Zo vier je alle seizoenen onder een sfeervolle veranda

beeld vtwonen Beeld

Vertoef je het liefst het hele jaar buiten? Dat kan met een veranda. Dit is een fijne, overdekte plek die slechts een paar stappen verwijderd is van je eigen huis. Gelukkig vraagt een veranda niet om een flinke verbouwing, maar er zijn wel een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Hoe zorg je daarnaast voor een sfeervolle veranda om in te loungen?

Lees verder onder de advertentie

Een veranda in de tuin

Een veranda wordt gezien als een uitbouw van het huis, omdat het niet om een verlenging van de woonruimte gaat, maar om een aparte plek. De meeste veranda’s bouw je vergunningsvrij, tenzij je er wel heel grootse plannen mee hebt. Check voor de zekerheid eerst bij de gemeente hoeveel meter je mag uitbouwen zonder dat daarvoor een vergunning nodig is.

Vergunning checken

Meestal wordt een veranda aan de achterkant van het huis gemaakt, maar wil je het aan de voorzijde, dan gelden hiervoor mogelijk andere regels. Dan kan het bijvoorbeeld zomaar zijn dat je een omgevingsvergunning moet aanvragen. Ook als je in een monument woont, gelden er weer andere regels. Check vooraf wat er geregeld moet worden voordat je met je buitenplannen aan de slag gaat.

Is er geen vergunning nodig? Fijn! Vergeet dan alleen niet om de directe buren te informeren voor je de eerste palen in de grond slaat. Dat wordt vast gewaardeerd.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Dit zijn de voordelen van een overkapping aan huis

De beste plek

De meest voor de hand liggende plek voor de veranda is aan de achterzijde van het huis, maar heb je andere plannen voor de veranda, dan kan dit dus ook. Als je het hele jaar door buiten wilt zitten, is het vooral handig om rekening te houden met de stand van de zon. Wanneer je de veranda naar het zuiden richt, maak je optimaal gebruik van het licht en de warmte. Dan kan het zomaar zijn dat je achterin de tuin of aan de zijkant van het huis een stuk behaaglijker zit.

Wil je gebruik maken van stroom? Kijk dan ook naar de mogelijkheden om dit door te trekken tot in de veranda. In deze video laten we zien hoe je zelf buitenverlichting kunt aanleggen.

Lees verder onder de advertentie

Een veranda aankleden

Kies je voor een veranda als verlenging van de woonkamer? Dan wil je de interieurstijl waarschijnlijk ook doorvoeren naar de buitenkamer. Vaak is de veranda dan een soort serre, met een doorzichtig dak van glas of kunststof en de mogelijkheid om de ruimte ook af te sluiten. Hierdoor kies je sneller voor meubels voor binnen en buiten, zoals deze ronde hangstoel. Maak het extra knus door een schapenvacht in de hangstoel te leggen en maak het af met mooie sierkussens.

Sier de veranda met een comfy hangstoel

INSPIRATIE NODIG?
Kijk deze aflevering van Weer verliefd op je tuin terug

Lees verder onder de advertentie

Stijl van de veranda

Kies je voor een veranda in Ibiza-stijl of een andere lossere stijl, gecombineerd met een loungeset van bamboe? Dan ligt een houten of rieten dak misschien meer voor de hand. Planken of houten vlonders geven de buitenkamer dan een stoere uitstraling, evenals een loungeset van pallets of steigerhouten planken. Is dit meer je stijl? Check dan de styling in deze Afrikaanse loungesfeer. Ook zwart in de tuin en veranda doet het prachtig. Voeg een paar mooie buitenkussens of een tuinposter in zwart-wit toe en loungen maar!

Shop de Ibiza-stijl

Style de veranda in zwart-wit

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 08-2017 | fotografie Alexander van Berge | styling Cleo Scheulderman