Watergeefsystemen
Van de eerste generatie watergeefsystemen werd nog wel eens gezegd dat er veel onnodig water verloren zou gaan. Echter met alle snufjes waar de nieuwe watergeefsystemen mee uitgerust zijn, kun je tot op de druppel nauwkeurig bewateren.
Afgebakend sproeigebied
Sproeiers kunnen exact sproeien op welke plekken dat nodig is, dus wel de border, maar niet het terras. Of wel het gazon, maar niet de tuin van de buren. Zo komen ze tot de grenzen die je zelf aangeeft. Dat bespaart water én tijd! Lees meer over sproeiers bij sproeisystemen.
Besproeiingscomputer
Normaal gezien begint het watersysteem te werken op het moment dat je de kraan opendraait. Handig voor mensen die altijd thuis zijn, maar als je eens op vakantie wilt, moet je alsnog de buurman inschakelen. Met een besproeiingscomputer kun je zorgen dat het besproeien automatisch op een gewenste tijd start en stopt. Helemaal ‘waterdicht’ is het systeem niet, want het systeem voelt niet aan als er een onverwachtse hoosbui op jouw geplande sproeimoment valt. Een bodemvochtigheidssensor doet dat wel. Wanneer de grond droog is, laat de sensor het sproeien starten. Als de bodem eenmaal vochtig genoeg is, stopt hij ook weer automatisch. Zo kun je zelfs maandenlang zonder tuinzorgen op reis.
Watergeefsysteem voor potplanten
De meeste watergeefsystemen zijn niet afgestemd op potplanten. Wanneer je op vakantie gaat, is het ook handig om een watersysteem voor potplanten aan te schaffen. Zo heb je bijvoorbeeld een systeem waarbij je een emmer water gebruikt en een slangetje en keramische kegels voor in de potgrond. Via de slang wordt het water overgeheveld naar de kegels die het water heel geleidelijk aan de planten afgeven. In het artikel functionele potten en bakken vind je meer over potten met geïntegreerde watergeefsystemen.
Ondergrond of bovengronds
Je kunt kiezen voor een bovengronds watergeefsyteem of een die is verzonken in de grond. Een bovengrondse is handig voor mensen met een voor- en een achtertuin, zo kun je het sproeisysteem verplaatsen. Met het vaste ondergrondse watergeefsysteem heb je nooit meer gedoe met slangen en losse sproeiers. De verzonken variant blijft op dezelfde plek in de grond. Bij veel systemen komt de sproeikop vlak voor het sproeien omhoog, erna verdwijnt hij weer onzichtbaar in de grond. Is de sproeier ook bestand is tegen vorst, dan kun je hem het hele jaar onbezorgd laten zitten.
Watergeefsysteem aanleggen
Voor je een watersysteem gaat aanleggen bedenk je eerst wat je precies wilt besproeien en wat je eisen zijn aan het systeem. Vervolgens kun je een planning maken waar de sproeiers komen te staan.