De voor- en nadelen van een natuurstenen vloer
Een natuurstenen vloer is een feest om naar te kijken. Het kan een ruimte een flinke upgrade geven en zorgen voor een unieke uitstraling. Natuursteen heeft zo zijn voordelen maar brengt wel een flinke gebruiksaanwijzing met zich mee. Overweeg je een natuurstenen vloer? Lees je dan eerst goed in.
Tijdloos ontwerp
Natuursteen wordt al eeuwen ingezet om vloeren mee te leggen. Trends komen en gaan, maar mensen springen over het algemeen een gat in de lucht als er onder een vloer graniet tevoorschijn komt. Natuursteen kan altijd en overal en je raakt er eigenlijk nooit op uitgekeken. Een natuurstenen vloer is tijdloos en te matchen met elke woonstijl.
LEES OOK
Chic en tijdloos: zo verwerk je natuursteen in het interieur
Duurzaamheid op en top
Een natuurstenen vloer in huis is een investering, er hangt namelijk een behoorlijk prijskaartje aan. Maar als ‘ie eenmaal ligt, dan heb je ook wat. Omdat de natuur er jaren over kan doen om het stuk gesteente te maken, hoef je er niet bang voor te zijn dat het er na een jaar al versleten bij ligt. Een natuurstenen vloer is in dat opzicht super duurzaam en gaat tientallen jaren mee.
Een uniek jasje
Omdat natuursteen niet door menselijke handen wordt gemaakt, is elk stuk gesteente uniek. Zowel in kleuren als patronen en formaat. Voor een dertien-in-een-dozijn-vloer hoef je dus niet bang te zijn. Elke natuurstenen vloer is uniek en een ware eyecatcher. Daarbij is het fijn dat niemand dezelfde vloer in huis kán hebben, hier hoef je je dus ook niet druk om te maken.
Niet altijd dezelfde samenstelling
Dat elk stuk gesteente uniek is, kan naast een zegen ook een vloek zijn. Zeker als je de keuze maakt uit een voorbeeldvloer. Die kan thuis heel anders uitpakken als het gaat om kleur, patroon en structuur dan je misschien in gedachten had. Maak de keuze daarom altijd op basis van een groot oppervlak. Sommige leveranciers geven je de keuze om zelf een stuk gesteente uit het magazijn te kiezen. Dan weet je dat je goed zit.
LEES OOK
Stylen met organische vormen en natuurlijke elementen
Prijskaartje aan een natuurstenen vloer
Zoals eerder gezegd is een natuurstenen vloer echt een investering. De prijs is niet gering en je moet dan ook een goed overwogen keuze maken wil je hiervoor gaan. Natuurlijk verschilt het per steensoort en hoeveel je ervan afneemt, maar over het algemeen moet je behoorlijk diep in de buidel tasten. Gelukkig is het de investering vaak meer dan waard. Niet alleen voor de looks, ook omdat een natuurstenen vloer tientallen jaren mee kan.
Geen makkelijk klusje
Het leggen van een natuurstenen vloer is geen gemakkelijke klus. Dit omdat de samenstelling, het formaat en de dikte per steen kunnen verschillen. Hierdoor is het niet zo gemakkelijk leggen als een laminaatvloer. Om er zeker van te zijn dat het mooiste resultaat behaald wordt, huur je het best een specialist in.
Schrobben, boenen en vegen
Het onderhoud en schoonmaken van een natuurstenen vloer is niet per se een lastige klus, maar je moet wel enkele dingen goed onthouden. Zo kun je simpelweg niet met elk schoonmaakmiddel aan de slag. Er kunnen lelijke vlekken ontstaan, of de vloer kan wit uitslaan bij het gebruik van agressieve middelen. Gebruik liever een speciaal middel voor natuursteen. Ook het gebruik van een harde bezem of bepaalde stofzuigkop kan de vloer beschadigen. Laat je vooraf goed adviseren als je zo lang mogelijk wilt genieten van de natuurstenen vloer!
LEES OOK
Hoe je vlekken voorkomt op marmer en andere natuursteensoorten (want dat kan!)
Beschadigingen aan je natuurstenen vloer
Een goed advies over welk stuk gesteente in een ruimte past is niet overbodig wanneer je een natuurstenen vloer wilt. Ook de gezinssamenstelling kan hier van invloed op zijn. Sommige gesteenten – vooral de zachtere soorten – zijn minder slijtvast dan harde soorten waardoor er snel krassen en beschadigingen op ontstaan. Niet alleen door het verschuiven van meubels, maar ook door het naar binnenlopen van zand en andere vuiligheid. Zo zijn sommige natuurstenen vloeren minder geschikt in bijvoorbeeld een familiehuis, maar het kan ook per ruimte verschillen.
Items van natuursteen…
Bron: Beeld 1: fotografie Jansje Klazinga | styling Frans Uyterlinde | beeld 2: vtwonen 11-2021 | Styling ilona jongepier | Fotografie dana van leeuwen