WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Daktuin

Heb je geen tuin, maar wel een balkon of dakterras dan kun je een daktuin maken. Je hebt dan wel te maken met weinig doorwortelbare ruimte, veel wind en een maximaal toelaatbaar gewicht.

daktuin

woodstone rustic-slate

Daktuin en balkon

Begin bij de aanleg van de tuin met het neerleggen van een vloer. Vervolgens kun je tuinmeubels en beplanting kiezen en een gezellige tuin maken van je balkon of dakterras.

Bestrating

Kies eerst de vloer als je een daktuin of balkontuin gaat inrichten. Kies voor extra dunne betontegels, het liefst van maximaal vier centimeter dik. Doordat de tegels zo dun zijn is het gewicht een stuk kleiner en zijn ze dus geschikt voor de meeste daktuinen en balkons.

Inrichting

Houd bij de inrichting rekening met de wind. Bij weinig wind kun je kiezen voor een tuinmeubels gemaakt van lichte materialen. Maar staat er vaak veel wind op jouw dakterras of balkon, kies dan voor zwaardere materialen als hout, staal of natuursteen.

Beplanting

De planten op je balkon of dakterras staan natuurlijk in potten of bakken en hebben dus een beperkte ruimte om te wortelen. Kies daarom geen grote planten of bomen. Struiken zijn wel een goede keuze als je meer groen wilt creëren, bijvoorbeeld de olijfwilg (Elaeagnus ebbingei), dit is de beste en sterkste wintergroene plant voor op je dakterras. Ook siergrassen kunnen heel goed, maar laat ze niet hoger worden dan twee tot drie meter, want dan kunnen ze uit elkaar waaien.

Ook vaste planten zijn goed bestand tegen de wind. Ze hebben daarnaast weinig ruimte nodig om te groeien en kunnen dus prima in bakken. Mooi zijn bijvoorbeeld vaste planten als lavendel, klokjesbloem en daglelie (Hemerocallis).

Bij weinig wind kun je ook kiezen voor bamboe (Phyllostachys of Fargesia). In de winter kan de bamboe flink uitvallen, maar in de lente zal hij weer gaan groeien.

Let op: alle planten in potten en bakken zijn van jou afhankelijk qua verzorging, dus geef regelmatig water en vergeet niet om ze elke week te bemesten. Lees meer over de verzorging en het juist planten bij planten in pot.

nog meer: tuinieren