Kleine zonnepanelen zijn een handige oplossing voor een klein dak

beeld vtwonen Beeld vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 5, aflevering 3 | styling Marianne Luning | fotografie Barbara Kieboom
Beeld vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 5, aflevering 3 | styling Marianne Luning | fotografie Barbara Kieboom

Zonnepanelen op het dak zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Niet gek, ze zijn een duurzame stroomkeuze waarmee je flink wat geld kunt besparen. Heb je een klein dak waar het standaardformaat zonnepanelen niet op past? Of zoek je zonnepanelen voor op een (woon)boot, tuinhuis of camper? Kleine zonnepanelen zijn de oplossing. Ontdek de voor- en nadelen en wat ze kosten.

Lees verder onder de advertentie

Ontdek de verschillende soorten kleine zonnepanelen

Traditionele zonnepanelen zijn 1,65 meter hoog en 1 meter breed. Deze standaardafmetingen zijn ideaal voor grote oppervlaktes, zoals het dak van een woonhuis. Maar wat doe je als je een klein dak hebt of zonnepanelen op het dak van een boot, camper of tuinhuis wilt plaatsen? Kleine zonnepanelen bieden uitkomst. Ze zijn minder hoog of minder breed dan traditionele zonnepanelen waardoor ze gemakkelijk op kleine(re) oppervlaktes passen. De meeste zonnepanelen van klein formaat zijn 1,25 meter hoog en 1 meter breed. Daarnaast kun je kiezen voor smalle zonnepanelen van 1,65 meter hoog en 80 centimeter breed. De meest gangbare kleine zonnepanelen voor op het dak zijn dunnefilm zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen en mono-kristallijne zonnepanelen. Lees meer over de verschillende soorten:

1. Dunnefilm zonnepanelen

Zoals de naam al doet vermoeden zijn dunnefilm zonnepanelen heel erg dun. Een stuk dunner dan traditionele zonnepanelen. Ze zijn zelfs zo dun dat ze buigzaam zijn. Dit maakt deze kleine zonnepanelen zeer geschikt voor op gebogen oppervlaktes, zoals een rondlopend dak. Dunnefilm zonnepanelen worden gemaakt van koper, indium en slenide en worden daarom ook wel CIS-zonnepanelen (Copper Indium Selenium-zonnepanelen) genoemd. Naast deze grondstoffen wordt soms ook gallium toegevoegd. In dat geval spreken we van CIGS-zonnepanelen. Omdat dunnefilm zonnepanelen minder temperatuurgevoelig zijn halen ze op zonnige dagen 2 tot 7% hogere rendementen dan poly- of mono-kristallijne zonnepanelen.

2. Polykristallijne zonnepanelen

Bij polykristallijne zonnepanelen vormen meerdere stukjes silicium samen de cellen waaruit de zonnepanelen bestaan. Deze kleine zonnepanelen zijn blauw van kleur en de cellen zien eruit als een raster. Polykristallijne zonnepanelen wekken iets meer zonne-energie op als het bewolkt is dan mono-kristallijne panelen.

Lees verder onder de advertentie

3. Mono-kristallijne zonnepanelen

Bij mono-kristallijne zonnepanelen bestaan de zonnecellen uit slechts één siliciumkristal. Ze zijn meestal zwart van kleur en te herkennen aan de ruitvormige vlakken tussen de zonnecellen. Bij direct zonlicht wekken mono-kristallijne zonnepanelen iets meer stroom op dan polykristallijne cellen van dezelfde grootte.

LEES OOK
Een warm huis: dit zijn de opties voor bijverwarming in de woonkamer

De voordelen van (kleine) zonnepanelen op het dak

Met zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op. Zo bespaar je, op de lange termijn, op de kosten van de energierekening. Maar met kleine zonnepanelen op het dak profiteer je van meer voordelen. Frank Everaardt, hoofdredacteur Hardware Info, vertelt: ‘Met kleine zonnepanelen kun je bijvoorbeeld een klein dak benutten, maar ook het dak van je caravan gebruiken of zelfs bij je tent op vakantie energie op wekken. Bij deze kleinere panelen is het nog meer van belang om ze zo gunstig mogelijk te plaatsen om zoveel mogelijk zon op te vangen. Besteed hier wat extra tijd aan. Bij de keuze voor een portable accu moet je opletten bij het maximale piekvermogen. Dat bepaalt of je bijvoorbeeld een espresso-apparaat of een ander ‘zwaar’ apparaat kunt aansluiten.’

Lees verder onder de advertentie
  1. Duurzaam: door het opwekken van groene stroom draag je bij aan een beter milieu. Bij het opwekken van zonne-energie komt namelijk geen CO2 vrij. Ook raken zonnestralen, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, niet op en kan zonne-energie altijd worden opgewekt. Daarnaast hebben zonnepanelen een lange levensduur. Gemiddeld gaan ze zo’n 25 jaar mee.
  2. Goed voor de portemonnee: naast dat je minder geld kwijt bent aan het inkopen van energie bij een energieleverancier kun je verschillende subsidies voor zonnepanelen krijgen.
  3. Gemakkelijk te onderhouden: (kleine) zonnepanelen hebben maar weinig onderhoud nodig. Het meeste vuil wat op de panelen komt wordt weggespoeld door regen. Controleer de panelen een paar keer per jaar op vuil en beschadigingen en maak ze minstens één keer per jaar schoon met een mild schoonmaakmiddel.
  4. Verkrijgbaar als set: wil je meerdere panelen naast elkaar plaatsen? Koop dan een set kleine zonnepanelen in plaats van individuele panelen. Sets zijn vaak iets goedkoper in aanschaf en gemakkelijker te monteren.
  5. Ook verkrijgbaar voor onderweg: ga je graag op reis met de camper of boot? Investeer in een klein zonnepaneel met accu. Opgewekte energie wordt opgeslagen in de accu, zodat je het op een later moment kunt gebruiken voor het verlichten van je voertuig of voor het gebruik van elektrische apparaten.

Nadelen van kleine zonnepanelen

Naast de voordelen gelden er voor kleine zonnepanelen ook een aantal aandachtspunten. Houd bij de aanschaf van kleine zonnepanelen rekening met een lager rendement dan bij de grotere variant. Omdat je met kleine zonnepanelen vaak niet het hele dak beslaat wek je meestal niet genoeg energie op om het hele huis van stroom te voorzien. Je zult dus hoogstwaarschijnlijk ook energie in moeten blijven kopen bij een energieleverancier. Ook het uiterlijk van de zonnepanelen is een aandachtspunt. Veel mensen vinden zonnepanelen op het dak niet mooi, of in ieder geval niet zo mooi als een dak zonder panelen. Dit nadeel doet zich alleen voor bij een schuin of rondvormig dak, want kleine zonnepanelen op een plat dak zijn niet zichtbaar. Net als reguliere zonnepanelen zijn ook kleine zonnepanelen niet goedkoop om aan te schaffen. Gemiddeld kosten de kleine panelen zo’n € 150,- tot € 200,- per stuk, exclusief montage. De montagekosten voor kleine zonnepanelen staan niet vast. Gemiddeld betaal je 25% tot 30% van de aanschafprijs van de zonnepanelen. Meer weten? Dit zijn de gemiddelde kosten van zonnepanelen.

Kleine zonnepanelen met een hoog rendement

De efficiëntie van zonnepanelen wordt gemeten in het rendement. De term ‘rendement’ geeft aan hoeveel procent van het opgevangen zonlicht daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Zonnepanelen met een klein formaat leveren altijd minder rendement dan grotere exemplaren. Immers: hoe groter een paneel, hoe meer licht het opvangt, hoe meer licht er omgezet wordt in elektriciteit. Met deze tips gebruik je de kleine zonnepanelen zo efficiënt mogelijk:

Lees verder onder de advertentie
  1. Plaats de zonnepanelen zo veel mogelijk op het zuiden: hoe zuidelijker de zonnepanelen georiënteerd zijn, hoe meer zonlicht ze zullen vangen. Hoe meer zonlicht ze vangen, hoe meer rendement ze opleveren.
  2. Kies de juiste hellingsgraad: met een hellingshoek van 35 tot 38 graden behalen de kleine zonnepanelen het best mogelijke rendement. Vraag een professionele installateur naar de mogelijkheden voor je dak.
  3. Laat een schaduwanalyse uitvoeren: schaduw kan de prestaties van kleine zonnepanelen flink beïnvloeden. Hoe meer schaduw er op de panelen valt, hoe minder zon ze vangen. Laat een professionele installateur een schaduwanalyse uitvoeren en ontdek waar je het beste kleine zonnepanelen op het dak kunt plaatsen.
  4. Onderhoud de zonnepanelen goed: maak de zonnepanelen minimaal één keer per jaar goed schoon met een mild schoonmaakmiddel. Neem de kleine zonnepanelen af met een zachte borstel of gebruik een uitschuifbare wisser.
  5. Investeer in premium panelen: kies voor premium zonnepanelen. Dit zijn kleine zonnepanelen met een hoog rendement. Ze zijn iets duurder in aanschaf dan reguliere kleine zonnepanelen, maar leveren ook meer op.

Kleine zonnepanelen zijn een goede manier om het dak te verduurzamen, maar het kan ook anders. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een groen dak. Laat je inspireren en ga voor groen.

Duurzaam shoppen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 5, aflevering 3 | styling Marianne Luning | fotografie Barbara Kieboom