Een zonneluifel zorgt voor heerlijke verkoeling

beeld vtwonen Beeld 101 Woonideeën april 2013 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Productie, ontwerp en styling Gieke van Lon
Beeld 101 Woonideeën april 2013 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Productie, ontwerp en styling Gieke van Lon

Laat de zomer maar komen, wij zijn er klaar voor! Zodra de zon echt gaat schijnen, zit je onder deze zelfgemaakte zonneluifel heerlijk beschut. Glaasje en hapje erbij en genieten maar!

Lees verder onder de advertentie

Nodig voor de zonneluifel

Bestel een deel van de materialen die je nodig hebt om een zonneluifel te maken online bij Karwei.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Gereedschap

Bestel het gereedschap dat je nodig hebt om een zonneluifel te maken online bij Karwei.

Werkwijze

 • Boor met een ijzerboor 4 gaatjes aan de onderzijde van de vierkante stukken buis. Plak de gaten aan de onderzijde van de terracotta potten af met tape. Draai per ijzeren buis 4 schroeven in de zojuist geboorde gaten, van binnen naar buiten. De steel komt aan de bovenkant. De schroeven vormen zo een voetje en zorgen ervoor dat de ijzeren buis als hij in de pot geplaatst wordt, niet gaat kantelen op het moment dat er beton in gestort wordt. Zet alle ijzeren buizen in het midden van de terracotta potten.
 • Maak de zak snelbetonmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de emmer niet helemaal vol met betonmortel als je er nog planten in wilt zetten.
 • Giet het snelbeton in de potten (zorg ervoor dat de ijzeren buis op de juiste plek in het midden blijft staan) en laat uitharden. Als je de poten ook nog wilt vullen met planten, stort de pot dan niet helemaal vol, maar houd ruimte over voor aarde.
 • Zaag de bamboestokken op maat. Dit gaat makkelijker met behulp van een verstekbak of door de buis in een bankschroef of workmate te klemmen.
 • Schilder de terracotta potten in de gewenste kleur met een roller en Unicolor aqua satijn, geschikt voor terracotta. Schilder de ijzeren buis met fosfaat hechtprimer voor metaal/ijzer. Zorg ervoor dat het ijzer roestvrij is. Schilder de bamboestokken met easy flow aqua satijn. Voor een optimale hechting is het raadzaam om het bamboe licht op te schuren en met thinner vetvrij te maken. TIP Het verven van de bamboestokken gaat makkelijker door ze in de pot/voet te plaatsen.
 • De lap stof hoeft – ook als hij is afgeknipt – niet afgewerkt te worden; de stof is vrij dik en heeft een antirafelwerking. Decoreer als extra accent alle zijdes van de stof met fluorgele textielverf.
 • De stof wordt met behulp van telkens 2 nestels om de bamboestok gebonden met bindbandjes. Bepaal het midden van de lap stof en plak daar een stuk yellow tape van 10 cm vanaf de rand van de stof op. Meet vanuit dit stuk tape 60 cm naar rechts en naar links en plak daar een stuk tape van 7 cm. Herhaal ditzelfde nogmaals 60 cm verder naar buiten. Doe hetzelfde aan de andere korte zijde van de stof. Er ontstaat zo een lap stof met de volgende verdeling in de lengte: 180 cm -> tape 10 cm (=190 cm) ->+ 58 cm (=248 cm)-> tape 10 cm (= 158 cm)-> 58 cm (=315 cm) -> tape 7 cm (=325 cm) -> 58 cm (=382 cm) -> tape 10 cm (392 cm) ->58cm (=450 cm)-> 180 cm (630 cm, totale lengte van de luifel stof).
 • Knip in de reeds op de stof geplaatste stukken tape van 10 cm 2,5 cm vanuit de rand een klein gaatje met een schaar. Plaats vervolgens aan beide zijdes van de stof een lapje vilt van 10 cm breed (even breed als de tape) x 6 cm. Klem dit vast door de twee onderdelen van de nestel door het geknipte gaatje vast te slaan met een hamer.
 • Bevestig op de 4 bamboestokken van 2 m met kabelbinders op 190 cm twee ringen. Bevestig op de 2 lange stokken van 3 m ieder vijf ijzeren of houten ringen met een minimale diameter van 4 cm. De eerste en de laatste ring wordt bevestigd op 57 cm vanaf de buitenkant. Daarna wordt de ruimte tussen de ringen 46,5 cm. Bevestig ze met kabelbinders. (1ste ring op 57 cm, 2de ring op 103,5 cm, 3de ring op 150 cm, 4de ring op 196,5 cm, 5de ring op 242 cm (242 cm + 57 cm=300 m).
 • Om de juiste afstand tussen de potten te bepalen, kun je het beste alle bamboestokken eerst ‘droog’ verdelen over de potten. Bepaal de afstand tussen de potten, steek de 4 bamboestokken van ± 1 m lengte in de potten. Bevestig de 2 ringen op de bamboestok, 10 cm vanaf de bovenzijde. Deze vallen op de twee buitenste zijdes. Zie bamboestok bij stap 9 direct onder Summer. Steek vervolgens de lange stokken van 3 m in de daarvoor bestemde ringen. Steek daarna een ringdikte daaronder de buitenste korte stokken van 1,8 m in de iets lager geplaatste ringen. Zorg ervoor dat alle bamboestokken altijd minimaal 10 cm doorsteken. Als laatste schuif je de 5 dwarsliggende bamboestokken in de ringen die aan de onderzijde van de lange bamboestok zijn bevestigd met kabelbinders.
 • Sla de linnen lap om de buitenste twee bamboestokken. Bevestig het doek aan de 5 dwarsliggers door een lus te maken om de bamboedwarsligger.
 • Om de potten extra aan te kleden, is het leuk om deze te vullen met een fris bloeiende plant.
Lees verder onder de advertentie

Shop kant-en-klare zonnedoeken

Liever niet zelf aan de slag? Shop deze kant-en-klare items.

Bron: 101 Woonideeën april 2013 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Productie, ontwerp en styling Gieke van Lon

Lees verder onder de advertentie