Water geven

Tijdens droge periodes kunnen tuinplanten wel wat extra water gebruiken. In een kleine tuin is dit gemakkelijk met de hand te doen, maar bij de grote tuin is een watersysteem een uitkomst. Maak er een sport van: zo slim mogelijk planten water geven.

Efficiënt water geven

Handmatig planten water geven, gebeurt met een gieter of door te sproeien met een tuinslang. Automatisch sproeien kan tegenwoordig erg gericht en efficiënt, maar ook bij handmatig water geven kun je zo zuinig mogelijk met water omgaan. Met deze tips kun je op jaarbasis vele liters water besparen:

  • Check of de grond wel echt droog is. Vaak is alleen de bovenlaag droog en voelt de grond eronder nog vochtig. Als dit het geval is, kan het gieten en sproeien worden uitgesteld.
  • Geef de planten ’s avonds water. Overdag, in de zon, verdampt het water snel.
  • Zet tuinsproeiers eens in de week een uur of langer aan in plaats van iedere dag kort. Zo kan het water dieper doordringen in de grond. Daardoor zullen de plantenwortels dieper wortelen en kunnen ze uiteindelijk bij het grondwater.
  • Maak rond dorstige bomen en struiken die net geplant zijn een dijkje van grond. Dit voorkomt dat het water meteen wegstroomt.
  • Bedek kale grond tussen planten, onder struiken en hagen met een mulchlaag van cacaodoppen grasmaaisel of houtsnippers.
  • Zet planten die veel water nodig hebben niet in grond die snel uitdroogt.

Automatisch water geven

In een grote tuin ben je zomers al snel wat uren bezig met water geven. In dat geval kan een automatisch watersysteem echt een uitkomst zijn. Er bestaan bovengrondse watergeefsystemen waar sproeiers en druppelslangen op aangesloten kunnen worden, en verzonken watergeefsystemen voor onder de grond. Bij het verzonken systeem komen sproeikoppen vlak voor het sproeien door de waterdruk omhoog, daarna verdwijnen ze weer onzichtbaar in de grond. Het voordeel is dat je met dit systeem geen last meer hebt van slangen en losse sproeiers. Het nadeel is dat de aanleg een stuk bewerkelijker is en daarbij altijd een specialist aan te pas moet komen. En dat is nu net waar de meeste kosten in gaan zitten.

Watergeefsytemen

Er zijn verschillende watergeefsystemen die kunnen helpen om je planten van voldoende water te voorzien. Daarnaast zijn er ook speciale sproeisystemen voor het gazon.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 12 juni 2015 om 20:10

Ik heb een paar hortensiaas inpot op mijn balkon staan de verzorging weet ik wel,maar hoe moet ik dat doen vanaf oktober als het kouder word,moet ik snoeien of bij binnen zetten of beter. nog laten staan en plastic erover heen voor de vorst,wie heeft hier ervaring mee gr yvonne

anneleenpeeters op 26 juni 2015 om 12:23

Hoi Yvonne. Hortensia’s zijn goed winterhard, alleen heb je de kans dat ze op je balkon wat sneller bevriezen door de koude wind. Bovendien drogen de potten sneller uit en aangezien je tijdens vorstperiodes geen water kunt geven, kunnen ze het verraderlijk snel opgeven. Om uitdroging te voorkomen kun je de potten afdekken met een mulchlaag van bijvoorbeeld boomschors. Verder kun je noppenfolie rond de potten draaien zodat de wind geen vat op de aarde krijgt. Zo moeten ze het bij een gemiddelde winter wel redden. Succes!

Anoniem op 9 april 2017 om 09:15

Ik heb een prunus Otto kuiten op stam op mijn balkon en die krijgt op sommige blaadjes bruine puntjes wat kan ik daar aan doen hij staat volop in bloei

Beste, knip de blaadjes met de bruine puntjes van je Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ gewoon af. Een laurierkers kan goed snoei verdragen. Zorg dat de plant niet te lang te nat en niet te droog staat. Vergeet niet planten in vooral in het voorjaar te bemesten.