Travertin vloer: karakteristiek met een warme uitstraling

De vloer uit de vtwonen collectie is gemaakt van keramiek maar mét een travertin , Buitentegels Solostone Uni Dark Travertine, 70x70x3,2 cm per m ² € 69,95. M.m.v. deens.nl (schommel en kussen van Madam Stoltz), vtwonen.nl (plaid van Van Dijck, bijzettafel van Serax, stoel van Hay, hoge betonlook pot), com-anders.nl (emmer). Beeld vtwonen 04-2022 | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 04-2022 | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Sjoerd Eickmans

Travertin is een bijzondere steensoort met een warme en natuurlijke uitstraling dat in veel interieurstijlen past. Het wordt ook wel het nieuwe marmer genoemd. Door het natuurlijke karakter vereist het onderhoud van een travertin vloer iets meer aandacht. Ontdek steengoede onderhoudstips zodat je nog jarenlang kunt genieten van de travertin vloer.

Lees verder onder de advertentie

De vloer op bovenstaande foto komt uit de vtwonen collectie. Deze buitentegel is van keramiek en heeft een travertin look.

Wat is een travertin vloer?

Travertin, ook wel travertijn genoemd, is zoetwaterkalksteen ontstaan uit neerslag van kalk in warmwaterbronnen. Dit materiaal wordt ook wel vergeleken met marmer. Toch zijn deze twee typen natuurstenen niet hetzelfde. Kenmerkend voor travertin zijn de poriën en kleine gaatjes in het materiaal die gevormd zijn door verteerde takjes en bladeren in het kalkwater. Dit maakt travertin grover dan marmer, maar het heeft door de verschillende kleurschakeringen hetzelfde warme en natuurlijke effect. Natuursteen wordt op verschillende manieren in het interieur toegepast. Denk aan een marmeren salontafel of een granieten aanrechtblad. Een travertin vloer leg je met vloertegels die uit deze steensoort geslepen zijn. De warme kleur van travertin loopt uiteen van een warm beige kleur tot een diepe bruine gloed. Mooi in een landelijke, vintage of klassieke woonstijl.

Travertin in het interieur: tijdloos en elegant

Al eeuwenlang wordt travertin als bouwmateriaal gebruikt. Het Colosseum in Rome en de Sacré-Cœur in Parijs bestaan bijvoorbeeld voor een groot deel uit deze bijzondere steensoort. En ook het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam is gemaakt travertin. Niet gek dus dat veel design- en vintage liefhebbers weg zijn van de tijdloze uitstraling van travertin. De steensoort staat mooi bij donkere houtsoorten zoals walnoothout en mahonie. Combineer een travertin vloer in de woonkamer met een notenhouten dressoir of ga in de keuken voor een teak-look aanrechtblad. Waar marmer soms wat koel oogt, heeft travertin een veel zachtere uitstraling. Dit past goed in interieurs met Scandinavische of Japanse invloeden. De pure kleur van travertin varieert van diverse beigetinten tot wat meer warmere kleuren zoals bruin en oranje. Voor een ton sur ton-achtig effect combineer je de travertin vloer met steengoede accessoires.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming? vtwonen legt het uit

Travertin vloer impregneren

Door de gelaagde structuur is travertin redelijk poreus en gevoelig voor vlekken. Daarom is het slim om de vloer – vóór gebruik – te impregneren. Hiermee voorkom je dat vocht en vuil in de travertin vloer trekt en maak je ‘m makkelijker schoon. Bij het impregneren kun je kiezen voor en kleurloos of een kleurverdiepend impregneermiddel. Ga je voor een kleurloze impregneer? Dan blijft de natuurlijke uitstraling van travertin behouden. De kleurverdiepende variant is een goede keuze als de bestaande travertin vloer dof geworden is. Dankzij dit middel haal je de oorspronkelijke kleur weer naar boven.

Travertin vloer schoonmaken: do’s en don’ts

Een natuurstenen vloer in huis heeft voor- en nadelen. Naast dat er een behoorlijk prijskaartje aanhangt, vereist dit materiaal extra aandacht tijdens het schoonmaken. Veel schoonmaakmiddelen bevatten agressieve vetten en zuren die het kwetsbare karakter van travertin kunnen aantasten. Gebruik daarom altijd een speciale reiniger voor natuursteen of schoonmaakmiddel met natuurlijke ingrediënten. Een travertin vloer reinigen met stoomreiniger is een slimme optie, omdat er bij dit proces geen heftige chemicaliën aan te pas komen. Voorzichtigheid is hierbij wel geboden. Travertin is namelijk zeer watergevoelig en neemt vocht gemakkelijk op. Als er te veel vocht in de steen gaat zitten kan dit de steen beschadigen, wat ten koste gaat van de levensduur van de vloer. Gebruik daarom altijd een microvezeldoek op de stoomreiniger. Deze doek heeft een extra sterk absorptievermogen en voorkomt dat er te veel water op de vloer terechtkomt. Toch aan de slag met een dweil? Dweilen met koud water maakt beter schoon dan met warm water. Gebruik dan niet te veel en laat zeker geen water op de vloer staan. Om de karakteristieke uitstraling van een travertin vloer te behouden, is het slim om minimaal twee keer per week te stofzuigen en één keer per week te dweilen of reinigen met een stoomreiniger. En: stofzuig regelmatig. Zandkorrels veroorzaken gemakkelijk krassen. Daarnaast doet een goede deurmat wonderen om de vloer mooi te houden.

Lees verder onder de advertentie

Een travertin vloer herstellen

Heeft de vloer na verloop van tijd wat scheuren opgelopen of is ie doffer geworden? Dan is het tijd om de travertin vloer te slijpen of schuren. Met een speciale schuurmachine met diamant schuur je 1 tot 3 millimeter van de beschadigde toplaag af. Zo verwijder je met behendigheid vlekken, krassen, slijtageplekken en oneffenheden in het poreuze travertin. Nadat de vloer geschuurd is, is het verstandig om de travertin vloer te polijsten. Door het slijpen en polijsten ontstaat een nieuwe glanzende toplaag die je kunt behandelen met een impregneermiddel.

Een travertin vloer gaat goed samen met vloerverwarming. Belangrijk is dat de vloer na het leggen en impregneren goed is opgedroogd voordat de verwarming aangaat.

Moois voor op de vloer…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 04-2022 | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Sjoerd Eickmans