Hoe moet je planten en bomen enten?

beeld vtwonen Beeld

Bij het enten van planten en bomen kun je ze sterker maken door een tak of stek aan de plant of boom te laten hechten. Lees alles tips voor het enten van bomen en planten.

Lees verder onder de advertentie

Wat is enten

Bij enten wordt een zwak takje op een sterke stam gezet en zo ontstaat een gezonde plant of boom. Vaak wordt dit enten gedaan door telers, maar het is ook goed zelf te doen.

Waarom bomen en planten enten?

Je kunt planten enten zodat ze elkaars eigenschappen kunnen versterken. Bijvoorbeeld een sterke wilg, waarvan de onderstam heel veel voedingstoffen kan opnemen en deze door kan geven aan de gecultiveerde soort. Zo krijg je een nog mooiere plant.

Lees verder onder de advertentie

Zelf enten van bomen en planten

Deze enting, plakenten genoemd, kun je in het voorjaar uitvoeren. Gebruik voor het enten altijd schoon en scherp snoeigereedschap.

  1. Neem vroeg in het voorjaar een één jaar oude tak van bijvoorbeeld een vruchtdragende boom en bewaar deze tot de enting in de koelkast, zodat deze kan rusten.
  2. Gebruik de stam van een gezonde, sterke boom of plant.
  3. Maak een schuine snede in een zijtak.
  4. Neem de één jaar oude tak en plaats deze met een zelfde schuine snede tegen de zijtak.
  5. Bevestig de twee takken met tape of entwas aan elkaar.
  6. Voor extra bescherming en verwarming van de jonge enten kun je er glazen kokers overheen plaatsen.
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Bij het enten moeten de planten en bomen wel familie van elkaar zijn

Enten van bomen en planten alleen bij familie

Het is belangrijk dat de geënte delen van dezelfde familie zijn. Denk bijvoorbeeld aan de sering (Syringa) geënt op de liguster (Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’) of de appel (Malus domestica ‘Jonathan’) op de meidoorn (Crataegus monogyna). Ook moeten de takken ongeveer dezelfde omvang hebben, zodat de groeilagen precies tegen elkaar zitten.

Wilde twijgen verwijderen van geënte plant

Verwijder bij een geënte plant altijd de wilde twijgen, deze ontrekken namelijk de voedingstoffen van de andere twijg. Deze wilde twijgen kun je gewoon afbreken.

Lees verder onder de advertentie

Tips voor rozen enten

Ook rozen kun je enten. De ent zit bij rozen echter onder de grond. Breek of hak de wilde twijgen ook bij rozen altijd af. Verder kun je de roos snoeien met een snoeischaar.

Bron: Beeld: Canva