Tips voor composteren met zelf een composthoop maken

beeld vtwonen Beeld

Zelf composteren kan op verschillende manieren: maak een composthoop in de tuin of gebruik een compostbak of compostvat. De beste manier voor composteren hangt af van de ruimte in de tuin. Lees alle opties en tips voor composteren in de tuin. 

Lees verder onder de advertentie

Zelf composteren in de tuin

Compost is een voedzame bron voor planten in de tuin. En composteren kan gewoon in de tuin en hoeft niet moeilijk te zijn, want de basis is gft-afval. Doordat de temperatuur vaak oploopt tot 50 tot 60 graden Celsius, wordt keuken- en tuinafval in tien tot twaalf weken gecomposteerd. Lees meer over hoe zelf composteren werkt. Er zijn verschillende manieren voor zelf composteren.

Een open composthoop maken

Voor de gemiddelde tuin voldoet een gewone, open composthoop. Wil je een open composthoop maken dan heb je slechts enkele vierkante meters ruimte nodig. De composthoop moet minimaal anderhalve meter hoog, breed en lang zijn. Later zal de hoop door het composteringsproces nog inzakken. Hij kan los op de grond gelegd worden of op een bak van hout, gaas, takken of wilgentenen. Zorg dat er altijd contact is met de bodem, zodat insecten, wormen en bacteriën bij de composthoop kunnen komen.

Compostkuil voor een grote tuin

Om een grote tuin (groter dan 500 vierkante meter) volledig te bedienen, zou je meerdere composthopen kunnen aanleggen, maar gemakkelijker nog is om één compostkuil te graven. Compostpieren, pissebedden en micro-organismen kunnen sneller hun weg vinden naar de composteerbare materialen. Nadeel van de kuil is dat het proces ook langer duurt. Ook is de kans op uitdroging in de zomer veel groter, maar dit kun je tegengaan door de composthoop regelmatig te sproeien of het geheel af te dekken met waterdoorlatend zeil. Om de kuil te graven kun je een aanhanger huren om de grond mee af te voeren.

Lees verder onder de advertentie

Composteren met een compostvat

Een halfopen compostvat is geschikt voor een tuin met weinig ruimte, daar is een composthoop maken vaak lastig. Ze zijn verkrijgbaar in hout of kunststof en zijn bij de meeste tuincentra te koop. Kies je voor een gesloten compostvat, dan heb je in principe niet eens tuin nodig: het kan zelf op het balkon of in de keuken.

Wormenmest maken met een wormenbak

Een wormenbak is ook ideaal voor een kleine tuin of balkon. De wormen in de bak eten al het voedsel op dat je in de bak gooit. De wormen laten vermicompost, ook wel wormenpoep of wormenmest, achter dat je kunt gebruiken om mee te bemesten. Lees meer over een wormenhotel of wormenbak.

Geïsoleerd compostvat voor composteren in de winter

In de winter “werkt” de composthoop niet meer, het proces komt pas weer op gang als de temperatuur wat hoger wordt. Je kunt dan een geïsoleerd compostvat gebruiken als je het hele jaar door wilt composteren.

Lees verder onder de advertentie

Koop een compostbak of compostvat voor in de tuin

Bron: beeld: Canva