur bevestigt, heb je er bij de lage zon van het voor- en najaar wat minder aan. Als je de zonwering alleen tijdens het seizoen wilt gebruiken, zijn een knikarmscherm en een zonnedoek goede opties.
Wil je een (semi)permanente oplossing, dan is een open uitbouw of veranda het overwegen waard. Met een vast dak houd je het hele jaar door de zon buiten, terwijl je met een glazen dak, textieldak, lamellendak of vouwdak van pvc juist kunt spelen met licht en schaduw. Zo bepaal je zelf op elk moment hoeveel zon je toelaat en hoeveel sfeer je creëert.
LEES OOK
Overkapping voor een prikkie: deze budgetvriendelijke alternatieven zijn net zo gezellig