Zevenblad bestrijden

Zevenblad is een hardnekkig onkruid, waar je maar moeilijk vanaf komt. Het is vaak een lange strijd om ervan af te komen. Wij helpen je dit onkruid bestrijden. En wist je dat je zevenblad ook kunt eten?

m1myr28qpi6f

Zevenblad bestrijden

Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een bosplant en familie van de schermbloemigen. Ze bloeit van juni tot laat in juli. Het is ook een woekeraar. Deze tips helpen dit kruid binnen de perken te houden. Doorzettingsvermogen is vereist!

  1. De nagelschaar methode. Knip, om de wortelknopen zo min mogelijk te beroeren (waar ze afbreken, wortelen ze opnieuw), de steeltjes met een nagelschaartje nét boven de grond af.
  2. Breng een laag mulch aan in de borders. Dat zorgt ervoor dat het zevenblad ‘losser’ in de aarde wortelt en makkelijker uit te vorken is.
  3. Plant sterke bodembedekkers die met het zevenblad kunnen concurreren. Bijvoorbeeld maagdenpalm (Vinca), hondsdraf, of hoge salomonszegel (Polygonatum hybridium).
  4. Verbeter de grond. Zevenblad groeit alleen in zure grond. Zure grond kun je neutraliseren met kalk. Geschikt daarvoor is een aftreksel van verkruimelde eierschalen. Laat de eierschalen twee weken in water liggen.

Zevenblad eten

Werp eens een andere blik op dit (on)kruid. Zevenblad is al sinds de middeleeuwen een beproefd middel tegen jicht. Het bevat veel vitamine C, calcium en magnesium. En gestoofd is dit onkruid net zo lekker als spinazie. Ook kun je er zevenbladpesto van maken. Lees meer over onkruid bestrijden.

Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 19 mei 2017 om 09:52

Wat is een stiekemerd het is een onkruid met hele lange dikke wortel hol, weet geen andere naam

>

Anoniem op 29 mei 2017 om 10:58

Beste Suzan. Kun je foto’s sturen van het onkruid? Dan kunnen wij vast een antwoord geven. Alvast bedankt.

>

Anoniem op 22 november 2015 om 11:16

Brandnetels zijn het gemakkelijkst te wieden in de winter.
de wortelstokken liggen dicht onder het oppervlak en zijn er dan gemakkelijk uit te halen.
Wel de brandnetel kort houden voordat ze gaan zaaien.
overigens kan brandnetel slecht tegen maaien. frequent kort maaien werkt ook (uiteraard grote oppervlakken en open terrein)

>

Anoniem op 20 november 2015 om 16:01

Toen ik in mijn huis kwam te wonen was de hele achtertuin (7x 6 meter) vergeven van de zevenblad. Ik heb toen het volgende gedaan:
- Met een riek/hooivork tot 40 cm diepte alle wortels uitgegraven. Kluit opscheppen, met de hooivork los maken zodat je alle wortels kunt verwijderen. Pas op dat je voorzichtig schept zodat de wortelstokken niet teveel in kleine stukjes getrokken worden. Dit 2 keer gedaan om zeker te weten dat alle wortels weg waren.
- Vervolgens over de hele oppervlakte dik zwart landbouwplastic gelegd en bedekt met tegels tegen het wegwaaien. Door het zwarte plastic gaan de planten dood door licht- en watergebrek. Deze folie heb ik vroeg in het voorjaar neergelegd en 1,5 jaar laten liggen, tot de volgende zomer
- Na het weghalen van het plastic nogmaals alles omgespit en alle overgebleven wortels verwijderd.
- Aangezien de buren nog wel zevenblad kweekten, heb ik bij de bouwmarkt verzinkte zwaluwstaartplaten gekocht van 1,20 m lang, die door de helft gezaagd en als een soort damwanden rondom mijn tuin in de grond geslagen.
- Tot het najaar gewacht met verdere aanleg om te kijken of er nog een zevenbladplantje opkwam: Niets meer gezien!!
Toen eindelijk de tuin aangelegd.

Dit heb ik nu 8 jaar geleden gedaan en ik heb nog geen zevenblad kunnen ontdekken. Het was veel werk en je moet er veel geduld voor hebben (het duurt 2 jaar voordat je de tuin kunt aanleggen) maar dan heb je ook echt een zevenbladvrije tuin. Voor mij was dit echt de enige manier. Roundup is slecht voor de tuin, en opkomende planten direct wegknippen is effectief, maar dan moet je echt elk blaadje weghalen voordat het opkomt. Zodra het groen boven de grond is krijgen de wortelstokken weer energie en is het weer een stap terug. Je ziet altijd wel een blaadje over het hoofd en dan ben je weer terug bij af. Helaas werkt dit alleen als je verder nog geen planten in de tuin hebt staan...

>

Anoniem op 21 oktober 2015 om 15:27

Wij hadden ook veel zevenblad door achterstallig onderhoud van de vorige bewoner. Het was overal (tuin van 6m bij 13m) en stond bijna halve meter hoog. We hebben toen besloten om de hele tuin te veranderen. Overal had de vorige bewoner perken aangelegd met opsluitbanden. Maar de wortels van de zevenblad blijft onder de opsluitbanden zitten en dan krijg je het moeilijk weg. Dus alle opsluitbanden eruit. In mijn beleving moet je gewoon het wortelstelsel goed verwijderen. Echt, we hebben extreem veel wortels eruit gehaald. Toen hebben we gras gelegd. Wanneer je het gras goed verzorgd, maait, en goed dichthoud, dan neemt het gras de zevenblad over. Maar het is echt belangrijk dat het gras goed gemaaid wordt. Iemand anders in de straat heeft het gras nooit verzorgd, daar is het zevenblad opgekomen en heeft de tuin weer overgenomen. Wij hebben aan die kant nu helemaal geen zevenblad meer door het gras, al een jaar lang geen onderhoud behalve maaien en kalken en mesten. Ideaal! Aan de andere kant van de tuin blijf ik gewoon wieden. Heel veel wortels uit de grond halen. Het helpt echt. Gewoon met de schop in de grond, kluit eruit halen en dan rustig pluizen. We zijn er al zo goed als af. Je kan merken waar er nog wortels zijn, daar komt het omhoog. Gelijk graven en eruit halen. Heb, nu het najaar is, voor het laatst gewied, heel secuur gedaan, en nu gaan er planten in en maagdenpalm als bodembedekker onder de struiken (ivm het gevaar van zevenblad onder de struiken waarvan de wortels zich verstrengelen met de wortels van de plant, dan krijg je het er helemaal niet uit). Het kost tijd en energie, maar het is wel beste methode. Gewoon geduldig en standvastig in de tuin blijven werken tot het weg is.

>

Anoniem op 28 september 2015 om 18:07

Nog een aanvullende reactie, specifiek wat bakken betreft. In mijn voortuinje heb ik een plantenbak van 3 x 2 meter gemaakt. Daar in zat onuitroeibaar gras omdat het tussen de wortels van een boom groeit. Alvorens de plantenbak met grond te vullen heb ik eerst worteldoek in de bak gelegd. Misschien in het geval van zevenblad ook een idee, maar dan nog met eerst een laagje kranten. Je hebt nu weer een verse laag aarde om opnieuw te beginnen. Eventuele struiken kun je door het dieperliggende worteldoek heen planten (kruis er in knippen)

>

Anoniem op 28 september 2015 om 18:01

Bijna hadden wij het zevenblad uitroeien opgegeven. Geprobeerd: round up, zodra het opkomt plukken en uiteindelijk worteldoek met houtsnippers. Ook daar kwam het doorheen. Het hielp afdoende om een dun laagje kranten onder het worteldoek te leggen. Dan krijgt het geen zonlicht is denk ik de reden. Uiteindelijk verteerd dit en blijft het zevenblad weg. Bij de randen zie je wel weer zevenblad opkomen. Dit is op te lossen door de rand in de grond onder de tegels te duwen met zo'n ijzeren gereedschapje waarmee je normaal gesproken onkruid tussen de voegen wegschraapt. Eindelijk genieten we weer van de tuin

>

Anoniem op 22 augustus 2015 om 15:59

bij ons groeien ze gewoon in de klei grond vurig door decaardbeienplanten zodat ze hun verstikken. Verleden jaar alles weggehaald maar het zit erweer. Gek wordt je ervan. De aardbeien moeten in zwevende balken gaan omdat je je een ongeluk blijft plukken en het blad lijkt er ook vaak op die van de aardplantjes..

>

Anoniem op 3 augustus 2015 om 22:48

Onze voortuin staat vol met zevenblad. Valt niet tegenop te wieden of te eten. Nu staat er toch een vernieuwing van de tuin gepland (huidige lay-out is zeer onpraktisch). Graag zetten we verhoogde bakken/borders in de tuin, waarin we o.a. eetbare (sier)planten willen plaatsen. Moet ik bang zijn dat het zevenblad zich door de grond in de bakken omhoog weet te werken? Is er bv worteldoek onder/in de bakken nodig? Iemand tips?

>

Anoniem op 29 mei 2015 om 16:11

Hoi Els. Om maar te beginnen met het goede nieuws: brandnetels groeien op vruchtbare grond, dus dat zegt wat over jouw tuin! Als ik dit zo hoor denk ik dat je met vaste brandnetels te maken hebt. Eenjarige brandnetels trek je er namelijk zo met wortel en al uit (wel handschoenen gebruiken uiteraard!). Vaste brandnetels daarentegen verspreiden zich via de wortels en moet je er met wortel en al uitsteken. Gebruik hiervoor een spade en een riek, zo kun je de wortels stuk steken en vervolgens makkelijker oprooien. Natuurlijk zijn er ook bestrijdingsmiddelen te koop, al kun je je afvragen of je dat wel in je tuin wilt hebben (die vruchtbare grond gaat er zo namelijk ook aan). Kokend water zal misschien deels helpen, maar ik geloof niet dat je ze ermee uitgeroeid krijgt. Haal de brandnetels in ieder geval weg voordat ze gaan bloeien, anders ben je nog verder van huis. Heb je nog geen tijd voor de grondige aanpak, maai ze dan dus alvast kort. Succes!

Shop suggesties

Inspiratie suggesties