Zo simpel is het zaaien en kweken van pompoen (jij kan het dus ook!)

null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Ben je een beginnende moestuinier of benieuwd of je het een beetje in de vingers hebt? Begin dan met misschien wel de makkelijkste groente om zelf te kweken: de pompoen. Met sommige rassen kun je heerlijke gerechten maken, andere zijn er voor de sier en om een Halloween-feest mee compleet te maken. Kijk dus goed naar wat je zaait, vergeet het water geven niet en duim vooral voor een stralende zomer. Aan de slag!

Lees verder onder de advertentie

Dit heb je nodig voor het kweken van pompoen

Veel meer dan pompoenzaden heb je niet nodig, tenzij je graag wilt voorzaaien in een kweekkastje om het proces van ontkiemen iets te versnellen. Verder groeit pompoen op iedere soort grond, alleen bij een zure zandgrond met een pH-waarde lager dan 5,7 zal de pompoen het lastiger hebben om sterk te groeien. Is dit het geval, dan kun je extra kalk geven om de bodem minder zuur te maken. Je meet de pH-waarde van de grond met

Voorzaaien van pompoen

Het voorzaaien van de pompoen begint binnen in april of mei, buiten kan dit dan ook al in een tuinkas. Stop de pompoenzaden ongeveer één duim diep in grond. Zie je de eerste echte bladeren verschijnen? Dan kunnen ze overgeplant worden.

Pompoen buiten kweken

Vanaf half mei kun je ook in de volle grond zaaien, het moet dan wel al een graad of 15 buiten zijn. De jonge plantjes zijn nog wat kwetsbaar voor bijvoorbeeld slakkenvraat. Zodra ze vijf echte blaadjes of meer hebben worden de planten stugger en zijn ze niet meer aantrekkelijk voor slakken. Pompoen (Cucurbita) houdt van warme voeten: als de grond voldoende opgewarmd is, zie je de plant elke dag groeien.

Lees verder onder de advertentie

Ruimte geven

Pompoenen vragen veel ruimte, reken op zeker 1,5 tot 2 vierkante meter per plant. Pompoen kweken doe je het best in een warme, humusrijke, vochtige, maar goed afwaterende losse bodem. Langs de rand van de composthoop is bijvoorbeeld een prima plek voor een pompoen. Met zijn grote blad begroeit de pompoenplant de composthoop snel. Geef de planten vooral in het begin voldoende water.

Pompoen leiden op een rek

Heb je niet veel ruimte in de tuin, maar wil je wel pompoenen oogsten, ga dan de hoogte in en leid ze over een rek. Zorg wel voor een stevige constructie, want er hangen straks kilo’s pompoenen aan.

Ranken wortelen vaak door op de grond. Om te zorgen dat ze niet de hele tuin overnemen, knip je ze terug voorbij het punt waar ze wortel schieten. Ze maken dan zijscheuten en blijven doorbloeien. Op deze manier kun je ook op een kleiner oppervlak kweken.

Lees verder onder de advertentie
null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

De pompoenen oogsten

Het is een beetje afhankelijk van de soort, maar meestal kun je in september de eerste pompoenen gaan oogsten. Een rijpe pompoen herken je aan zijn rimpelige steel met droge barstjes en groeven. Is het zover? Snijd de steel van de pompoen af met een scherp mes op minimaal 5 centimeter van de vrucht. Haal de pompoenen tijdig van de planten af, zeker voordat er nachtvorst op komst is. Anders loopt de kwaliteit en smaak van de groente snel terug.

Aan de slag!

Lees verder onder de advertentie