WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe en wanneer bamboe snoeien

Steeds meer mensen kiezen voor bamboe in de tuin. Terecht, want het is een waanzinnig mooie plant, sterk, wintergroen en hij geeft heel veel sfeer. De bamboe snoeien hoeft niet per se, maar is wel aan te raden: je houdt de plant in vorm en hij wordt compacter.

 

vtwonen special zomerboek 08-2020 | twee houten strandstoelen in de tuin
Bamboe 2,5 m hoog, per pot (www.bamboe.nl). Overig privébezit.

Soorten bamboe: woekerende en niet-woekerende bamboe

Er zijn twee soorten bamboe: woekerende soorten en de soorten die dat niet doen. Woekerende soorten hebben lange dikke stengels en het groen bovenin. De bamboe Fargesia is de belangrijkste niet woekerende bamboe en wordt het meest in tuinen gebruikt. De bamboe Fargesia kan zo’n twee tot drie meter hoog worden. Een woekerende soort kun je ook in je tuin zetten, maar dan moet je hem begrenzen. Lees daar meer over bij bamboe planten.

Wanneer bamboe snoeien

De Fargesia-soorten zijn van zichzelf al redelijk compact, maar wordt nog dichter als je hem snoeit. Vooral als je hem als haag plant is snoeien aan te raden. In welke maand bamboe snoeien? Bamboe snoeien doe je in juni, en nogmaals in augustus.

 

Waarom bamboe snoeien en hoe werkt het?

De bamboe Fargesia is van nature al heel mooi compact van onder af. Wanneer je hem regelmatig knipt wordt hij nog dichter van structuur. Uit de bamboe komen scheuten van onderaf uit de wortel. Deze lange nieuwe scheuten worden elk jaar langer, zo groeit de bamboe groter. Een bamboe snoeien is niet moeilijk, knip hem gewoon met een haagschaar op het juiste formaat. Maak het jezelf makkelijk door lange halen te maken.

Het beste gereedschap voor bamboe snoeien: heggenschaar

Voor het knippen van bamboe is een heggenschaar het handigste gereedschap. Een telescopische haagschaar is helemaal handig, daarmee kun je overal gemakkelijk bij.

Snoeien maar!

nog meer: tuinieren