vtwonen

Bamboe snoeien

Steeds meer mensen kiezen voor bamboe in de tuin. Terecht, want het is een waanzinnig mooie plant, sterk, wintergroen en hij geeft heel veel sfeer. Snoeien hoeft niet, maar is wel aan te raden: je houdt de plant in vorm en hij wordt compacter.

bamboe snoeien

Soorten bamboe

Er zijn twee soorten bamboe: woekerende soorten en de soorten die dat niet doen. Woekerende soorten hebben lange dikke stengels en het groen bovenin. De bamboe Fargesia is de belangrijkste niet woekerende bamboe en wordt het meest in tuinen gebruikt. De bamboe Fargesia kan zo’n twee tot drie meter hoog worden. Een woekerende soort kun je ook in je tuin zetten, maar dan moet je hem begrenzen. Lees daar meer over bij bamboe planten.

Bamboe snoeien

De Fargesia-soorten zijn van zichzelf al redelijk compact, maar wordt nog dichter als je hem snoeit. Vooral als je hem als haag plant is snoeien aan te raden. Bamboe snoeien doe je in juni, en nogmaals in augustus.

Bamboe snoeien

Bamboe Fargesia is van nature al heel mooi compact van onder af. Wanneer je hem regelmatig knipt wordt hij nog dichter van structuur. Uit de bamboe komen scheuten van onderaf uit de wortel. Deze lange nieuwe scheuten worden elk jaar langer, zo groeit de bamboe groter. Een bamboe snoeien is niet moeilijk, knip hem gewoon met een haagschaar op het juiste formaat. Maak het jezelf makkelijk door lange halen te maken.

Heggenschaar

Voor het snoeien van bamboe is een heggenschaar het handigste gereedschap. De telescopische haagschaar van Metallo is helemaal handig, daarmee kun je overal gemakkelijk bij.

Bestel direct het juiste snoeigereedschap in onze shop.

Voor meer informatie: Metallo tools

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Marie (tuinieren.nl) op 3 september 2015 om 08:01

Beste Christian, als je nu de scheuten terug knipt tot de gewenste hoogte en als het nog even lekker blijft nazomeren, maakt de bamboe misschien nog wat zijscheuten. Anders groeien die er volgend jaar aan. Laat de kale scheuten staan, komend voorjaar groeit hier als eerste blad aan. Knip de hoogte nu al terug. ~Marie

>

Christian op 30 augustus 2015 om 17:48

In maart heb ik 6 potten phyllostachys bissetii geplant om als haag te dienen. De bamboe groeit lekker en is al 2,5m hoog. Ik zou hem wel graag willen snoeien, maar weet niet of dit al mag? En hoe zorg ik ervoor dat de bamboe dichter wordt?

>

Marie (tuinieren.nl) op 13 mei 2015 om 15:15

Hoi Mathie, wacht het nog even af. Geef voldoende water, de jonge scheuten moeten echt helemaal onderin de pol weer beginnen. Na een paar warme dagen moet je de eerste punten zien opkomen. ~Marie

>

mathie op 10 mei 2015 om 21:49

ik heb een fargesia in de tuin die rond de 2 meter hoog was en 1 meter breed. ivm tuinrenovatie (nov) zei de tuinman dat hij hem tot de grond zou afsnoeien waardoor hij in het voorjaar weer zou uitlopen. tot op heden nog geen nieuwe scheuten gezien. Moet ik hem nog even de tijd geven of heeft hij het niet meer gered.

>

Marie (tuinieren.nl) op 7 mei 2015 om 08:21

Hoi Ethel, snoei de delen die eruit zien als bamboestokken, bruin en verdroogd weg. De compost en potgrond is goed. Geef voldoende water, bamboe is taai. Meestal zie je onderuit de wortels weer nieuwe scheuten komen, die zijn over een paar maanden al weer meters hoog. ~Marie

>

ethel op 2 mei 2015 om 16:19

Ik heb een grote bamboeplant van 3m hoog afgelopen november overgeplant vanwege verhuizing. Had m toen moeten snoeien maar t ging toen ook al snel vriezen. Nu wordt al het blad bruin en sommige scheuten zijn bovenin echt al dood. Wat snoei ik weg en wanneer en hoeveel kan ik herstellen met watergeven/mest. Grond is hier heel erg zanderig, wel extra grond en potgrond bij wortels gegooid.

>

Marie (tuinieren.nl) op 26 februari 2015 om 09:50

Hoi Maartje, om een jonge bamboe compact en gevuld te krijgen kun je het beste ook iets van de hoogte af knippen. Als het goed is, maakt de plant dan meer zijscheuten. Aan de kale scheuten die de plant nu al heeft, ontrolt straks het blad. Hier kan je de top ook uitknippen. ~Marie

>

Maartje op 24 februari 2015 om 12:21

Ik heb mijn bamboe vorige jaar ongeveer eind zomer/begin herfst in de tuin gezet. Hij moet nog hoog worden, maar ik wil hem wel graag helpen met compact worden. Kan ik dan het beste komende juni alleen de zijkanten snoeien of is het raadzaam ook de hoogte scheuten mee te nemen tijdens de snoei?
Ik hoor graag van u,
mvg Maartje

>

Rob op 20 september 2014 om 07:00

Hallo, in een bak op het werk staan 5 bamboes fargesia.
Deze hebben tijden geen water gehad, dus was vrijwel alles boven de grond dor. Ik heb rond half augustus de bamboe gesnoeid tot zo'n 5 cm boven de grond en vanaf dat moment elke week flink water gegeven. Nu komen er bij 3 van de 5 planten al weer nieuwe schuiten uit de kluit. Boze tongen beweren dat de bamboes het nooit meer gaan doen
U advies graag. bvd Mvg

>

Marie (Tuinieren.nl) op 5 augustus 2014 om 13:48

Beste Joni, mooi een ruisende bamboe haag. Door het geruis overstemmen ze ook buurgeluiden. Snoeien gaat op dezelfde manier. Graaf eventueel wortelbegrenzer of rizoombegrenzer in rondom de haag. Zo voorkom je dat hij de hele tuin doorloopt.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties