vtverbouwenzonnepanelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Deze en 6 andere vragen over zonnepanelen beantwoord

 
Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Twijfel je over de aanschaf van zonnepanelen, maar weet je er eigenlijk niet zoveel van af en heb je nog tal van vragen? Wij verzamelden de informatie die je zéker moet weten. Van de werking tot omvormers en thuisbatterijen.

Lees verder onder de advertentie

1. Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die op hun beurt uit twee lagen bestaan met daartussen een scheidingslaag. Wanneer er daglicht valt op zo'n zonnecel, ontstaat er elektrische spanning tussen de twee lagen: gelijkstroom. Die gelijkstroom beweegt van cel tot cel en van paneel tot paneel en wordt getransporteerd naar de omvormer. Die zet de gelijkstroom om in wisselstroom die we nodig hebben voor onze elektrische apparaten. Klinkt easy toch?

LEES OOK
Stralend schoonmaken: zonnepanelen poetsen in 4 stappen

2. Welke omvormer kiezen?

Meestal is er één omvormer per zonnepaneelinstallatie, maar er bestaan ook zonnepanelen met micro-omvormers, waarbij elk paneel een eigen, kleinere omvormer heeft. In dat geval zijn de panelen niet meer aan elkaar gekoppeld. Het gevolg: als één paneel niet werkt door schaduw of een defect, dan heeft dat geen negatieve invloed op de werking van de andere panelen.

Lees verder onder de advertentie

3. Digitale meter of terugdraaiende teller?

Heb je een digitale meter en produceren de zonnepanelen meer stroom dan je op dat moment verbruikt? Dan gaat het overschot naar het elektriciteitsnet. Voor elke kWh die je op het net injecteert, krijg je een vergoeding. Dat injectietarief hangt af van de energieleverancier. Heb je elektriciteit nodig op een moment dat de zonnepanelen niets opwekken, dan haal je gewoon stroom van het net.

Heb je al zonnepanelen op het dak en beschik je nog over een analoge meter en het systeem van de terugdraaiende teller? Dan draait de teller terug als je meer energie opwekt dan verbruikt en vooruit als je meer elektriciteit verbruikt dan opwekt. Lees hier of het interessant is om over te schakelen op een digitale meter.

Pixabay
Pixabay
Lees verder onder de advertentie

4. Waarom investeren in zonnepanelen?

Door zonnepanelen op het dak te installeren spaar je niet alleen het klimaat. Je bespaart ook op de energiekosten. Vaak wordt er dan een warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen, omdat een warmtepomp op elektriciteit werkt. Maar zonnepanelen kunnen ook interessant zijn voor wie op gas verwarmt. Je produceert namelijk zelf duurzame energie. Zo draag je een steentje bij aan een klimaatneutrale toekomst en ben je minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen. Tot slot kan je met zonnepanelen de verbruikspieken laag houden door zoveel mogelijk stroom te verbruiken op het moment dat de zonnepanelen produceren.

LEES OOK
Huurder? Zó maak je jouw huurwoning energiezuiniger

5. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Dit is fijn: zowel hellende als platte daken komen in aanmerking voor zonnepanelen. Voor beide soorten daken geldt dat ze schaduwvrij, voldoende groot en in goede staat moeten zijn. Zonnepanelen wegen namelijk zo'n 10 kg/m². De structuur van het dak moet dus voldoende stevig zijn. De dakbedekking moet ook in goede staat zijn en mag zeker geen asbest bevatten. Voor een hellend dak moet je rekenen op minstens 1,6 m² per paneel en voor een plat dak op minstens 2,5 m² per paneel om te vermijden dat de zonnepanelen in elkaars schaduw komen te liggen. Een plat dak heeft als bijkomend voordeel dat je de panelen in de juiste richting en onder de gewenste hellingshoek (idealiter 30 à 45 graden) kunt plaatsen.

Lees verder onder de advertentie

6. Wat is de terugverdientijd?

Heb je zonnepanelen? Dan kun je de stroom die de zonnepanelen opwekken niet altijd meteen verbruiken. Die tijdelijke overproductie kan je opslaan in een thuisbatterij. Deze is gekoppeld aan een omvormer. Wanneer de zonnepanelen meer energie opwekken dat je verbruikt, dan stuurt de omvormer deze stroom door naar de batterij en laadt die op. Op een bewolkte dag kan een thuisbatterij ook stroom van het net halen tijdens de daluren of je gebruikt 's avonds de stroom waarmee de thuisbatterij is opgeladen. Of een thuisbatterij rendabel is? Dat hangt af van de situatie, maar je moet ongeveer denken aan 6 tot 15 jaar. Veel hangt af van de stroomprijs en die varieert momenteel stevig.

7. Hoe onderhoud je de zonnepanelen?

Het is belangrijk de panelen goed te onderhouden. Zo vallen er in de herfst bladeren op en in de zomer blijven pollen en stuifmeel aan de panelen kleven. Nu zijn ze deels wel zelfreinigend, maar het regenwater spoelt helaas niet ál het vuil weg. Daarom wordt aangeraden ze eenmaal per jaar goed te reinigen. Maar let op: gebruik geen hogedrukreiniger, want die kan de installatie beschadigen. Met een tuinslag kun je de panelen wel nat sproeien en mocht je gemakkelijk op het dak kunnen komen, dan kun je ze reinigen met wat lauw water en een zachte spons of doek.

Bron: livios.be

Lees verder onder de advertentie