Slakken in de tuin? Zo kun je ze voorkomen en bestrijden

beeld vtwonen Beeld

Slakken zijn vaak ongewenste bezoekers in de tuin. In het vroege en natte voorjaar komen de beestjes uit hun winterslaap en gaan ze op zoek naar voedsel. Slakken eten graag de bladeren van mooie bladplanten, zoals bijvoorbeeld de Hosta. Zoek je milieuvriendelijke manieren om slakken in de tuin te bestrijden? Lees dan alle tips over slakken voorkomen en slakken bestrijden.

Lees verder onder de advertentie

Slakken in de tuin? Zo zit dat

Het lijkt alsof alle slakken mooie planten eten, maar dit klopt niet helemaal. Eigenlijk zijn het vooral de naaktslakken die schade aan planten toebrengen. De huisjesslakken, behalve de segrijnslak, eten eigenlijk vooral de plantenresten zoals gedroogde bladeren en schimmels en algen in de tuin. Eigenlijk ruimen de huisjesslakken de tuin dus op.

Wanneer zijn er slakken in de tuin?

Het ‘slakkenseizoen’ vindt plaats in het voorjaar en najaar. In maart – soms zelfs februari bij een zachte winter – komen de eerste slakken de tuin in. Ze komen dan uit de grond na een lange winterslaap. Vervolgens zijn ze vaak te vinden in de tuin in de maanden maart en april. Daarna wordt het weer wat minder, totdat ze in het najaar weer volop de tuin in komen. Slakken zijn vooral in de avond actief en houden niet heel erg van kou. De weersomstandigheden bepalen de hoeveelheid slakken die te voorschijn komen. Slakken komen ook tevoorschijn als het vochtig is, dus bij een warme vochtige zomer met regenbuien heb je ook veel kans op slakken in de tuin.

Tips tegen slakken in de tuin

Er zijn twee mogelijkheden tegen slakken in de tuin: slakken voorkomen en slakken bestrijden. In deze video bekijk je de tips waardoor je zo min mogelijk last zal hebben van slakken in je tuin.

Lees verder onder de advertentie

Slakken voorkomen

Dit is de eerste stap in het proces tegen slakken in de tuin. Om slakken te voorkomen kun je aan aantal dingen doen:

  • In de lente de grond bewerken met een schoffel: hiermee kun je een deel van de slakken doden die net uit hun winterslaap komen, net als een deel van de slakkeneitjes. De slakkeneitjes in de grond komen zo boven te liggen en drogen uit door de zon.
  • Zorg voor een nette tuin, dan hebben de slakken weinig plaats om te schuilen.
  • Laat veel zon toe in de tuin, slakken houden niet van een warme grond.
  • Leg meer grind in de tuin, daar gaan slakken moeilijk overheen.
  • Eierschalen en schelpen kun je gebruiken om de grond scherper te maken rondom planten die slakken graag eten. De scherpe randjes zorgen ervoor dat de slakken niet meer bij deze planten kunnen komen.
  • Lok de natuurlijke vijanden in je tuin, zoals vogels, padden en egels want zij eten graag slakken. Hang vogelhuisjes op en zorg voor planten die vogels lokken.

Slakken bestrijden

De tweede stap is het bestrijden van slakken. Dit kun je doen:

Lees verder onder de advertentie
  • Verplaats de slakken. Vooral na een regenbui zijn slakken goed te zien. Het is zeer effectief om zo van de beestjes af te komen, maar het kost wel wat meer tijd. Je kunt de slakken oppakken om ze op een andere plek in de natuur weer uit te zetten. Het is verstandig om ze meteen te verplaatsen. Zo houd je je tuin redelijk vrij van deze plaag.
  • Maak een val met bier. Vul een bakje met een laagje bier en graaf dat bakje in de tuin. De slakken komen op de geur van het bier af, klimmen over de rand van het bakje en vallen erin en verdrinken. Niet diervriendelijk, maar bij extreme overlast van slakken soms wel een oplossing.
  • Andere producten waar slakken niet van houden zijn koffiedik, eierschalen of schelpen en droge grondsoorten zoals grind. Deze dingen kun je rondom planten leggen om slakken te bestrijden.

Wanneer moet je beginnen met bestrijden?

Het is verstandig om slakken direct van de planten te verwijderen zodra je schade aantreft. Als je voorzorgmaatregelen wilt nemen om slakken te verwijderen uit de tuin, doe dit dan na een regenbui. Dan komen de slakken namelijk te voorschijn.

Producten kopen tegen slakken bestrijden

Er zijn verschillende producten tegen slakken te vinden, maar niet alles is duurzaam of diervriendelijk. Bekijk eerst of het met een van de bovenstaande tips lukt, daarna kun je overgaan op producten voor slakken bestrijden.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: unsplash