5 tuinplanten die weinig water nodig hebben

Vlinderstruik. Beeld Melissa Burovac, Unsplash
Beeld Melissa Burovac, Unsplash

Tijdens die eerste warme dagen valt het pas écht op: de tuin kan kleur - en dan vooral groen - gebruiken. Maar heb jij geen groene vingers en vergeet je nog weleens een rondje met de gieter door de tuin te lopen? Dan is het een idee om planten in de tuin te zetten die floreren in droge grond. Bijvoorbeeld een van deze vijf tuinplanten die weinig water nodig hebben.

Lees verder onder de advertentie

Tuinplanten die weinig water nodig hebben: de basis

Er zijn drie vuistregels bij het definiëren van planten die weinig water nodig hebben:

  • De meeste tuinplanten die weinig water nodig hebben, hebben kleine bladeren of diepgaande wortels.
  • Dikke of grijze bladeren beschermen een plant tegen uitdrogen, waardoor ze minder water nodig hebben.
  • Bloemen hebben eigenlijk áltijd veel water nodig. Wil je een kleurrijke plant die minder water nodig heeft? Dan kijk je al gauw naar bloeiende struiken of bomen, zoals rozen.

Dus, welke planten doen het goed zonder een dagelijkse douche?

Wilde rozen

Door hun diepe wortels kan een wilde roos uitstekend met droogte omgaan. Deze plant vindt ook op zonnige locaties voldoende vocht. Let er wel op dat rozen in andere opzichten hoge eisen stellen aan hun verzorging. Zo willen ze graag een plekje in de wind en goede, voedingsrijke grond.

Zonnebloem

Bijzonder aan de zonnebloem is dat ie bijna zo diep wortelt als hij hoog is. Handig, want die diepe wortels komen bij dieper in de grond gelegen water. Te veel water zorgt bij een zonnebloem zelfs voor slappe groei, de stengels breken dan snel af. Heb je zonnebloemen in een pot? Dan is het wél belangrijk om ze regelmatig water te geven. De wortel kan immers niet diep de grond in.

Artie dagbed Bongo, 172x170x218 cm (lxdxh) inclusief matras en kussens (fonteyn.nl). Ronde bijzettafel Bamileke, Ø 40 cm, mand met hengsels, linnen plaid met franjes, platte mand als dienblad, mand in kruikvorm, hoed, klein gestreept berber kussen, 50×50 cm, grote gestreepte kussens, 75×75 cm (couleurlocale.eu). Oranje kussen met kwasten, 65×65 cm, rond jute vloerkleed van Madam Stoltz Ø 180 cm (deens.nl). Karaf met riet (nordal.eu). Naturel linnen kussen, 50×70 cm (vtwonen.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen TUIN 02 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld vtwonen TUIN 02 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

Vlinderstruik

Er zijn genoeg struiken die weinig water nodig hebben, zoals vlinderstruiken. Dit zijn voedingsbronnen voor vlinders en bijen. Er zijn verschillende soorten vlinderstruiken, waarvan sommige wel twee tot drie meter hoog kunnen worden.

Sering

Een andere struik die niet veel water nodig heeft is de sering, Syringa vulgaris. De bloemen van deze struik zijn prachtig en ruiken heerlijk. De sering staat het liefst in de zon en kan in vrijwel iedere tuingrond goed groeien. Als het in de zomer warm is, kan de struik wel wat extra water gebruiken. Maar over het algemeen kan een sering tegen droge grond. Ook fijn: de struik kan prima overwinteren. Zo geniet je ieder jaar weer van zijn prachtige bloemen.

Witte zonnehoed

Een vaste plant die goed tegen droge grond kan is de witte zonnehoed, Echinacea purpurea. Deze valt erg op door zijn formaat. In het wild komt de witte zonnehoed voor in droge gebieden. Een echte zonaanbidder. Als je lang van de plant wilt genieten moet je hem elke 3-4 jaar opnemen, scheuren en opnieuw uitplanten.

Lees verder onder de advertentie