Dakpannen vervangen: zo weet je wanneer het tijd is

beeld vtwonen Beeld Fotografie Julian Kirschner via pexels.com
Beeld Fotografie Julian Kirschner via pexels.com

Het is gelukkig geen taak die jaarlijks terugkeert, maar elke eigenaar van een huis met een dak krijgt er hoogstwaarschijnlijk weleens mee te maken: dakpannen vervangen. Een flinke klus, maar wel een die voordelen oplevert. Hoe weet je wanneer het tijd is? Dat hangt af van het materiaal van de dakpannen.

Lees verder onder de advertentie

De twee voornaamste redenen om dakpannen te vervangen

Hoewel de meeste dakpannen tientallen jaren meegaan, komt er een moment dat ze aan vervanging toe zijn. Soms is dat moment duidelijk, andere keren kun je het over het hoofd zien. Heb je last van onderstaande problemen, dan ben je gebaat bij een nieuw dak.

  • Lekkages: oude dakpannen houden water niet meer goed tegen, waardoor lekkages in huis kunnen ontstaan. Wanneer je er niet op tijd bij bent, is dit natuurlijk ontzettend zonde van de vloer, wand, eventuele meubels die onder de lekkage staan en dakconstructie. Met een simpele truc kom je erachter of je huidige dakpannen lekkagebestendig zijn: tik er met je vingers op en luister of je een helder of dof geluid hoort. Bij een helder geluid zijn de pannen nog prima, bij een dof geluid houden ze vocht vast en kan er elk moment een lekkage ontstaan.
  • Warmte doorlaten: hoewel de meeste daken extra geïsoleerd zijn, bieden dakpannen van zichzelf ook een beetje isolatie. Bij schade door ouderdom is dit niet meer het geval en ontsnapt er warmte door het dak. Zonde van de energierekening!

LEES OOK
Zolder isoleren? Dit zijn alle duurzame opties

Lees verder onder de advertentie

Zo lang gaan dakpannen per materiaal mee

Dakpannen hoef je gelukkig niet elk jaar te vervangen – dat zou een duur grapje worden. De meeste pannen gaan tientallen jaren mee. Hoe lang ze precies meegaan hangt af van het materiaal. De twee populairste materialen dakpannen zijn keramiek en beton. Wil je er na een keer vervangen voorgoed klaar mee zijn, kies dan voor de keramische variant. Deze gaan namelijk tot wel 75 jaar mee. Ook betonnen dakpannen blijven lang goed, al staat dit niet in verhouding tot de keramische variant. Betonnen dakpannen zijn na zo’n 40 jaar aan vervanging toe.

Zelf dakpannen vervangen of een professional inhuren? Dit is de beste keuze

Wie geld wil besparen, kan ervoor kiezen om zelf dakpannen te vervangen. Je hebt wel wat kluservaring nodig, want het is een precieze zaak. Je wilt immers een goed dak boven je hoofd hebben, zodat lekkages geen kans maken. Geen handige handen? Laat het aan een professional over: kost je wat, maar krijg je veel voor terug! Besparing op je energierekening bijvoorbeeld, maar ook een hogere woningwaarde wanneer het tijd is voor een nieuw huis.

De gemiddelde kosten van nieuwe dakpannen

Dakpannen zijn van zichzelf niet duur, maar vaak gaat het om een groot oppervlakte. Dit maakt de totaalprijs niet goedkoop. Daarnaast verschillen de prijzen per materiaal en winkel. Waar je zeker op kunt rekenen? Zo’n € 50,- tot € 70,- per vierkante meter. Een snelle berekening leert dat de totaalprijs dan uitkomt op € 3000,- tot € 4200,-. Althans, als we uitgaan van een gemiddeld dak van 60 vierkante meter.

Lees verder onder de advertentie

Weten hoeveel een compleet nieuw dak inclusief montage kost? Lees het in ons artikel ‘Dit zijn de gemiddelde kosten van een nieuw dak’.

LEES OOK
Hypotheek verhogen voor een verbouwing? Dit moet je weten

Bron: Beeld: Fotografie Julian Kirschner via pexels.com

Lees verder onder de advertentie