Travertin: dé nieuwe interieurtrend

Vloerlamp Jupiter* brons met antiekfinish, 144×47,5 cm (hxb), kap Ø 28 cm, voetplaat Ø 28 cm. Ook in deze serie, allemaal in brons met antiekfinish: tafellamp Jupiter*, 51×28 cm (hxb), kap Ø 20 cm, voetplaat Ø 18 cm, klemlamp Jupiter*, 78×30 cm (hxb), kap Ø 20 cm, wandlamp Jupiter*, 68×50 cm (hxb), kap Ø 20 cm. *met led-verlichting. M.m.v. cocooncollectables.nl (vintage slaapbank, tafel van travertin, lijsten), hkliving.nl (vaas), hm.com (zwart laken, wit groot kussen), bymolle.com (langwerpig linnen kussen), overig privébezit. Beeld styling Marlies Does, fotografie Ernie Enkelaar
Beeld styling Marlies Does, fotografie Ernie Enkelaar

De afgelopen jaren heeft natuursteen een ware comeback gemaakt in onze huizen. Zag je voorheen met name marmer in de badkamer en keuken terug, mag het nu overal: van kandelaar tot eetkamertafel. En niet alleen marmer is een interieurfavoriet, deze steensoort staat sinds kort ook op veel wishlists: travertin.

Lees verder onder de advertentie

Wat is travertin?

Travertin is een zoetwaterkalksteen en wat grover dan marmer. In travertin zie je een gelaagde structuur die ontstaat doordat de kalk in warmwaterbronnen elke keer een nieuwe laag aanmaakt. Tussen deze lagen blijven takjes en blaadjes zitten en wanneer deze afsterven blijven er gaatjes achter. En dat is de reden van de grovere looks van travertin. Hoe minder gaten, hoe beter de kwaliteit en je snapt het al… hoe hoger de prijs. Soms worden de grotere gaten opgevuld met een soort stopverf.

Leuk weetje: de architecten van het Colosseum en de Sacré-Coeur zagen ook de schoonheid van travertin en kozen daarom deze steensoort als basis voor hun beroemde hoogstandjes. En ook het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam is gemaakt van travertin.

Lees ook: Zo combineer je marmer in huis

Lees verder onder de advertentie

Vintage stijl

Travertin geeft warmte aan je interieur en past door zijn tint perfect in de ton-sur-ton interieurs die nu helemaal de trend zijn. Waar marmer soms wat koel kan zijn, geeft de warme uitstraling van travertin juist een stoere zachtheid aan de ruimte. Veel vintage en Mid-Century liefhebbers zijn gek op deze steensoort, omdat hij zo mooi combineert met donkere houtsoorten zoals walnoothout en design klassiekers. Maar de natuursteen past door zijn rustige uitstraling ook mooi in een verstilde woonstijl met Japanse invloeden en een Scandinavisch interieur.

Bij veel bekende meubelmerken vind je travertin terug in de nieuwste collecties, maar goed speuren op Marktplaats, in vintage winkels en in de kringloop kan nog wel eens een pareltje opleveren. Al zijn daar inmiddels veel kapers op de kust en lopen de prijzen dus ook steeds meer op.

beeld vtwonen Beeld Fotografie Sjoerd Eickmans, styling Kim van Rossenberg
Beeld Fotografie Sjoerd Eickmans, styling Kim van Rossenberg
Lees verder onder de advertentie

Net echt

Net als bij marmer, zijn de betaalbaardere – en minder zware – travertin look-a-likes ook in opkomst. Deze vind je vooral terug in tegels voor je huis en tuin. En wat dacht je van travertin behang? De grove structuur van de natuursteen is op dit vtwonen behang vrij vertaald en zit in mum van tijd op je muren: voor dit vliesbehang hoef je namelijk alleen de muren in te smeren met lijm. Nooit eerder behangen? Dan lees je hier onze behangtips.

Shop de stijl…

Bron: beeld 1: styling Marlies Does, fotografie Ernie Enkelaar | beeld 2: styling Kim van Rossenberg, fotografie Sjoerd-Eickmans

Lees verder onder de advertentie