vtwonen

Tuin bemesten

Planten halen hun groei- en bloei-energie uit de bodem. Ga jaarlijks de tuin bemesten, zo voorkom dat de grond arm wordt. Maar wanneer kan je dit het best doen? En wat is beter, kunstmest of organische mest? In korrelvorm of vloeibare vorm?


Tuin bemesten

Tuin bemesten

Net zoals wij eten en drinken nodig hebben om te groeien en in leven te blijven heeft een bloem, plant of struik naast water ook voeding nodig. Het voeden van je tuinplanten zorgt niet alleen voor meer groei en bloei, maar versterkt de planten ook. Zonder goede voeding zijn ze vatbaar voor ziekten en plagen zoals bladluizen.

Wanneer bemesten?

De beste periode om je tuin te bemesten is in het voorjaar. Dan beginnen de planten zich weer te ontwikkelen en kunnen ze wel wat hulp gebruiken. In de zomer vertraagt de groei om in het najaar helemaal stil te vallen. Stop daarom met het toedienen van voedingsstoffen in de herfst en winter. De planten zijn dan in rust en hebben geen extra stimulans nodig. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel:

 • Een gazon bemesten kun je het best het hele jaar doen met een stevige hoeveelheid in het voorjaar. Doe een onderhoudsbemesting in de zomer en een speciale bemesting in het najaar om het gras af te harden voor de winter zonder dat het een groei-impuls krijgt.
 • Ook buxus, hagen en bloeiende planten kunnen best nog wel een tweede bemesting gebruiken in het begin van de zomer.
 • Rozen kun je het best mesten vanaf eind maart en dan elke maand tot juli.

Lees meer bij wanneer bemesten.

Soorten meststoffen

In principe zijn er twee soorten meststoffen: kunstmest en organische mest. Kies liever voor organische mest, want dat is beter voor de planten en de bodem. Kunstmest werkt sneller, maar ook korter en maakt de planten zwakker.

Kunstmest

Kunstmest bestaat uit kunstmatige voedingsstoffen. Het werkt direct op de planten in en versterkt de groei. Een extra opkikkertje dus voor de plant die daar behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld als er veel voeding van de plant is afgenomen door snoeien en maaien of als ze ziek zijn (geweest). Kunstmest werkt veel minder lang door dan organische mest en een beetje te veel kan de wortels verbranden. Ook worden de planten opgejaagd waardoor ze sneller vatbaar zijn voor ziekten. Hier geldt zeker: houd je goed aan de aangegeven hoeveelheden op de verpakking.

Organische meststoffen

Organische meststoffen zijn samengesteld uit natuurlijke grondstoffen (van plantaardige of dierlijke oorsprong). Planten nemen die niet direct op, omdat ze eerst afgebroken moeten worden tot mineralen. Dat gebeurt in de bodem. Door dit proces wordt het bodemleven bevorderd en de structuur van de grond verbeterd. Uiteindelijk blijven er voedingsrijke mineralen over. Na dit afbraakproces halen planten geleidelijk de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit de bodem.

Organische meststof voor de siertuin is goed geschikt als voeding voor de hele siertuin. De voedingsstoffen in de wonderkorreltjes worden geleidelijk afgegeven. Hierdoor krijgen je planten gedurende meer dan 100 dagen de juiste voeding en geen verbranding. Er zit kalium in voor stevige planten en mooie kleuren van je bloemen. Magnesium zorgt voor een goede bladkleur.

Mestvormen

Mest bestaat in verschillende vormen zoals korrelvorm of vloeibare vorm. Er zijn vier mestvormen die het meest voorkomen. Voor elk gebruik is een andere vorm geschikt.

 • Mest in korrelvorm: is makkelijk strooibaar en stuifvrij. Geschikt voor siertuin, gazon, moestuin en fruitteelt.
 • Mest in kegelvorm: kun je eenvoudig en op de juiste plek in de grond te stoppen. Geschikt voor bloembakken, pot- en kuipplanten.
 • Mest in meelvorm: is er in drie soorten: beendermeel, bloedmeel en vinassekali. Geschikt voor sier- en moestuin. Bloedmeel is ook geschikt voor gazon, vinassekali voor fruit en bloembollen.
 • Mest in vloeibare vorm: is handig te doseren in gietwater. Geschikt voor bloembakken, pot- en kuipplanten.

NPK

In zowel kunstmest als organische mest zit NPK, wat staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Stikstof (N) is nodig voor de groene delen van de plant, fosfor (P) voor sterke wortels en kalium (K) voor stevigheid, weerstand, bloei en vruchtvorming. Op elke meststofverpakking staan deze letters met daarachter het percentage van de voedingstof. NPK 12-10-18 is bijvoorbeeld een universele meststof. Maar de ene plant heeft meer behoefte aan een bepaalde voedingstof dan de andere. Rozen hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan stikstof en kalium dan aan fosfor. Voor elke plant is er bijna wel een ‘eigen’ soort mest verkrijgbaar.

 • Mest voor groente en kruiden
 • Tomatenmeststof
 • Mest voor Aardbeien en kleinfruit
 • Druivenmeststof

Meststof kopen

Op viavtwonen is altijd wel meststof te verkrijgen voor tuin bemesting. Een goede meststof is natuurlijke plantenvoeding. De smaak te pakken? In de shop vind je uiteenlopende producten op het gebied van tuinonderhoud. Direct shoppen? Wij selecteerden allerlei soorten mest voor je tuin:

strooiwagen 12kg

tijdelijk niet beschikbaar

strooiwagen 12kg

bemeste tuinaarde 40L

Praxis

bemeste tuinaarde 40L

€ 3.19

ga naar Praxis
gazonmest 2kg

tijdelijk niet beschikbaar

gazonmest 2kg

universele tuinmest 4 kg

Praxis

universele tuinmest 4 kg

€ 11.49

ga naar Praxis

12-10-18 Tuin- en gazonmest 5 kg. - Bioflor

tijdelijk niet beschikbaar

12-10-18 Tuin- en gazonmest 5 kg. - Bioflor

biologische meststof tomaten en fruit 1,8kg

Praxis

biologische meststof tomaten en fruit 1,8kg

€ 5.49

ga naar Praxis
druivengroeipakket 800gr

Praxis

druivengroeipakket 800gr

€ 7.99

ga naar Praxis

Moestuinmest organisch 4 kg. - Viano

tijdelijk niet beschikbaar

Moestuinmest organisch 4 kg. - Viano

kleinfruit voeding 100gr

Praxis

kleinfruit voeding 100gr

€ 2.49

ga naar Praxis
roze korrels universele meststof 1kg

Praxis

roze korrels universele meststof 1kg

€ 5.49

ga naar Praxis
bio Groenten&Kruiden voeding 0,5L

Praxis

bio Groenten&Kruiden voeding 0,5L

€ 6.29

ga naar Praxis

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Aldert op 12 februari 2018 om 09:22

Is wormenmest als bemesting van een border incl. gazon geschikt?

>

vtwonen op 27 februari 2018 om 08:01

Beste Aldert. Wormenmest is humus en daarom een geweldige voedingsbodem voor zo’n beetje alles; in de borders, het gazon, de moestuin en in potten!

>

Lien Termaat op 21 juli 2017 om 22:15

Wanneer ik hout of boomschorssnippers in het najaar over de tuin strooi, gaat dat ook het opkomen van onkruid tegen, maar stoort het dan niet planten die in de winter afsterven om in het voorjaar weer op te komen ?

>

vtwonen op 28 augustus 2017 om 11:13

Beste Lien, een goede, dikke laag bomschors helpt zeker wel wat tegen eenjarige onkruiden, want waar geen licht komt, zal weinig groeien. Maar het houdt overblijvende wortelonkruiden zoals zevenblad helaas niet tegen; net als vaste planten wurmen zij zich door de laag omhoog. Waar het wel goed voor doet is je bodem; deze wordt door de langzame afbraak van het organische materiaal ruller, voedingsrijker en doorlatender.

