Waterpad maken

Water geeft de tuin een extra dimensie. Een waterpad is een beloopbaar tuinpad waar water overheen stroomt. Met de juiste verlichting creëer je een sprookjesachtige sfeer in je tuin.

Waterpad

Zo werkt het

Het waterpad is een beloopbaar tuinpad waar water overheen stroomt. Mooi om naar te kijken en in de zomer leuk voor kinderen om mee te spelen. Met een pomp wordt het water door kleine gaatjes in de tuintegels naar boven gepompt. Aan de zijkanten van het pad wordt het water opgevangen in een goot en weer opnieuw gebruikt. Als het in de winter vriest kan de waterpomp worden uitgeschakeld  en wordt het weer een gewoon tuinpad.

Verlichting

In het waterpad is verlichting onmisbaar. De plaats van de verlichting bepaalt de sfeer van het waterpad. Zo kan een moderne of juist een sprookjesachtige uitstraling gecreëerd worden. Plaats voor een moderne sfeer de armaturen in een vast ritme in de tegels, bijvoorbeeld met armatuur Fusion 60. Voor een meer romantisch waterpad kun je meerdere kleine lichtpuntjes aanbrengen in een onregelmatig ritme met bijvoorbeeld de DB-LED.

Waterpad aanleggen

Wil je een waterpad aanleggen, vraag er dan naar bij de hovenier of doe het zelf. Op de website van in-lite kun je het complete ontwerp downloaden.

  1. Maak eerst een houten bekisting van piketpalen en kantplanken voor de grondkering.
  2. Leg daarin een ondervloer van betontegels op een verdichte ondergrond van geel zand. Kijk bij tuin bestraten.
  3. Op de tegelvloer plaats je een laag van viltdoek of wegendoek ter bescherming van de rubberfolie.
  4. Leg daarop een laag rubberfolie. Je voorkomt lekkage door nog een extra laag rubberfolie onder de constructie van betonbanden te plaatsen.
  5. Leg eromheen een roestvrijstalen hoekstrip voor smalle randafwerking bij aangrenzende verharding of een aansluitend gazon.
  6. Maak daarop een draagconstructie van betonbanden (verlijmd of gemetseld). Je kunt eventueel ook verstelbare tegeldragers gebruiken.
  7. Bestraat met grote natuursteen– of betontegels (bijvoorbeeld 80x80x5 cm), ieder voorzien van een uitstroomgat voor het water en één of meerdere gaten voor de verlichting.
  8. Sluit de verlichting aan volgens de stappen bij tuinverlichting aanleggen.

Het waterpad is bedacht door buitenverlichtingspecialist in-lite, kijk voor meer informatie op hun website.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 15 mei 2013 om 17:10

Leuk bedacht, ik zag dat wel zitten voor mijn tuin, maar uit het ontwerp wordt niet duidelijk hoede pomp de gaatjes in de betontegels naar boven kan pompen.Én daarmee is het effect van een waterpad helemaal weg.
Jammer, of zie ik iets over het hoofd?

Anoniem op 29 mei 2013 om 10:26

Goedemorgen I. van Galen,

Op onze site kunt u kijken naar het ontwerp en de verdere uitleg. In de natuursteen- of betontegels van 80x80x5 cm, moet een ieder voorzien zijn van een uitstroomgat voor
het water en één of meerdere gaten voor de verlichting. Vaak is dit het uitstroomgat in het midden. Daaronder zit een buis/slang voor het water.

Mocht u meer informatie willen? Stuur dan een e-mail naar info@in-lite.nl.