WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het zolderraam vervangen: dit moet je weten

Of je er nu slaapt, studeert, werkt of dat het vooral een opslagruimte is: het is prettig om een lichte, goed onderhouden zolderkamer te hebben. Dus is je zolderraam aan vervanging toe? Aan het werk!

zolderraam
Behang Natural Wallcoverings I 322630, per rol € 145,- (eijffinger.com). Kast opgeknapt prijs op aanvraag (remmers-design.nl), geverfd met Flexa Creations muurverf RAL 9010 (flexa.nl). Lijm latten prijs op aanvraag (soudal.com). Kunstwerk Portret van Emma Jane Hodges door Charles Howard Hodges € 133,-, kunstwerk Zeegezicht van Charles-François Daubigny € 226,- (werkaandemuur.nl). Bedframe Balance Tender € 1290,-, nachtkast € 350,-, lattenbodem € 438,-, matras € 599,-, molton € 18,95, hoeslaken € 14,95, dekbed € 129,-, hoofdkussens, per stuk € 119,-, dekbedovertrek Royal Marrakesh € 89,95, naturel plaid Lapland van Kaat Amsterdam € 109,95, plaid Regan van Kaat Amsterdam € 79,95, geurkaars € 14,95, geurstokjes € 14,95, interieurspray € 14,95 (swisssense.nl). Tafellamp van Zuiver € 99,-, witte vaasjes van HKliving, set van 4 € 129,95, bordje in schelpvorm van HKliving € 11,65 (vtwonen.nl). Spiegel € 359,-, driehoekig bordje € 7,95 (hkliving.nl). Overig privébezit.

Wanneer vervang je het zolderraam?

Het zolderraam vervangen: wanneer doe je dat eigenlijk zul je misschien denken. Een aantal tekenen dat het tijd is voor een nieuw dakraam zijn:

  • Er zitten barsten in het raam
  • Het dak wordt volledig vervangen (vervang dan ook direct je oude niet goed geïsoleerde ramen voor nieuwe ramen)
  • Het lekt rond je dakramen
  • Er is sprake van condensvorming rond je dakramen: dit betekent dat dat ze niet goed geïsoleerd of afgedicht zijn

LEES OOK
Dakpannen vervangen: zo weet je wanneer het tijd is

Soorten zolderramen

Er zijn verschillende soorten zolderramen verkrijgbaar. Komen ze:

Tuimel- of wentelramen

De bekendste dakramen zijn tuimel- of wentelramen. Deze ramen wentelen om een as en kunnen daardoor 180 graden draaien. Om een tuimelraam te kunnen plaatsen, zal de helling van het dak tussen de 15 en 90 graden moeten zijn.

Pluspunten:

  • Eenvoudig te poetsen
  • Veilig met kinderen
  • Voorzien van een ventilatieklep, zodat je de ruimte kunt ventileren zonder je raam open te zetten

Valramen

Valramen of uitzetbare ramen zijn ramen waarbij de scharnieren aan de bovenzijde zitten. De ramen zijn geschikt voor daken met een helling tussen de 15 en 55 graden. Je bedient het raam via de onderkant.

Pluspunten:

Voorzien van een ventilatiestrook

Minpunt:

Kan ‘maar’ maximum 45 graden naar buiten worden geopend.

Er bestaan ook dakramen die een combinatie van beide zijn: uitzetbaar en wentelend.

Uitstapdakraam

Uitstapdakramen zijn ramen waarbij je eenvoudig uit het raam kunt stappen om op je dak te komen. Je kunt ze op platte en hellende daken plaatsen en ze zijn makkelijk en veilig. Je opent het raam zijdelings tot 90 graden. Een gasveermechanisme voorkomt dat je raam dichtvalt – niet geheel onbelangrijk.

Dakterrasvenster

Wist je dat je een valraam mooi kunt combineren met naar buiten schierende deurelementen? Zo kun je op een hellend dak een klein balkon of dakterras creëren. Let op: je hebt hier wel een bouwvergunning voor nodig!

Balkonvenster

Een balkonvenster bestaat ook uit twee delen: een verticaal uitzetbaar element, de balustrade, en een uitzetbaar venster. Het is eigenlijk een uitklapbaar minibalkon. Je hebt een boven en onderkant en het opent dus in twee delen. Eigenlijk is dit de mini-variant op het dakterrasvenster.

Het is prettig om een lichte, goed onderhouden zolderkamer

te hebben

zolderkamer wit

Waar moet je op letten bij het vervangen van het zolderraam?

Bij het kiezen en vervangen van het zolderraam zijn er een aantal factoren waar je op moet letten om niet teleurgesteld te worden over het eindresultaat:

LEES OOK
Een dakkapel plaatsen pak je zo aan

Goede isolatie én ventilatie

De isolatiewaarde van je raam is erg belangrijk. Hierdoor kan warmte goed vastgehouden worden in huis in de winter. Tip: koop ook een dakraam met een ventilatierooster, zodat er constant frisse lucht je kamer binnenkomt, zonder het raam te hoeven openzetten (want: brrrr…).

Kwalitatief materiaal

Er zijn houten en kunststof dakramen verkrijgbaar. Hout en kunststof hebben allebei hun positieve en negatieve eigenschappen. Verdiep je hier eens in en kijk wat het meest geschikt is voor jouw situatie. Ook kun je natuurlijk advies vragen bij een specialist.

Prijs-kwaliteitverhouding van het raam

Er zijn veel soorten dakramen te koop. Verdiep je van tevoren goed in de verschillende merken en soorten dakramen. Bepaal je budget en onderzoek welk raam je hier het beste voor kunt kiezen. Vind je dit lastig? Vraag om advies bij een bouwmarkt of andere specialist!

Kosten voor het vervangen van het zolderraam

De grote hamvraag is natuurlijk: wa’ kost da’? Globaal zul je de volgende bedragen kwijt zijn aan het vervangen van het zolderraam (inclusief laten plaatsen):

  • Klein dakraam (55 x 78 cm) € 600- € 800
  • Medium dakraam (94x-98 cm) € 700 – € 1000
  • Groot dakraam (114×140 cm) € 800 – € 1400

Over het algemeen zijn kunststof kozijnen wat duurder dan houten kozijnen.

LEES OOK
Meer ruimte op zolder? Een vliering maken biedt uitkomst

Zolderraam vervangen: zelf doen of uitbesteden?

Een zolderraam plaatsen is iets wat niet iedere hobbyklusser zomaar kan en wat vrij secuur moet gebeuren. Het is daarom aan te raden om dit te laten plaatsen door een professional. Maar ben jij een erg ervaren klusser met oog voor precisie? Dan zou je het ook zelf kunnen doen. Let op: doe je dit niet vakkundig, dan kan dit erg onprettige gevolgen hebben zoals lekkage of kan de bouwkundige constructie van het dak zelfs niet meer op orde zijn! Schat je slagingskansen van tevoren dus goed in…

Hoe zit het met vergunningen bij het plaatsen van een zolderraam?

Mag je zomaar een dakraam plaatsen of vervangen? In veel gevallen wel. Aan de voorkant mag een dakraam zonder vergunning geplaatst worden als deze niet boven het dakoppervlak uitsteekt. Aan de achterkant van het huis, op een plat dak of de zijkant van het huis heb je sowieso geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn een monumentaal pand en een beschermd dorps- of stadsgezicht. Steekt je zolderraam aan de voorkant boven het dakoppervlak uit? Informeer dan verder bij jouw gemeente.

nog meer: vtverbouwen