WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Fundering maken

Een mooie bestrating is niets zonder een stevige ondergrond of fundering. Een fundering maken doe je in drie stappen.

Fundering maken fundering maken

In drie stappen leg je de ondergrond voor een sfeervol natuurstenen terras of een prachtige oprit en gaat de fundering jaren mee.

1. Kantopsluiting

De basis van een goede fundering maken is de kantopsluiting. Dit is een stevige houten, betonnen of natuurstenen rand om je terras of langs je oprit, die voorkomt dat je tegels gaan verschuiven, uitlopen of verzakken.

  1. Span eerst een lijntje op de plek waar de kantopsluiting moet komen. Daarmee bepaal je de lijn en de hoogte van de opsluiting.
  2. Zorg ervoor dat het lijntje onder afschot wordt gespannen, want zo moet je bestrating ook komen te liggen. Dat wil zeggen dat hij schuin afloopt in de richting waar jij het regenwater naartoe wilt afvoeren.
  3. Nu kun je de kantopsluiting plaatsen.

Kies bijvoorbeeld voor een kantopsluiting van beton met aan de ene kant een groef en de andere kant een mes, zodat de opsluitingen goed op elkaar aansluiten en stevig blijven staan. Voor een oprit is een kantopsluiting bredere kantopsluiting aan te raden. Voor extra stevige fundering kun je wat kant-en-klaar beton langs de buitenrand smeren. Je kunt ook een natuurstenen kantopsluiting gebruiken, maar die heeft geen mes en groef, waardoor je altijd beton moet smeren voor de stevigheid van je ondergrond.

2. Fundering maken

Graaf de te bestraten grond nu uit, tot minimaal twintig centimeter onder de kantopsluiting. Stort hier nooit zand in, want dat is niet schoon genoeg. De vuile deeltjes in zand kunnen door de onderkant van natuursteen naar boven komen en vlekken veroorzaken. Wil je een goede fundering maken stort dan een mengsel van gebroken en rond grind dat speciaal is ontwikkeld voor de ondergrond van terrassen en opritten. Het vormt een harde fundering die water toelaat, maar voorkomt dat vuil omhoog komt. Tril goed aan met een trilplaat.

3. Fundering afreien

Nu moet je een vlakke fundering maken, dit wordt ook wel afreien genoemd. Houd hierbij rekening met de dikte van je tegel. Is je tegel drie centimeter dik, rei de ondergrond dan af op een diepte van 2,5 cm onder de rand van de kantopsluiting. Door de natuurlijke zetting van de grond zakt de tegel en ligt hij op de juiste hoogte. Voordat je de tegel op de fundering legt, strooi je Stabi King over de Fundi King. Dit is een schoon en droog cement, dat je door de bovenste twee a drie centimeter Stabi King harkt, zodat een extra stevige ondergrond ontstaat. Zo gaat je natuursteen nooit bewegen.

Heb je de fundering gelegd? Kijk dan bij tuin bestraten hoe je verder gaat.

nog meer: tuinieren