vtwonen Landelijk

Een recept om warm van te worden: warme chocolademelk voor in de winter

Chocolademelk vtwonen Landelijk 12-2025 | fotografie & tekst Floor van Dinteren
vtwonen Landelijk 12-2025 | fotografie & tekst Floor van Dinteren
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Hartverwarmende cacao

Ken je het boek Chocolat van Joanne Harris? In dit boek opent Vianne Rocher een chocoladewinkel in een klein dorp in het zuiden van Frankrijk, waar ze de bewoners betovert met haar magische chocoladedrank van pure cacao met een vleugje chili of kardemom, zoals Maya's hem duizenden jaren geleden ook maakten. Door dit boek werd ik betoverd door het rauwe en pure ingrediënt cacao.

“Door het boek ‘Chocolat’ werd ik betoverd door het rauwe en pure ingrediënt cacao”

Chocolademelk vtwonen Landelijk 12-2025 | fotografie & tekst Floor van Dinteren
vtwonen Landelijk 12-2025 | fotografie & tekst Floor van Dinteren

Het woord cacao komt van het Maya-woord ka'kau. Daar komt ook het woord chocola vandaan, wat 'samen chocolade drinken' betekent. De drank die hiermee bedoeld wordt, is heel anders dan de chocolademelk die wij gewend zijn. Wanneer je de pure chocoladedrank wilt drinken zoals de Maya's het vroeger dronken, kun je het volgende recept aanhouden: meng 50 gram rauwe cacao met een half kopje water, een klein beetje chilipeper, als zoete tegenhanger wat honing of agavesiroop, en specerijen, zoals kardemom, kaneel of vanille. Wanneer je dit verwarmt, zullen de lekkerste geuren je huis vullen. Maar ook het volgende recept voor chocolademelk is een lekker romige hartverwarmer in deze tijd van het jaar.

Lees verder onder de advertentie

Liefs,
Floorabella

Dit heb je nodig voor de lekkerste warme chocolademelk:

• 250 ml volle melk

• 200 ml room

• 250 g pure chocolade

• 1 tl bruine suiker

• snufje zeezout

• 4 el bruine rum

• 1 el maizena

Topping:

• 100 g mascarpone

• 100 ml slagroom

• 1 vanillepeul

Zo maak je het

  1. 1.

    Schenk de melk en de room in een pan. Verwarm op laag vuur. Rasp de chocolade boven een kom en roer deze met een houten lepel door de melk, totdat de chocolade helemaal gesmolten is.

  2. 2.

    Breng de melk op smaak met de suiker, een snufje zeezout en de bruine rum. Klop een eetlepel maizena door de melk voor een extra romig effect.

  3. 3.

    Extra lekker: schep er een dot overheerlijke topping op. Daarvoor klop je de room stijf met de mascarpone. Snijd de vanillepeul open en schraap de zaadjes eruit. Roer deze door de room.

Lees verder onder de advertentie
Chocolademelk vtwonen Landelijk 12-2025 | fotografie & tekst Floor van Dinteren
vtwonen Landelijk 12-2025 | fotografie & tekst Floor van Dinteren

Tip

Vervang bruine rum door amaretto voor een nootachtige smaak.

Wist je dat: een glas rode port of Banyuls, een dessertwijn met hinten van kersen, chocolade en kaneel, heerlijk combineert met chocolade?

LEES OOK
Als blikvanger of in de glühwein: dit recept voor gedroogd citrusfruit blijft goed hangen in de winter

Lees verder onder de advertentie