5x handige tips voor zelf tegelen

Wandtegel Craft in Egg White mat, 12,5×12,5 cmper m² € 69,70.M.m.v. ikea.nl (kapstok), vtwonen.nl (badjas van vtwonen),lovestoriesintimates.com (lingerie), abeautifulstory.nl(sieraden), marie-stella-maris.com (zeeppompjes met metalenzwarte houder). Beeld vtwonen collectie 08-2020 badkamer
Beeld vtwonen collectie 08-2020 badkamer

Voor veel huis-, tuin- en keukenklussers is een muur tegelen echt next level. Angst dat het helemaal misgaat met lijmen en voegen om vervolgens je eigen werk er weer af te moeten bikken, zorgt ervoor dat deze klus meestal wordt uitbesteed. Toch is zelf tegelzetten echt te doen. Met een goede voorbereiding, de juiste materialen en natuurlijk een mooie tegel lukt het jou ook.

Lees verder onder de advertentie

1. Geduld

Geduld is een schone zaak en ook tegelzetten vergt veel van je op dat gebied. Weet je van jezelf dat dit je valkuil is, dan moet je er óf van afzien óf het als de ultieme zelftest zien. Pippi zei tenslotte ook: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.

Waar dat geduld ‘m dan precies in zit? Allereerst met het juist moment uitkiezen. Je kunt namelijk pas tegelzetten als de basis goed is. Dat betekent kurkdroge en rechte muren. In een nieuwbouwwoning moet je dus zeker vier weken wachten voordat je kunt beginnen. En in een oudere woning met muren die schots en scheef staan, moet er eerst geëgaliseerd worden.

Breng je de nieuwe tegels aan op een oude laag? Dan zul je eerst de oude tegels moeten ontvetten om vervolgens een primer aan te brengen. Pas dan hecht de tegellijm echt goed. Ga je meteen van start, dan loop je het risico dat al je harde werken voor niets is geweest. Een flinke dosis geduld heb je ook nodig met voegen, zie onze laatste tip.

Lees verder onder de advertentie

2. De eerste tegel

Wanneer je een muur gaat tegelen, dan is de plek van de allereerste tegel van groot belang. Van daaruit ga je namelijk verder tegelzetten en begin je schuin, dan is er geen weg meer terug. Begin bij het tegelen van een muur nooit onderaan bij de vloer, maar een tegelrij erboven. Professionele tegelzetters zetten boven die eerste tegel een streepje en plaatsen hier met behulp van een waterpas een lange lat met een paar stalen spijkers (niet te diep in de muur slaan) horizontaal op de muur. Hierop tegel je de eerste rij tegels en daarna kan er eigenlijk niets meer fout gaan.

Tip: je kunt ook eerst een legplan maken op de vloer, zo kun je bekijken wat het mooiste staat en op welke plek de tegels het beste afgesneden kunnen worden.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

badkamer inspiratie Eindeloos combineren: vtwonen collectie binnentegels

beeld vtwonen Beeld

Terras en balkon Klaar voor de lente: de vtwonen collectie buitentegels 2021

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

styling Tegeltrends 2021: van bont tot basic

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

vtwonen woontest Welke stijl tegels past bij jou?

3. Tegels snijden

Perfect uitkomen met tegels lukt jammer genoeg nooit, daarom is een tegelsnijder echt onmisbaar. Zorg ervoor dat je er eentje van goede kwaliteit koopt of huurt, want het is zonde als je tegels moet weggooien omdat de breuklijn lelijk is of ze gebroken zijn. Zorg dat de tegelsnijder op een voor jou goede hoogte staat en probeer niet te veel druk op de hendel te zetten. Bij wandtegels is dit vaak ook helemaal niet nodig en is even ‘aaien’ soms al genoeg. Voor wandtegels is een snijwiel van 6 mm voldoende, voor vloertegels heb je een groter wiel nodig, dit ligt aan de dikte van de tegel. Vraag dit voor de zekerheid even na bij de leverancier.

Een tegelsnijder kun je huren bij de meeste grote bouwmarkten, al is dat door de huidige Corona-maatregelen vaak niet mogelijk. Bij Boels kun je nu wel gewoon machines en gereedschappen huren.

Lees verder onder de advertentie

4. Tegellijm

Is de muur egaal en ontvet en ben je tevreden met je legplan? Dan gaat het echte werk beginnen! Voor het aanbrengen van de tegellijm heb je naast lijm ook een kleine troffel en een lijmkam nodig. Schep tegellijm met de troffel op de lijmkam, druk de kam stevig tegen de muur en trek ‘m in horizontale richting over de muur. Tegellijm droogt ontzettend snel, dus breng nooit meer lijm aan op de muur dan je in twintig minuten kunt tegelen. Te veel lijm gebruikt? Met een vochtige spons kun je dit verwijderen.

Vergeet tijdens het lijmen niet de tegelkruisjes. Zij helpen je om de tegels gelijkmatig uit te zetten. Die kruisjes zijn er in verschillende maten en welke breedte je kiest is een kwestie van smaak. Meestal wordt voor tegels tot 5 cm een voeg van 2 mm gekozen, voor tegels van 6 tot 10 cm een voeg van 2 tot 3 mm en voor tegels van 11 tot 25 cm een voeg van 3 mm. Tegels groter dan 25 cm krijgen een voeg van 4 tot 6 mm.

5. Voegen

Bij geduld kwam ie al even langs: voegen is ook een precisiewerkje. Je kunt namelijk niet meteen gaan voegen als de tegels er net opgelijmd zijn. Wacht zeker 24 uur en het liefst langer na het plaatsen van de laatste tegel. Pas dan is de lijm goed opgedroogd.

Lees verder onder de advertentie

Voor het voegen heb je voegmiddel in poedervorm en water nodig. Kijk goed op de verpakking hoeveel je nodig hebt voor de juiste hoeveelheid. Roer het goed door, want klonten zijn verboden. Voor het aanbrengen van het voegsel heb je een voegenspaan nodig en je maakt hiermee steeds een diagonale beweging. Als je de hele muur ondergesmeerd hebt met het voegmiddel en dit is opgedroogd, dan kun je met een vochtige voegspons de resten weghalen. Dit blijf je doen totdat alle voegen er superstrak uitzien. Was de spons tussendoor een paar keer uit, zodat je de tegels niet steeds weer vies maakt. En daarna kun je er nog even met een droge doek overheen. Zie je wel dat zelf tegelen best te doen is?

Bron: beeld: vtwonen 08-2020 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans