Diepte creëren met verhoogde borders
We kennen de verhoogde borders al langer voor de moestuin - je kent vast de welbekende moestuinbak - maar ook voor gewone beplanting kan een verhoogde border een mooie optie zijn. Je creëert er namelijk meer diepte door en voor een wat kleinere tuin is dat een slimme zet. Hoe en waar de verhoogde borders kunnen worden aangebracht? Dat vertelt tuin- en landschapsontwerper Sjors de Kroon: 'Door hoogte aan te brengen in de achterkant van de tuin zorg je voor meer diepte. Zeker als de tuin klein voelt, is het aan te raden om de achterste borders wat op te hogen, dit zorgt ervoor dat de tuin groter oogt.'
Tip! Opgehoogde borders passen ook prima in een moderne tuin met duidelijke lijnen. De planten kunnen namelijk niet makkelijk meer over de borderrand groeien en dat levert al snel een strakkere tuin op. Hoeft het juist allemaal niet zo strak? Geef de verhoogde borders dan een organische vorm.
Verhoogde border zelf maken
Een verhoogde border maak je eenvoudig zelf van hout of stenen. Bij bouwmarkten vind je alle producten hiervoor. Maak altijd eerst een fundering en bouw daar de randen op tot de gewenste hoogde van de verhoogde border. Vul daarna de border met goede aarde en bemest deze regelmatig. Heb je aardig wat borders te vullen? Bestel de tuinaarde dan online en laat het bezorgen. Dat scheelt een hoop gesjouw.
Een paar tips voor een verhoogde border van tuinontwerper Sjors de Kroon:
Het is ook mogelijk om een verhoogde border te maken door materiaal te hergebruiken. Maak de rand van de border bijvoorbeeld van hergebruikte tegels, klinkers, hout of staal
Mocht de verhoogde border tegen een woning of houten schutting worden geplaatst, zorg er dan voor dat de achterkant van de verhoogde border een beschermlaag heeft. Als die beschermlaag er niet is, dan tast het vocht van de grond de wand direct aan. Hierdoor zal vocht in de muur trekken of de schutting sneller gaan rotten
Een verhoogde border kan ook prima werken aan de voorkant van de tuin: hoogteverschillen maken de voortuin spannender en nodigen uit om de rest van de tuin te gaan onderzoeken.
Praktisch tuinieren met een hoge border
Doordat planten niet makkelijk meer over de borderrand groeien is een verhoogde border ook makkelijker te onderhouden. Daarnaast hoeft er minder gebukt te worden omdat de planten hoger groeien. Dat is ook heel handig voor moestuinieren, omdat je bij het oogsten minder hoeft te bukken. Nog een praktisch voordeel van de verhoogde border: doordat de planten hoger groeien, geven ze vaak ook sneller privacy in de tuin.
Beplanting in een verhoogde border
In een opgehoogde border is eigenlijk alles mogelijk, als je maar rekening houdt met de ligging van de tuin. Zo kies je aan de zuidkant voor planten die goed tegen de zon kunnen. Ben je gek op planten die een bepaalde soort grond vereisen? Dan zit je met een verhoogde border ook altijd goed. Je kunt - in tegenstelling tot planten in de volle grond - de tuinaarde aanpassen en zo voor je favoriete planten kiezen. Wanneer je de border ophoogt met veel tuinturf, kun je bijvoorbeeld een plant uit de Rhododendron–groep en andere zuurminnende planten op kleigrond planten.
Je kunt uiteraard ook zelf een mooie combinatie van planten verzamelen met deze tips voor het aanleggen van een border, al is een kant-en-klare border ook heel slim. Zo zijn de mooiste plantencombinaties alvast voor jou bedacht. Bekijk maar eens deze border voor natte grond of bonte border in warme kleuren.