5 redenen om het huis te isoleren

beeld vtwonen Beeld

Je zet de thermostaat een tikje lager en de wasmachine draait alleen als-ie vol zit. Slim omgaan met energie doe je al, want het is goed voor het milieu én goed voor de portemonnee. Maar wist je dat je met het beter isoleren van je woning ook winst kunt pakken? Lagere energielasten, nooit meer koude voeten en nóg drie redenen om het huis – dit jaar nog! – te verduurzamen.

Lees verder onder de advertentie

In samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Je energiekosten gaan omlaag

Een huis dat goed geïsoleerd is, houdt warmte binnen en voorkomt dat kostbare energie via het dak, de muren, ramen of vloer verloren gaat. Dat voel je in huis, maar ook in je portemonnee. Om een idee te geven: een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 700 m³ gas voor de verwarming. Een vergelijkbare, slecht geïsoleerde woning verbruikt zo’n 3.050 m³ per jaar. Het verschil is 2.350 m³, maar liefst € 1.900!

Je bent groen bezig

Een van de belangrijkste redenen om het huis te isoleren is niet alleen de winst op je eigen bankrekening, maar ook de winst voor het klimaat. Minder gasverbruik betekent minder uitstoot van het broeikasgas CO2. Je huis een warme jas aangeven en zo energie besparen is daarmee een handige manier om je eigen klimaatimpact te verminderen.

beeld vtwonen Beeld

Het is fijner wonen

Trek je in de winter steevast twee paar sokken aan? Een goed geïsoleerde vloer kan zo een paar graden warmer aanvoelen. Isoleren zorgt bovendien voor een constante temperatuur in huis en maakt het huis minder gehorig en vochtig; dat zorgt voor een gezonder binnenklimaat en voorkomt ongewenste huisgenoten als schimmels en ongedierte. Voor veel verlies van wooncomfort ten tijde van de isolatiewerkzaamheden hoef je óók niet bang te zijn; veel plekken in huis zijn prima te isoleren zonder grote verbouwing.

Het huis wordt meer waard

Betere isolatie draagt bij aan de waarde van je woning. Bij de verkoop van je huis is het tegenwoordig verplicht het energielabel bekend te maken. Uit onderzoek van de TIAS blijkt dat een slecht geïsoleerd huis met een energielabel F of G minder opbrengt dan een vergelijkbare woning dat wel goede isolatie heeft, en dat het ook langer duurt voordat zo’n huis is verkocht.

Je profiteert van subsidies

Je woning verduurzamen kóst óók geld. Maar je kunt het wel handig aanpakken. Moeten de kozijnen geschilderd worden? Vervang het ouderwetse dubbel glas dan meteen door hoogrendementsglas; wanneer je onderhoudsmomenten aangrijpt om te verduurzamen, ben je al aan je huis bezig en dat scheelt in de kosten. Overweeg je je woning te (laten) isoleren, dan loont het bovendien om dat dit jaar nog te doen. Tot 1 januari 2021 kun je via de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) een deel van je kosten vergoed krijgen als je minimaal twee maatregelen laat uitvoeren. Hier lees je er alles over. Tip 1: informeer óók naar andere subsidies. Tip 2: In 2020 kom je voor het laten isoleren van daken, vloeren en muren in aanmerking voor het lage btw-tarief van 9% op arbeidskosten.

Meer weten over isoleren? Ga naar milieucentraal.nl/isoleren.

Bron: In samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Lees verder onder de advertentie