Bamboe Phyllostachys Aurea

beeld vtwonen Beeld

Wat voor kleur wordt Bamboe in bloei?

Volgens kenners is de gouden bamboe, Phyllostachys aurea, de ‘bamboeste’ bamboe. De soortaanduiding ‘aurea’ en de Nederlandse naam gouden bamboe slaan op de kleur van de stengels van deze bamboe. De kleur van de jonge twijgen is nog groen, maar die verandert in geelgroen. Hoe zonniger deze bamboe staat hoe geler (en gouder) de stammetjes worden. Bamboe heeft ook een eigenaardigheid: eens in de 40 tot 100 jaar komen de bamboes wereldwijd tot bloei. Dit duurt dan ongeveer 10 jaar. Het vervelende is dat de planten na de bloei meestal afsterven. Als de bloeiperiode eenmaal voorbij is, dan kan de bamboe met een gerust hard weer aangeplant worden. Overigens loop je met elke bamboe het risico dat hij gaat bloeien wanneer hij net lekker groot is geworden.

Lees verder onder de advertentie

Waarvoor wordt Phyllostachys aurea gebruikt?

Opvallend voor deze soort zijn de decoratieve dikke ringen in een zigzagpatroon op de onderstammen. De gouden bamboe is zeer hard en toch flexibel. Daarom worden er onder meer vishengels van gemaakt. Als je wel eens bamboescheuten in een oosters gerecht hebt gegeten, dan kunnen dat goed de scheuten van de gouden bamboe Phyllostachys aurea zijn. Ze zijn namelijk het zoetste van het geslacht Phyllostachys. Als de scheuten een decimeter boven de grond uitsteken, worden ze geoogst.

Hoe voorkom ik dat de Bamboe gaat woekeren?

Deze bamboe komt voor in een geweldig groot gebied dat zich uitstrekt van de Himalaya tot Japan. Hij heeft echter wel een nadeel: hij woekert en daar dient rekening mee gehouden te worden. Want als je de plant z’n gang laat gaan, overwoekert hij alle andere planten. En denk niet dat een dik stuk plastic de plant weerhoudt zijn weg te vinden. Alleen zwaar materiaal kan dat verhinderen, maar hun uitlopers groeien ook over en desnoods onder een barrière heen. Bij bamboe planten lees je hier meer over én vind je een video.

Wat voor standplaats is geschikt voor Bamboe?

Phyllostachys aurea groeit in elke normale tuingrond, maar houdt wel van een beetje zon en beschutting.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik Phyllostachys aurea snoeien?

Hij kan enorm woekeren en daarom dient de plant ingegraven te worden in een zware barrière. Echter, vaak lopen de uitlopers hier toch overeen. Snijd daarom in het groeiseizoen de ongewenste scheuten, de zogenaamde rhizomen af. Het woekeren houdt tevens verband met de temperatuur. Hoe warmer hoe meer deze bamboe zijn gang gaat.

Is Bamboe winterhard?

De plant is winterhard maar door vorst en vrieswind worden de bladeren lelijk bruin. Dit herstelt zich wel, maar je kunt de bamboe uit voorzorg beter inpakken in gaas of vitrage.

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Phyllostachys aurea

Familie

gouden bamboe

Latijnse familie

aurea

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vrieswinden.

Snoeien

Wortelsnoei tegen uitlopende rizomen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon voor gele stammen tot halfschaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Maximaal

300

Beschrijving

tot 3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

niet van toepassing

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Lees verder onder de advertentie