Zoveel kan het plaatsen van een dakkapel kosten
Veel huiseigenaren met een schuin dak kiezen ervoor een dakkapel op hun woning te zetten. Dit kan een flinke investering zijn, maar wel een die zich uitbetaalt in veel extra ruimte en een compleet andere uitstraling van je bovenste verdieping. Meer weten over dakkapellen? Lees hier alles over dakkapel kosten, de verschillende materialen waar je uit kunt kiezen en tips om te besparen op de kosten van een dakkapel.
Dit zijn de voordelen van een dakkapel
Een dakkapel heeft veel voordelen. Vooral huizen met een schuin dak hebben er baat bij: dankzij een dakkapel creëer je extra ruimte op zolder. Dit zorgt er niet alleen voor dat je de ruimte makkelijker kunt inrichten, maar ook dat er meer licht binnenkomt. Door het plaatsen van een dakkapel geef je een kleine ruimte een heel nieuwe bestemming, zoals een extra slaapkamer of studeerkamer.
Is elk dak geschikt voor een dakkapel?
Niet op elk dak kan een dakkapel geplaatst worden: platte daken zijn hier natuurlijk niet geschikt voor. Woon je in een huis met een schuin dak? Dan maakt het niet uit hoe scherp de helling van je dak is, want in principe kan een dakkapel op elk schuin dak geplaatst worden. Plaatsen kan soms echter niet zomaar: in sommige situaties heb je een vergunning nodig -al komt het niet vaak voor dat zo’n aanvraag geweigerd wordt. Hallo dakkapel, dus! Check altijd voor de zekerheid bij het Omgevingsloket of je een vergunning nodig hebt.
LEES OOK
Knieschotten op zolder: zo kun je spullen het beste opbergen onder schuine daken
Voor deze verschillende materialen kun je kiezen
Bij het plaatsen van een dakkapel kun je kiezen tussen verschillende materialen. Elk materiaal heeft eigen voor- en nadelen. Het is dus zaak om een weloverwogen keuze te maken. De belangrijkste 5 sommen we hieronder voor je op:
- Hout: dit materiaal is de goedkoopste keuze en daarom erg populair. Veel dakkapellen worden van een houtsoort gemaakt. Het grote nadeel van hout? Het vergt veel onderhoud, zoals het verven van de kozijnen.
- Kunststof: wie geen klusser is, kan voor kunststof kiezen. Dit materiaal dakkapel heeft namelijk minder onderhoud nodig, al resulteert dit er wel in dat je hoger in de kosten uitkomt.
- Polyester: een dakkapel van polyester lijkt erg op een exemplaar van kunststof, alleen is deze variant wat beter geïsoleerd. Kost je bij aanschaf misschien meer, maar levert uiteindelijk een flinke energiebesparing op.
- Aluminium: ook een aluminium dakkapel zorgt voor een goed geïsoleerde ruimte en onderhoud is hierbij nauwelijks nodig. Hiertegenover staat een duur prijskaartje.
- Koper: doe je graag een flinke investering? Dan is koper misschien iets voor jou: een dakkapel van dit materiaal ziet er prachtig uit, maar is ook meteen het duurste materiaal waar je voor kunt kiezen.
LEES OOK
Zo maak je van jouw zolder een slaapkamer
De kosten van een dakkapel
Wanneer je een dakkapel wilt laten plaatsen, kun je uitgaan van een flinke investering. De kosten van een dakkapel kunnen namelijk oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van het materiaal waar je voor kiest. Ook zit er een groot verschil in de dakkapel kosten van een maatwerk dakkapel, of van een prefab exemplaar. Deze laatste versie wordt voor plaatsing in de fabriek gemaakt, waardoor dit een stuk goedkoper is dan een dakkapel die specifiek voor jouw huis wordt gemaakt.
Rekening houdend met deze aspecten, zul je voor het plaatsen van een dakkapel gemiddeld tussen de 8000 en 15000 euro kwijt zijn. Voor dit eerste bedrag kun je een prefab houten constructie laten plaatsen, terwijl het tweede bedrag je een koperen maatwerk dakkapel op kan leveren.
Zo bespaar je op dakkapel kosten
Een flinke investering, dus. Gelukkig bestaan er enkele manieren om geld te besparen, voor huiseigenaren die op hun budget willen letten. Allereerst is er dus de mogelijkheid om een prefab constructie aan te schaffen: dit is vooral handig wanneer het gat in het dak nog gemaakt moet worden. Dit kan dan simpelweg op de dakkapel worden aangepast, waardoor je geen maatwerk constructie nodig hebt. Ook handige klussers kunnen een heleboel geld besparen, door geen kosten aan een vakman kwijt te zijn, maar de dakkapel zelf te plaatsen met behulp van handige apparatuur en machines.
Inspiratie: mooie dakkapellen
Afbeeldingen
Meer weten over het plaatsen van een dakkapel, of een ander bouwproject in huis? Doe inspiratie op met de verbouwspecials van vtwonen!
Lees ook
binnenkijken 5x binnenkijken in huizen met een praktische zolder
Duurzaam Dit zijn de gemiddelde kosten van zonnepanelen
Volg nu het college Project Badkamer met Marianne
DIY Ruimtewinners: 7x de mooiste inbouwkasten
Bron: vtwonen 01-2017 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Barbara Kieboom