Wanneer en hoe kun je een vlinderstruik snoeien?

beeld vtwonen Beeld Beeld: Unplash
Beeld Beeld: Unplash

De vlinderstruik (Buddleja) dankt zijn naam aan de vele vlinders die de struik altijd weten te vinden als deze in bloei staat. Dat de vlinderstruik rijkelijk en langdurig bloeit, moge duidelijk zijn. De vlinderstruik snoeien zorgt ervoor dat de plant ook mooi blijft bloeien. Alleen hoe en wanneer snoei je de vlinderstruik?

Lees verder onder de advertentie

Waarom moet je de vlinderstruik snoeien?

Een vlinderstruik bloeit vanaf halverwege de zomer tot diep in de nazomer aan het eind van de jonge scheuten. En hoe meer jonge scheuten, hoe meer bloemen hij maakt. Door de vlinderstruik te snoeien, verjong je de struik en blijft hij goed bloeien. Als je de struik niet snoeit, veroudert hij snel. Daardoor bloeit hij minder en wordt de vlinderstruik van binnen kaal.

Wanneer moet je de vlinderstruik snoeien?

De takken van de vlinderstruik, oftewel Buddleja kunnen bevriezen, snoei hem daarom pas aan het eind van de winter, tegen het vroege voorjaar. Dan is de kans op vorst overdag zeer klein. De maand maart is vaak ideaal voor het snoeien van de vlinderstruik. Knip de vlinderstruik terug tot op ongeveer dertig cm boven de grond. Gebruik hier bij een oudere struik een kleine snoeizaag voor.

MEER OVER SNOEIEN?
Lees meer over de manier van snoeien bij hoe snoeien

Lees verder onder de advertentie

De vlinderstruik toppen

De vlinderstruik is een snelle groeier en maakt lange scheuten. Begin juni knip je de toppen uit deze scheuten. Daardoor wordt de plant steviger, vertakt hij met meer scheuten en zal hij aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner. De meeste soorten groeien normaliter makkelijk tot tweeënhalf à drie meter de hoogte in. Door het toppen blijft de struik op ongeveer twee meter steken.

vlinderstruik (Buddleja) Beeld Unsplash, Meshaal Al Hajali
Beeld Unsplash, Meshaal Al Hajali

Uitgebloeide bloemen wegknippen voor meer bloei

In de nazomer – vanaf augustus – verschijnen de eerste bloempluimen aan het eind van de takken van de vlinderstruik. Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Wanneer je dagelijks uitgebloeide bloemen wegknipt, stimuleer je dat de vlinderstruik steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Ze blijven dan bloeien tot in oktober.

Lees verder onder de advertentie

SNOEIGEREEDSCHAP NODIG?
Bekijk de uitgebreide collectie snoeigereedschap

Wanneer snoei je het best een vlinderstruik?

Wat is de beste tijd om de vlinderstruik te snoeien? Hieronder staat wanneer je de vlinderstruik het beste kunt snoeien en wat er dan precies gesnoeid moet worden.

  • Maart: snoeien tot op circa 30 cm boven de grond
  • Juni: toppen van de nieuwe jonge scheuten
  • Van augustus tot oktober: wegknippen van uitgebloeide bloemscheuten voor een lange bloei
Lees verder onder de advertentie

LEES MEER
Snoeikalender: wat moet je wanneer snoeien?

Wat gebeurt er als je de de vlinderstruik niet snoeit?

Als je de vlinderstruik niet helemaal snoeit, zal deze op een geraamte van kale takken een tijd door kunnen groeien. De plant maakt dan wel veel minder bloemen aan en het geraamte van kale takken ziet er niet echt mooi uit. Daarom is het aan te raden de vlinderstruik goed te snoeien.

Soorten vlinderstruiken

Er zijn veel soorten Buddleja. Bijvoorbeeld een kleine Buddleja, zoals de ‘Blue Chip’ of de witte ‘White Chip’. Ze worden niet hoger dan 65 cm. Behandel ze net als de grote Buddleja. Snoei ze in maart iets minder diep terug en knip telkens de uitgebloeide bloemen weg.

Lees verder onder de advertentie

Nog meer lezen over de soorten Buddleja en hoe je deze vlinderstruiken moet snoeien ontdek je in de plantenindex.

Bron: beeld: Unsplash

Lees verder onder de advertentie