Een scherpe snoeischaar maakt 't snoeien namelijk een stuk efficiënter en zorgt ervoor dat planten gezond blijven. Zó zorg je ervoor dat 'ie altijd in topconditie is.
Wanneer moet je de snoeischaar slijpen?
Maak je dagelijks gebruik van de snoeischaar? Dan slijp je 'm het best een keer per week. Als je de snoeischaar af en toe gebruikt kun je prima door met twee slijpbeurten per jaar. Idealiter slijp je 'm na het seizoen of voor het volgende seizoen zodat 'ie helemaal klaar is voor een nieuwe tuinseizoen.
Zo weet je dat het tijd is om 'm te slijpen
Tijdens het snoeien merk je snel genoeg of de snoeischaar bot is of niet. Als je merkt dat 'ie moeite heeft met knippen, als de snede niet meer scherp is of als je ongewoon veel kracht moet uitoefenen, is het hoog tijd om 'm te slijpen. Met een botte schaar krijg je takken niet goed meer doorgeknipt, buigt de stengel vaak mee en scheurt af, met een grote snoeiwond tot gevolg. Een no go voor de gezondheid van je planten en bomen. Een scherpe snoeischaar knipt juist makkelijk door takken of planten en maakt een mooie snoeiwond die snel herstelt.
Een eenvoudige truc om te testen of de snoeischaar scherp genoeg is, is door een vel papier te knippen. Als de snoeischaar het papier gemakkelijk en zonder rafels doorknipt is de schaar scherp genoeg. Als het papier scheurt of de snede niet soepel is, is het tijd om de snoeischaar te slijpen.
LEES OOK
Dit zijn de meest gemaakte snoeifouten
Snoeischaar slijpen: dit heb je nodig
Tijd om de snoeischaar te slijpen? Zorg dat je deze dingen in ieder geval bij de hand hebt:
-
Snoeischaar
-
Diamantvijl of vijlsteen
-
Emmer
-
Water, zeep en een droge doek
-
Handschoenen
-
Staalwol, grof en fijn
-
Olie voor smering (lijn- of olijfolie)
HANDIG OM TE WETEN
Snoeikalender: het beste moment om planten, bomen en struiken te snoeien
Stappen voor het slijpen van de snoeischaar
Met onderstaande stappen maak je van de snoeischaar weer vlijmscherp gereedschap, klaar voor iedere tuinklus.
- 01.
Draag tijdens de klus handschoenen om handen te beschermen.
- 02.
Maak de snijbladen van de snoeischaar schoon met water en zeep. Eventueel kun je vloeibaar schuurmiddel gebruiken om alle plantenresten te verwijderen. Maak 'm droog met een doek.
- 03.
Krijg je 'm niet helemaal spic en span? Met grof staalwol wrijf je hardnekkig vuil van de snijbladen af. Met fijn staalwol maak je 'm daarna weer egaal.
- 04.
Maak de snoeischaar weer vochtig, zo voorkom je dat de groeven in de messen verstoppen.
- 05.
Zorg dat je de snoeischaar zo vast hebt, dat de snijbladen in een hoek van ongeveer 20 graden staan.
- 06.
Vijl vanaf de binnenkant van het snijblad naar de punt van de schaar toe. Vijl altijd in de richting waarop het snijblad in de fabriek geslepen is, dit zie je aan de vorm van het mes.
- 07.
Herhaal de vorige stap zo'n 10 tot 50 keer, afhankelijk van hoe bot de snoeischaar is.
- 08.
Maak de achterkant van het blad mooi egaal door deze ook een keer te slijpen.
- 09.
Smeer na het slijpen een beetje olie met een doekje op de snijbladen om roestvorming te voorkomen.