WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Water geven

Tijdens droge periodes kunnen tuinplanten wel wat extra water gebruiken. In een kleine tuin is dit gemakkelijk met de hand te doen, maar bij de grote tuin is een watersysteem een uitkomst. Maak er een sport van: zo slim mogelijk planten water geven.

bloemen water geven met oranje gieter

Efficiënt water geven

Handmatig planten water geven, gebeurt met een gieter of door te sproeien met een tuinslang. Automatisch sproeien kan tegenwoordig erg gericht en efficiënt, maar ook bij handmatig water geven kun je zo zuinig mogelijk met water omgaan. Met deze tips kun je op jaarbasis vele liters water besparen:

  • Check of de grond wel echt droog is. Vaak is alleen de bovenlaag droog en voelt de grond eronder nog vochtig. Als dit het geval is, kan het gieten en sproeien worden uitgesteld.
  • Geef de planten ’s avonds water. Overdag, in de zon, verdampt het water snel.
  • Zet tuinsproeiers eens in de week een uur of langer aan in plaats van iedere dag kort. Zo kan het water dieper doordringen in de grond. Daardoor zullen de plantenwortels dieper wortelen en kunnen ze uiteindelijk bij het grondwater.
  • Maak rond dorstige bomen en struiken die net geplant zijn een dijkje van grond. Dit voorkomt dat het water meteen wegstroomt.
  • Bedek kale grond tussen planten, onder struiken en hagen met een mulchlaag van cacaodoppen grasmaaisel of houtsnippers.
  • Zet planten die veel water nodig hebben niet in grond die snel uitdroogt.

Automatisch water geven

In een grote tuin ben je zomers al snel wat uren bezig met water geven. In dat geval kan een automatisch watersysteem echt een uitkomst zijn. Er bestaan bovengrondse watergeefsystemen waar sproeiers en druppelslangen op aangesloten kunnen worden, en verzonken watergeefsystemen voor onder de grond. Bij het verzonken systeem komen sproeikoppen vlak voor het sproeien door de waterdruk omhoog, daarna verdwijnen ze weer onzichtbaar in de grond. Het voordeel is dat je met dit systeem geen last meer hebt van slangen en losse sproeiers. Het nadeel is dat de aanleg een stuk bewerkelijker is en daarbij altijd een specialist aan te pas moet komen. En dat is nu net waar de meeste kosten in gaan zitten.

Watergeefsytemen

Er zijn verschillende watergeefsystemen die kunnen helpen om je planten van voldoende water te voorzien. Daarnaast zijn er ook speciale sproeisystemen voor het gazon.

nog meer: tuinieren