Roos Graham Thomas

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / STEVENSON
Beeld Shutterstock / STEVENSON

Rosa ‘Graham Thomas’ is een Engelse roos met vrij grote, gevulde, goudgele bloemen. Deze roos is een kruising van de zaailing ‘Charles Austin’.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn eigenschappen van de Rosa ‘Graham Thomas’?

De roos ‘Graham Thomas’ is genoemd naar Graham Thomas, één van Engelands meest gewaardeerde liefhebbers van oude rozen. De bloemen vallen mooi op tussen de lichtgroene, glanzende bladeren. Zoals de meeste Engelse rozen, is ook deze sterk geurend. De geur lijkt op een theegeur. Ze bloeien van de vroege zomer tot in de herfst.

De geschiedenis van rozen

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Wat voor toepassingen hebben rozen?

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor een soorten rozen bestaan er?

In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon. Klimrozen maken lange scheuten die makkelijk ergens tegenaan of omheen geleid kunnen worden. De grootbloemige klimrozen worden meestal niet veel hoger dan een meter of vier. Erg mooi als ze maar blijven doorbloeien. Kleinbloemige klimrozen groeien veel krachtiger en komen vaak makkelijk boven de zes meter uit en klimmen overal bereidwillig in. Het aantal rozen is indrukwekkend, maar helaas bloeien ze niet door.

Hoe moet ik de Rosa ‘Graham Thomas’ snoeien?

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig. In de eerste twee jaar worden klimrozen niet gesnoeid. Laat je het daarna ook achterwege, dan zullen takken verhouten waardoor de onderkant kaal wordt. Spaar alle scheuten van vorig jaar, want zij bloeien daar het jaar erop het beste op. Ze zijn te herkennen aan hun groene kleur en ze hebben nog geen zijscheuten. Van oude takken knipt u de zijscheuten af tot op 1 à 2 centimeter. Snoei tenslotte de slechte of sterk houtachtig geworden takken terug tot de grond. Verwijder tijdens het groeiseizoen de uitgebloeide bloemen door de rozen te knippen tot op het eerste 5-tallige blad. Wild opschot, te herkennen aan zijn oorsprong aan de voet van de roos en aan zijn afwijkende uiterlijk, dient direct zo dicht mogelijk bij de oorsprong verwijderd te worden. Lange scheuten zorgvuldig opbinden en jaarlijks meer horizontaal uitbuigen.

Moet ik de Rosa ‘Graham Thomas’ bemesten?

Goed mesten zodat er uit de basis nieuwe krachtige scheuten ontstaan die volgend jaar zorgen voor de mooiste bloei. Deze scheuten zijn in het begin breekbaar en dienen voorzichtig opgebonden te worden.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Rosa 'Graham Thomas'

Cult

'Graham Thomas'

Familie

roos

Onderhoud

Verzorging

Bind rozen op.

Snoeien

Snoei in maart. Verwijder uitgebloeide bloemen en opschot.

Bemesting

Geef rozenmest of organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal tot kalkhoudend

Vochtigheid

matig vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

120

Maximaal

120

Beschrijving

120 centimber

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

goudgeel

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus