Enkel glas: 5 tips om warmteverlies en condens te voorkomen

beeld vtwonen Beeld vtwonen 09-2021 | productie Tanja Saarberg | styling kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen
Beeld vtwonen 09-2021 | productie Tanja Saarberg | styling kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen

Enkel glas staat niet bepaald bekend als de beste isolatie voor je woning. Je ramen beslaan een stuk sneller, en je ziet het terug op je energierekening. Nu de energieprijzen stijgen, is het de hoogste tijd om de mogelijkheden rondom enkel glas onder de loep te nemen.

Lees verder onder de advertentie

Extra luchtlaag door voorzetraam

Precies wat je bij enkel glas mist: de extra luchtlaag, die de hele essentie van dubbel glas vormt. Gelukkig kun je het effect van die luchtlaag gewoon nabootsen. Met een voorzetraam bijvoorbeeld. Dat is precies zoals het al klinkt: een extra raam met kozijn dat je voor je raam plaatst. Je kunt er voor € 100 al een op de kop tikken, en die wordt dan gewoon voor je bestaande kozijn geschroefd – of met scharnieren vastgezet. Daarmee bespaar je maar liefst 40% aan warmteverlies t.o.v. enkel glas.

Speciale gordijnen

Wanneer je een voorzetraam iets te rigoureus vindt, kun je de luchtlaag ook creëren met stevige gordijnen. Het effect moet je zeker niet onderschatten, vooral wanneer je de gordijnen ’s nachts dichtdoet. Je kunt daarbij denken aan lange fluwelen gordijnen, of aan dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating. Aluminium reflecteert warmte, wat met enkel glas natuurlijk erg welkom is. Daarnaast hebben de plisségordijnen een dubbele laag stof. Als je ze dichtdoet, krijg je als het ware kleine horizontale buisjes waar lucht in zit. Die kleine ‘luchtkamers’ hebben een isolerende werking, die door de aluminium coating wordt versterkt. Zo geven ze ongeveer dezelfde isolatiewaarde als HR+-glas.

LEES OOK
Vijf redenen om het huis te isoleren

Lees verder onder de advertentie

Condens voorkomen

Waar condens bij dubbele ramen vaak aan de buitenkant van ’t raam zit, vind je de condens bij enkel glas vaak aan de binnenzijde. Meestal is het dan binnen warmer dan buiten, en het is natuurlijk geen optie om je kamertemperatuur aan te passen aan de lage buitentemperatuur. Wat je wél kunt doen, is extra goed ventileren. Daarmee wordt je condens een stuk minder. Een ventilatierooster is dus de grootste vriend van je enkele glas. Zo’n rooster kost ongeveer € 20, en als je een klein rooster laat plaatsen kom je gemiddeld tussen de € 30 en € 40 uit. Pak je het niet iets groter aan, kun je rekenen op zo’n € 70 tot € 125 euro.

Raamfolie

Met isolerende raamfolie bespaar je vaak zomaar 41% energie ten opzichte van enkel glas. Heb je al dubbel glas, dan ben je nog steeds zo’n 29% goedkoper uit. Daarnaast houdt het folie zo’n 55% van de zonnewarmte tegen, zodat je huis in de zomer niet in een sauna verandert. Zonnewarmte mogen we daarbij trouwens niet verwarren met zonlícht, want het isolerende raamfolie houdt nauwelijks licht tegen. En gelukkig zie je nauwelijks iets van het folie, al hangt dat natuurlijk sterk af van de prijs en kwaliteit van je aanschaf.

LEES OOK
DIY raamfolie plakken

Lees verder onder de advertentie

Subsidies en regelingen

Wanneer je het probleem écht bij de kern aan wilt pakken, kun je natuurlijk alsnog voor dubbel glas kiezen. Dat is best een dure grap, maar subsidies en leningen kunnen je daar flink bij helpen. Zo is er een landelijke subsidieregeling voor isolatie waarbij je zo’n 20% van de kosten terug kunt vorderen. Het is dan wel belangrijk dat je naast je ramen ook nog iets anders isoleert, zoals je vloer, spouwmuur of je dak. Daarnaast kun je de isolatie van je ramen combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je checken of je aan de subsidievoorwaarden voldoet. Zo niet, dan kun je wellicht de energiebespaarlening proberen, zodat je toch een extra steuntje in de rug hebt. En sta je net op het punt om een hypotheek af te sluiten? Ook dan kun je extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6% van je woningwaarde, met een maximum van € 9000.

Voor in het raamkozijn…

Bron: vtwonen 09-2021 | productie Tanja Saarberg | styling kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen

Lees verder onder de advertentie