Van hout tot kunststof: zo kun je tuinmeubels het best schoonmaken

Handgemaakte loungestoelen uit Essaouira, Marokko, en natuurlijk volop zon: dat zijn de ingrediënten voor een vakantie in tropische sferen. Geef er een eigen draai aan met aluminium dienblad, vintage, 75 tot 110 cm (Ø) (householdhardware.nl). Coconut windlicht uit Bali, 13 cm (Ø), slippers soortgelijk bij Sukha (sukha.nl). Plaid 130×170 cm, vloerkleed 12×180 cm (hkliving.nl). Mand Flädis (ikea.com). Aluminium parasol, 200×200 cm, parasolvoet (extravert.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen special tuin 03 2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge
Beeld vtwonen special tuin 03 2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge

De eerste zonnestralen betekenen ook de start van het tuinseizoen. Wat knappen we op van die fijne voorjaarszon, maar de tuinset er na een jaar weer bij pakken kan nog weleens voor een teleurstelling zorgen… Zo’n winter doet de tuinstoelen namelijk meestal niet erg goed. Tijd voor een opknapbeurt! Gelukkig is het schoonmaken van tuinmeubelen met deze tips zo gepiept.

Lees verder onder de advertentie

Houten tuinmeubels schoonmaken

Heb je houten tuinmeubels? Ga niet meteen aan de slag met een hogedrukreiniger. Op hout zit namelijk een natuurlijke waslaag die de meubels beschermt. Met een hogedrukreiniger blaas je die laag er zo af. Pak er liever een zachte borstel bij en maak een sopje met wat zachte groene zeep. De borstel zorgt ervoor dat alle plekken en hoeken schoon worden, zonder het hout te beschadigen.

LEES OOK
Blaas je tuin of balkon nieuw leven in met de slimme vtwonen tuinmeubels

Teakhouten tuinmeubels schoonmaken

Teakhout is een duurzame houtsoort die van zichzelf veel olie bevat. Ook kan teak goed tegen vocht doordat de vezels overeind gaan staan wanneer het bijvoorbeeld gaat regenen. Het is dan ook niet gek dat deze houtsoort veel voor de scheepsbouw werd gebruikt. Teakhouten meubels zijn robuust en kunnen tegen een stootje, maar dat wil niet zeggen dat je ze maar aan hun lot moet overlaten. Na een lange winter geef je teakhout een schoonmaak- en onderhoudsbeurt met lauwwarm water en wat groene zeep. Niets meer en niets minder.

Lees verder onder de advertentie

Tuinstoelen van wicker

Ook tuinmeubels van wicker of riet vallen onder het kopje ‘snel te beschadigen’. We raden daarom aan om de zachte borstel er weer bij te pakken, ook omdat tussen het gevlochten materiaal veel vuil kan blijven zitten. Voor de echt lastige plekken kun je kiezen voor een wat hardere borstel. Gebruik wel weer zachte groene zeep. Laat de tuinmeubelen daarna drogen in de zon.

LEES OOK
Balkon inrichten: er is meer mogelijk dan je denkt

Kunststof tuinmeubelen

Easy peasy! Zou je denken… Mensen met kunststof tuinmeubelen leven vaak in de veronderstelling dat het schoonmaken heel gemakkelijk of zelfs onnodig is. We helpen je hierbij uit die droom, want dit is helaas niet het geval. Kunststof tuinmeubels hebben heel wat onderhoud nodig. Vuil hecht zich makkelijk aan het materiaal, dus het is verstandig om ze vanaf het moment van aanschaf regelmatig schoon te maken. Dit kan in principe gewoon met lauwwarm water, als het maar met enige regelmaat gebeurt. Eigenlijk is het ook niet goed om ze in de winter buiten te laten staan. Kan het echt niet anders? Leg er dan een zeil overheen.

Lees verder onder de advertentie

Tijd voor nieuwe tuinmeubels?