>

gerard op 13 maart 2017 om 11:07

Kun je kalk en meststof tegelijk gooien

>

vtwonen op 24 maart 2017 om 08:54

Beste Gerard, het advies is in de winter kalk te strooien en dan wat maanden later, in het vroege voorjaar, te bemesten.

>

A. Duimel op 1 november 2016 om 11:33

Is paardemest goed voor fruitbomen oa druiven.
Woon in Spanje in de Campo en die oude Spanjaarden zeggen dat dit heel goed is is dat zo.

>

vtwonen op 8 november 2016 om 07:50

Beste, wat de oude Spanjaarden zeggen, klopt. Tenminste, in dit geval. Let wel op dat je gebruik maakt van goed gecomposteerde paardenmest die minimaal een half jaar heeft gelegen en regelmatig gekeerd is. ~Kristel

>

gerard op 15 maart 2016 om 17:15

heb voor en achtertuin( totaal plm 100 m2) geheel beplant met wintervaste planten (lage) in diverse soorten. heb her en der ook wat rozen bij elkaar staan. Wil de grond verrijken, want die is er wel aan toe. is de NPK 12-1o-18 de ideale oplossing ?????
(uitgezonderd de aardbeien, want die staan apart)

>

vtwonen op 23 maart 2016 om 14:01

Beste Gerard, goed dat je de tuin wilt bemesten. Wij zijn geen voorstander van kunstmest, zoals de 12 –10 –18. Deze voegt niets toe aan de bodem en is snel uitgewerkt. Geef liever organische mest, zoals van DCM, die voedt de planten en zorgt dat het bodemleven op gang komt. Bodemdiertjes zorgen voor gezonde planten die beter groeien. ~Marie

>

gerard schuijt op 4 maart 2016 om 23:00

ik woon in het buitenland ,heb een tuin met fruitbomen en sierplanten. wil graag weten hoe ik die moet bemesten

>

Marie op 11 maart 2016 om 09:30

Hoi Gerard, leuk dat je vanuit het buitenland onze site volgt. Als je gewoon in Europa woont, met hetzelfde klimaat als bij ons, kun je de mest tips aanhouden. Woon je warmer of kouder dan Nederland, kijk dan goed naar het groeiseizoen. Planten hebben mest nodig als ze gaan groeien. Zodra het blad weer aan de planten komt, geef je wat mest. Na een week of 8 is deze uitgewerkt en geef je nogmaals wat mest. Door steeds compost te strooien over je grond, krijg je op den duur een evenwicht in de bodem, je merkt dan dat je minder hoeft bij te mesten. ~Marie

>

Marie (tuinieren.nl) op 2 oktober 2015 om 08:36

Hoi Greet, dat wordt een mooie kringloop. Mest van planteneters kan je verwerken tot compost, meng het wel met ander tuinafval. Zorg dat je geen mest op je moestuin strooit, waar resten van medicijnen in kunnen zitten, gebruik alleen mest van gezonde dieren. ~Marie

>

Greet op 25 september 2015 om 18:43

Kan ik de mest van mijn dwergeitjes gebruiken in mijn moestuin ?

>

Marie (tuinieren.nl) op 19 maart 2015 om 12:30

Hoi Clem, goed dat je overstapt op organische mest. Die ruikt inderdaad anders en ziet eruit als Maggi. Gewoon gebruiken en je verbazen over het resultaat! ~Marie

>

Clem op 16 maart 2015 om 22:48

Hoi,
Ik heb bij de Lidl ''Organic Liquid Plant Food'' gekocht. Toen ik het wilde gebruiken zag ik dat het spul donkerbruin is en niet echt prettig ruikt! Is dit normaal? We hadden het idee (gewend als we zijn aan dat keurig doorzichtige groene goedje dat kunstmest heet) dat het spul ernstig bedorven is. Maar we twijfelen na iets meer er over te hebben gelezen aangezien het over gefermenteerde plantenresten gaat en dergelijke. Hebben er toch wat aan of kunnen we het beter weggooien?
Groeten,
Clem

Shop suggesties

Inspiratie suggesties