Bladluis bestrijden? Ga aan de slag met deze huis-tuin-en-keukenmiddelen

Annies moestuin heeft een zithoek, waar ze tussen de spinazie van een kop koffie kan genieten. Beeld vtwonen special tuin 08 | productie House of Pictures | fotografie Anna Örnberg
Beeld vtwonen special tuin 08 | productie House of Pictures | fotografie Anna Örnberg

Bladluis: samen met slakken en mieren de meest voorkomende plaag in groene tuinen. Daar wil je vanaf. Want wanneer je de helft van je vakantiegeld hebt uitgegeven bij het tuincentrum, zijn verkleurde of verwelkte bladeren het laatste wat je wilt. Ga aan de slag met deze huis-tuin-en-keukenmiddelen.

Lees verder onder de advertentie

De ongewenste plantliefhebbers zijn slechts een paar millimeter groot, maar richten onherstelbare schade aan. Je herkent ze meestal aan een zwart, wit of groen uiterlijk, maar uitzonderingen zijn ook gerust geel, rood of paarsachtig. Ze bevinden zich in ieder geval aan de onderkant van de bladeren, waar ze zich voeden met sappen uit de plant. Het gevolg? Een verzwakte plant die niet meer goed groeit, verkleurt, verwelkt of zelfs helemaal afsterft. Ai, daar zitten we niet op te wachten.

Bladluis bestrijden met huis-tuin-en-keukenmiddelen

Er worden tal van middelen verkocht om van bladluis af te komen, maar het kan ook goed op een andere manier. Bijvoorbeeld met (voedings)middelen die je vaak al wel in huis hebt. Zo vormen ui en knoflook de perfecte basis voor een lekker gerecht, maar ook voor het bestrijden van bladluis. Een aantal veelgebruikte recepten:

  • Water met azijn en een scheutje groene zeep of een natuurlijk afwasmiddel
  • Een mix van water, knoflook, rode peper en citroensap
  • Het aftreksel van gekookte knoflook en ui gemengd met water
  • Koude koffie of koffiedik (de koffiedik verspreid je onderaan de plant)
  • Een derde groene zeep, een derde (regen)water en maximaal een derde spiritus
Lees verder onder de advertentie

Duurzame tip: gebruik bij voorkeur regenwater. Dit is niet alleen beter voor de planten, je bespaart er ook kraanwater mee.

LEES OOK
Regenwater opvangen? Dit is wat je moet weten over een regenton

Natuurlijk bestrijden

Wist je dat het lieveheersbeestje de natuurlijke vijand van bladluis is? De rood-zwarte beestjes zijn dus niet alleen gezellig, maar hebben ook een handige functie. Koop je toch liever een bestrijdingsmiddel in de winkel? Dan zijn de ecologisch verantwoorde producten van Ecostyle een alternatief. Zij werken zo veel mogelijk mét in plaats van tegen de natuur. Zo bieden ze natuurlijke vijanden als larven en aaltjes, maar ook volledig natuurlijke andere middelen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zo ontwerp je de eigen tuin als een pro