WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Je bed verschonen: zo vaak zou het eigenlijk moeten

Zeg eens eerlijk, hoe lang wacht jij met het verversen van de lakens? Een bed verschonen is nu eenmaal een hoop gehannes: stoeien met het dekbedovertrek, dat altijd net te krappe hoeslaken om het matras krijgen… om moe van te worden. Toch loont het de moeite, want je slaapt echt lekkerder tussen verse, kraakschone lakens. Maar hoe vaak moet het nu echt, dat bed verschonen? We zochten het uit en delen meteen dé tips voor een lekker fris nestje. 

okergeel dekbedovertrek
Dekbedovertrek van de vtwonen collectie in Dip Dye oker in 100% katoen, inclusief kussenslopen, 140×200/220 cm, 200×200/220 cm 240×200/220 cm, 260×200/220 cm. Ook verkrijgbaar in Dip Dye roze en Dip Dye grijs. Bijpassend kussen Dot Square, 100% stonewashed katoen met polyester vulling, 40×40 cm.

M.m.v. loods5.nl/design (messing tafel), loods5.nl (terra vaas, rotan poef, roze schaal). letoile.store (houten lijst met print). Overig privébezit.

BEDDENGOED IN HUIS HALEN?
Het item op de foto hierboven komt uit de vtwonen collectie. Bekijk de collectie hier.

Waarom moet je een bed regelmatig verschonen?

Je brengt een derde van je leven slapend door. Met die kennis is het logisch dat we wat extra aandacht willen schenken aan een goed bed en een rustgevende de slaapkamer. Om echt goed te kunnen slapen zal je immers de ideale omstandigheden moeten zien te creëren in jouw slaapkamer. Verduister de ramen, verzeker je van voldoende frisse lucht en misschien wel het allerbelangrijkste: zorg voor een lekker schoon bed.

Hoe schoon je ook op jezelf bent, elke nacht laat je viezigheid achter in bed. Onder ons gesproken, dan hebben we het over zweet, dode huidcellen, huidolie, cosmeticaresten, haren en kwijl. Bacteriën voeden zich daarmee en houden van de warme temperaturen tussen de lakens. Het bed is echt de ideale broedplaats voor bacteriën.

Zo vaak moet je een bed verschonen

Er zijn er bij die het beddengoed verschonen na een maand of zelfs langer. Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen. Ben je ziek geweest of heb je het erg warm gehad en veel gezweet? Verschoon je bed dan eens per week of zelfs vaker.

Tips om te voorkomen dat je bed een broedplaats wordt:

 • Was je beddengoed tenminste eens in de twee weken.
 • Was op een temperatuur van 60 graden.
 • Stop de wasmachine niet te vol. Dan vormen de lakens een prop en worden ze niet goed schoon.
 • Sla ‘s ochtends even lekker het dekbed open en maak het bed niet meteen op. Dit geeft vocht de kans om op te drogen. 
 • Douche voor het slapen gaan.
 • Kies voor een mild, milieuvriendelijk wasmiddel op basis van natuurlijke ingrediënten. Dat voorkomt huidirritatie.
 • Gebruik moltons om het matras en de kussens te beschermen en de levensduur te verlengen. De moltons was je het liefst om de 2 a 3 maanden.

LEES OOK
Net als in een hotel: zo maak je een bed mooi op

Wat gebeurt er als je je bed niet op tijd verschoont?

Tijdens het slapen zweet je, kwijl je, verlies je haren én heel veel huidschilfers. Bacteriën die jij meedraagt, maar ook huisstofmijten voeden zich met dat alles. Op den duur wordt een bed dus een heerlijke nest voor al deze ongenodigde logés. Het idee van al die beestjes in je bed is geen pretje en kan je aardig uit je slaap houden. Nog vervelender is het wanneer dit huidirritaties veroorzaakt en een vieze geur oplevert. Ook kan het zijn dat je andere beestjes in je bed aantreft, zeker als je ook weleens wat eet in bed.

Je bed verschonen? Een makkie

Haal de kussenslopen, het hoeslaken en dekbedovertrek af en was dit op 60 graden. Laat de kussens en het dekbed even luchten in een open raam of over een kamerdeur. Tot zover niks spannends, maar het opmaken van je bed kan een heel gehannes zijn. Met deze life hacks maken we je het hopelijk wat makkelijker:

 • Neem een onderlaken met elastieken zijkanten zodat het uit zichzelf strak trekt. Is het lastig te zien wat de lange en wat de korte zijde is? Check of het label linksboven of rechtsonder op het matras zit, want dan zit (of lig) je goed.
 • Een handige hack voor het dekbedovertrek is deze eerst binnenstebuiten te keren en dan met beide handen de uiterste punten via de binnenkant vast te pakken (dus je duikt als het ware je dekbedovertrek in). Vervolgens pak je de punten van het dekbed samen met de punten van het overtrek. Dan is het alleen nog een kwestie van het dekbedovertrek laten afglijden.
 • Vouw het dekbed aan het voeteind onder het matras. Zo voorkom je dat de lakens los raken en je voeten koud worden.
 • Kreukels in het hoeslaken? Spray met een plantenspuit wat water op het laken en trek het goed strak. Zet wel een raamp open zodat het snel kan opdrogen.

Je bed opmaken alsof je een kadootje inpakt

Voor een bed dat bijna te mooi is om in te duiken bestaan er een aantal stylingtrucs. De sleutelwoord voor een onweerstaanbaar bed is LAGEN. Een combinatie van slaap- en sierkussens en een sprei om het af te maken. Lees alles over het opmaken en stylen van je bed.

nog meer: Wooninspiratie