Steensoorten

beeld vtwonen Beeld

Voordat je kunt beginnen met de bestrating van je tuin of oprit, moet je beslissen welke steensoorten je hiervoor gaat gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

Gebruikelijke steensoorten

Voor bestrating zijn er drie steensoorten gebruikelijk, namelijk betonsteen, baksteen en natuursteen.

Betonsteen

Betonsteen is een steensoort gemaakt van cement, zand en water. Vaak is er nog een natuurlijke kleurstof aan toegevoegd. Betonsteen is in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. Omdat beton op verschillende manieren bewerkt kan worden, kun je er allerlei verschillende sferen mee creëren. Zo zijn er geslepen, geborstelde, gestraalde en gewassen betontegels verkrijgbaar. Betontegels zijn betaalbaar, gaan lang mee en zijn redelijk eenvoudig zelf te leggen. Naast betonnen stenen, tegels en muurelementen kun je ook stapelblokken, traptreden en bloembakken van beton in je tuin plaatsen. Gebruik je betontegels voor een terras, pad of oprit, dan moeten de tegels minimaal zes centimeter dik zijn, anders breken ze. Lees meer hierover bij betontegels.

Lees verder onder de advertentie

Baksteen

De bekendste steensoort is misschien wel baksteen. Deze steensoort worden gemaakt van rivierklei en gebakken op een temperatuur van maar liefst 1200 graden. Hierdoor zijn bakstenen sterk, duurzaam en kleurecht. De stenen gaan jaren mee en worden, naarmate de jaren verstrijken, alleen maar mooier. De steensoort is verkrijgbaar in verschillende formaten, waaronder dikformaat (7×21 cm) en waalformaat (5×20 cm). Baksteen is bovendien verkrijgbaar in verschillende kleuren, van okergeel tot donkerbruin. Eigenlijk kun je de steensoort overal in je tuin gebruiken, maar hij is iets duurder dan betonnen stenen en iets moeilijker te leggen.

Lees verder onder de advertentie

Natuursteen

Natuursteen is een verzamelnaam voor alle steensoorten die direct uit de natuur komen. Er zijn veel verschillende soorten natuursteen, zoals marmer, basalt en leisteen. Deze steensoort kan op vele manieren bewerkt worden en is verkrijgbaar als onder meer flagstones, vierkante tegels of grind. Elke tegel is anders en heeft zijn eigen tekening en dus uitstraling. Tegenwoordig worden alle natuurstenen op dezelfde dikte gezaagd, waardoor ze makkelijk te leggen zijn. De ene soort natuursteen is kleur- en krasvaster dan de andere. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is het verstandig om je te laten adviseren door de verkoper. Lees meer in het artikel natuursteen.

Voor meer informatie: Excluton.nl

Lees verder onder de advertentie

Bron: Fotografie Excluton voorbeeldtuin met Siam Bluestone tegels