WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Van rimboe naar lustoord: breng je tuin weer in shape

Het leven verplaatst zich stukje bij beetje naar buiten nu we richting de zomer gaan. Hoog tijd om je tuin klaar te maken voor het buitenleven. Met deze tips heb je die rimboe binnen een paar uur weer in een lustoord omgetoverd.

Breng je tuin binnen een paar uur weer in shape | vtwonen buitentegels

Bekijk de grote lijnen

Die loungestoel zit toch een stuk lekkerder als de tuin zijn vormen weer heeft terug gekregen. Gebruik die extra vrije dagen in mei en juni dus om korte metten te maken met woekerend onkruid, aanslag op tuintegels en kniehoog gras.

Begin met de grote lijnen, dat zijn vaak ook de meest in het oog springende tuinklussen. Dus maai het gras en neem de kanten mee met een grasschaar. Zo breng je het groenste deel van de tuin weer in shape. Maai trouwens het liefst vanaf nu elke week, want door regelmatig te maaien geef je het gras lucht en voorkom je mosophopingen. Heb je juist kale plekken in het gazon? Dit is ook een prima tijd om gras in te zaaien. Meer over het verzorgen van gras lees je hier.

Heb je tegels in de tuin? Die hebben tijdens de wintermaanden vaak wel wat te verduren gekregen. Pak voor deze klus niet de hogedrukreiniger erbij, want deze waterstralen zijn te heftig voor de tegels. Zo haal je de beschermlaag juist weg, met nog viezere tegels als gevolg. Groene zeep is meestal al voldoende om je tegels op te frissen. Tuinman Jurgen Smit vertelt je alles over het verwijderen van aanslag op tegels.

MEER LEZEN

Ruim je schuur op! https://www.vtwonen.nl/inspiratie/eindelijk-de-schuur-opruimen-in-5-stappen

Verfraai de borders

Zie je na het grasmaaien de rest van de tuin weer een beetje verschijnen? Dan is het tijd voor de borders en bakken met planten. Begin met het verwijderen van het onkruid. Wanneer je iets te vaak twijfelt of je met onkruid of met een gewenste plant te maken hebt, dan zie je hier de meest voorkomende onkruidsoorten.

Na het verwijderen van het onkruid zie je misschien gaten ontstaan waar je iets nieuws wilt planten. Dit kunnen vaste planten zijn, maar het is nu ook de perfecte tijd voor het planten en zaaien van eenjarigen. De dahlia, een van onze tuinfavorieten, mag weer de grond in. Vertroetel je nieuwe planten met water en wat extra bemesting voor een goede start en blijf vooral ook regelmatig water geven, helemaal aan het groen in plantenbakken. Zij hebben veel sneller last van droogte door de zon en wind.

Maak je tuinmeubels schoon

Je mag bijna weer gaan zitten na al het gedane werk. Eerst nog even de tuinmeubels uit de schuur halen of onder het zeil weghalen. Hebben ze de hele winter buiten gestaan? Dan moet er nog even geschrobd worden hoogstwaarschijnlijk. Gebruik ook voor het schoonmaken van tuinmeubels geen hogedrukreiniger, maar gewoon een ouderwetse spons, emmer met water en groene zeep. Meubels van gevlochten wicker kunnen weleens een uitdaging zijn. Pak er een harde borstel bij om bij alle hoekjes te kunnen komen.

Is je tuin weer in shape? Tijd om te genieten van al je werk!

nog meer: tuinieren