Rust
De 3 R-en voor baby's – rust, reinheid, regelmaat – werken voor volwassenen net zo goed. Zorg dus voor zo min mogelijk prikkels in de slaapkamer. Houd de kleuren rustig en probeer rommel en rondslingerende was op de grond en over stoelen te vermijden. Een rustige slaapkamer maakt je hoofd leeg en dat is exact wat je nodig hebt als je wilt slapen.
Een lichte, witte slaapkamer werkt ontzettend zen, maar als je liever wat meer kleur ziet, dan is blauw ook een rustgevende kleur. Blauwtinten werken namelijk kalmerend en zorgen voor een rustig hartritme. Verder zijn alle sobere tinten, zoals okergeel, roestbruin, donkergroen en zwart ook perfecte kleuren voor in de slaapkamer.
Donker
Een slaapkamer waarin het te licht is, werkt niet bevorderlijk voor de nachtrust. Wanneer je kamer niet donker genoeg is, maakt je lichaam namelijk geen melatonine aan, het stofje dat je lichaam voorbereidt op slaap. Pikdonker maken die kamer dus! Dit doe je met verduisterende gordijnen of andere raamdecoratie.
Frisse lucht
De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden Celsius. Wanneer je het te warm of te koud hebt, heeft dat effect op hoe je slaapt. Met het raam open slapen is gezond, maar als je een koukleum bent of in een lawaaierige omgeving woont, dan hoef je natuurlijk niet 's nachts het raam open te houden. Doe dit dan wel overdag, want een slaapkamer is vaak de slechtst geventileerde plek in huis. Vind je ramen open- en dichtschuiven gedoe? Dan is een luchtreiniger misschien iets voor jou. Lees ook: 5 feiten over ventileren.
Het juiste matras
Een perfecte nachtrust in de slaapkamer heeft ook alles te maken met het matras. Laat je daarom bij de aankoop van een matras goed voorlichten en test hem ook thuis uit. Niet alleen je lichaamsgewicht bepaalt het juiste matras, maar ook of je een rug-, zij- of buikslaper bent. Wil je weten of jouw matras nog goed is? Lees dan ook: zo weet je of je matras aan vervanging toe is.