Nieuwe border aanleggen? Een borderpakket helpt je een handje

beeld vtwonen Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Het aanleggen van een border vergt een goede voorbereiding. Want het liefst kijk je het grootste deel van het jaar tegen bloeiende, mooi op elkaar afgestemde planten en bloemen aan. Bij het aanplanten is het handig om planten te gebruiken die ieder jaar terugkomen en het liefst niet allemaal tegelijk bloeien. Een compleet borderpakket heeft dit voorwerk al voor je gedaan en is bovendien voordeliger. Zo kun je zelf een borderpakket samenstellen.

Lees verder onder de advertentie

Borderplanten kiezen

In een border zijn vaste planten die elk jaar weer terugkomen de basis. Vaste planten overleven de winter boven of onder de grond en zijn na een goede knip- of snoeibeurt weer klaar voor een nieuw jaar. De vaste planten vul je aan met een- of tweejarigen die juist in een voorjaar of richting de herfst gaan bloeien. Zo heb je het hele jaar zicht op een mooie bloementuin.

Van siergrassen tot knalroze border

Hoe de border eruit komt te zien, dat is aan jou. Je hebt vast voorkeur voor een bepaalde soort beplanting, zoals een siergrassenborder, of juist een favoriete kleur die je graag terug ziet komen. Een lichtroze of juist knalroze border bijvoorbeeld, of meer ingetogen paarsgrijze beplanting. Zie je in het tuincentrum door de bomen het bos niet meer, dan zijn borderpakketten dé uitvinding: de planten zijn al voor je uitgezocht, je hebt één keer werk en het scheelt vaak ook nog eens in de kosten. Wil je zo min mogelijk in de aarde wroeten? Dan is een border met alleen maar vaste planten perfect.

LEES OOK
Het lang plezier borderplan van Modeste Herwig

Wanneer leg je een border aan?

De beste tijd om een nieuwe border aan te leggen is het najaar, dus september of oktober. De nieuwe planten kunnen dan nog voor de winter gaan wortelen en zullen daardoor beter aanslaan. De voorjaarsbollen kunnen ook rond die tijd de grond in, dus die kun je meteen meenemen. Nog een voordeel van het najaar: veel vaste planten worden in deze periode voor de helft van de prijs verkocht.

Hoe maak ik een border in de tuin? Bekijk het stappenplan

Bij de kant-en-klare borderpakketten ontvang je een beplantingsplan zodat je precies weet waar je welke plant kunt zetten, maar natuurlijk kun je ook zelf een beplantingsplan maken. Neem in ieder geval onderstaande tips goed door:

  1. Maak de grond onkruidvrij.
  2. Spit de grond om (je kunt de grond ook frezen) en verbeter deze met compost.
  3. Zijn de planten erg droog, dompel ze dan eerst in een emmer water en laat de grond zich volzuigen.
  4. Zet dan eerst alle planten in hun pot op de juiste plek.
  5. Ben je tevreden over de plekken, graaf dan een plantgat en zet de plant net zo diep in de grond als deze in pot stond.
  6. Geef de eerste tijd voldoende water.

Border onderhouden

Met het aanleggen van een border ben je er natuurlijk nog niet, goed onderhoud van de tuin zorgt ervoor dat je elk jaar weer wordt verrast. Als vaste planten uitgebloeid zijn, kun je ze terugknippen. Hierna groeien ze weer uit en geven vaak een tweede bloei. Laat in de winter de afgestorven bloemen gewoon zitten: dit biedt bescherming tegen de winterse kou. Pas in het vroege voorjaar hoef je hier weer naar om te kijken. In onze plantenwijzer vind je voor iedere tuinplant de juiste aanwijzingen.

Alles lezen over planten

Elke plant heeft zo weer zijn eigen gebruiksaanwijzing, het kan daarom handig zijn om als beginner plantenstekers met de naam in de border te prikken. Zo weet je nog hoe die ene bloeier ook alweer heette en hoe je hem het beste kunt verzorgen. In onze plantenindex vind je van honderden tuinplanten de beschrijving en tips voor verzorging.

Zelf een tuin onwerpen

Heb je met de aanleg van de border de smaak van het tuinontwerpen te pakken gekregen of kun je juist nog veel meer tips gebruiken? Bij vtwonen kun je online terug de schoolbanken in met een tuincursus. Op jouw eigen tempo kun je door de alle fases van het tuinontwerpen heen en krijg je de kans om vragen te stellen aan experts en medecursisten. Hier vind je meer informatie over de basiscursus Droomtuin.

Borderpakketten op kleur

De een houdt van een rustige border in een of twee kleuren, de ander kan het niet bont genoeg zijn. Daarom is er een enorme keuze uit borderpakketten die hier rekening mee houden. Er is bij de pakketten niet alleen rekening gehouden met jouw smaak, ook met de verschillende hoogtes van de plantensoorten. Zo ontstaat er een mooi geheel, zelfs als je voor het meest bonte pakket bent gegaan.

beeld vtwonen Beeld

border pakketten Blauwpaars beplantingsplan

beeld vtwonen Beeld

Beplantingsplan Beplantingsplan en borderpakket voor een blauw-witte border

beeld vtwonen Beeld

Beplantingsplan Zilverpaarse border

beeld vtwonen Beeld

Beplantingsplan Felroze border

Borderpakketten op soort

Staat jouw border in de volle zon, halfschaduw of juist helemaal in de schaduw? Dan is het best een uitzoekwerk welke planten het hier fijn zullen hebben. Deze borderpakketten zijn samengesteld op grondsoort, ligging of thema. Zo kunnen fans van een siergrassen- of prairieborder hun hart ophalen of kun je als dahlia-liefhebber een compleet borderpakket met verschillende soorten dahlia’s aanschaffen. Soms moet je het jezelf ook gewoon niet te moeilijk maken bij het aanleggen van een nieuwe border.

beeld vtwonen Beeld

border pakketten Beplantingsplan voor een siergrassenborder

beeld vtwonen Beeld

Beplantingsplan Prairietuin border

beeld vtwonen Beeld

Beplantingsplan Beplanting en meer tips voor een halfschaduw border

beeld vtwonen Beeld

Beplantingsplan Plukbloemenborder

Tuingereedschap shoppen…

Bron: beeld: Shutterstock

Lees verder onder de advertentie