Voorzaaien of direct in de grond? Dit is hoe eenjarigen zaaien werkt

beeld vtwonen Beeld

Eenjarige bloemen zijn door hun vrolijke knalkleuren een goede aanvulling op vaste planten in de tuin of border. Mooi om naar te kijken en wanneer je lekker veel zaait ook meer dan genoeg om iedere week een verse bos uit eigen tuin te plukken. Het leukste is om bijzondere eenjarige zomerbloeiers die niet overal te koop zijn, zelf te zaaien. We leggen je hieronder uit hoe je het zaaien van eenjarigen aanpakt.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer zaaien?

De meeste eenjarigen zijn echte zonaanbidders en hebben bodemwarmte (circa 21 graden) nodig om te kiemen. In het vroege voorjaar is het buiten nog te koud en daarom kun je alvast binnen een begin maken door voor te zaaien. Vanaf eind februari of begin maart kun je hiermee starten in potten en bakken.

Liever buiten zaaien? Vanaf half april kunnen makkelijke eenjarige planten, zoals papaver en korenbloemen, direct in de volle grond worden gezaaid. Check voor de zekerheid altijd op de verpakking wanneer jouw favoriete eenjarigen buiten mogen worden gezaaid. Niet iedere soort kan hier namelijk even goed tegen. Lees meer over de beste periode voor het zaaien van eenjarigen.

Deze eenjarigen kun je vanaf half april buiten zaaien

Lees verder onder de advertentie

MEER TUININSPIRATIE
Roze en paars beplantingsplan

Eenjarigen voorzaaien

Eenjarigen binnen voorzaaien is even een klusje, maar je zult er later in het jaar rijkelijk voor beloond worden: voorgezaaide eenjarigen zijn meestal sterker en zullen na aanplanting minder vaak het doelwit worden van slakken en ander ongedierte. Hieronder lees je hoe je eenjarige planten zaait in zaaibakken met een doorzichtig deksel.

Deze eenjarigen kun je binnen voorzaaien

Lees verder onder de advertentie
  1. Vul de bak met zaai- en stekgrond en zaai de eenjarigen zo dun mogelijk.
  2. Druk de zaden zachtjes aan en bedek ze met een zeer dun laagje zand.
  3. Geef water met een plantenspuit.
  4. Zet de bak op een warme plek, maar niet in de felle zon. Zorg dat de aarde niet uitdroogt en zet de kap van de zaaibak, naarmate de plantjes groeien, verder open.
  5. Hebben de zaailingen meer dan twee blaadjes, haal de de plantjes dan voorzichtig los en zet ze in potjes met zaai- en stekgrond.
  6. Pas na de IJsheiligen (half mei) kunnen de plantjes naar buiten. Stel ze dan niet meteen aan al te fel zonlicht bloot, maar laat ze beetje bij beetje aan de buitenlucht wennen.

BEKIJK DEZE VIDEO
Zo werkt zaaien in bakken en potten

Zaaien in potjes

Een zaaibak met een plastic, doorzichtig deksel is het gemakkelijkst bij voorzaaien. Zo kun je de groei goed bijhouden en het deksel steeds een stukje verder open doen als de planten groter worden. Gebruik je liever potjes, dan kan dat natuurlijk ook.

Lees verder onder de advertentie

Steek naast de stek een paar satéprikkers in de aarde en trek een doorzichtige plastic zak over het potje (door de prikkers kan het plastic de plantjes niet raken). Maak daarna het plastic vast door een elastiekje rond de pot te doen en prik er wat gaatjes in als de stek goed groeit. Is de stek groot genoeg, dan kan het plastic zakje weg.

Heb je zaden die alleen in het donker kiemen, zoals Calendula, Centaurea, Phlox of Verbena? Bedek deze altijd met een dun laagje zand en leg een krant over de zaaibak totdat de kiemplantjes tevoorschijn komen.

De zaden van Verbena (IJzerhard) kiemen in het donker. Beeld
Lees verder onder de advertentie

Zaaien in de volle grond

Heb je iets meer geduld en een vaste hand, dan kan het zaaien van eenjarigen in de volle grond ook. Doe dit rond IJsheiligen, dus in de periode tussen eind april en half mei. Zorg dat de plek waar gezaaid gaat worden onkruidvrij is, strooi de zaden zo dun mogelijk uit – of meng ze met wat zand – en druk ze daarna goed aan. Geef water met een gieter en zorg er in de periode daarna voor dat de plek niet uitdroogt.

Ben je iets te enthousiast geweest en heb je teveel op een bepaalde plek gezaaid? Haal de zaailingen dan weg, zodat de rest meer ruimte krijgt om te groeien. In deze video zie je uitgebreid hoe het zaaien in de volle grond werkt.

Opletten met omvalziekte

Je zaailingen leken zo goed te groeien en ineens vallen ze om… herkenbaar? Dit wordt ook wel heel toepasselijk de omvalziekte genoemd en wordt veroorzaakt door een schimmel die zich verspreidt via lucht en water. Vaak komt dit omdat je met het zaaien iets te scheutig bent geweest en de zaailingen te dicht op elkaar staan. Er is dan weinig ventilatie en daar smullen schimmels van. Je kunt de omvalziekte voorkomen door speciale stekgrond te gebruiken, stekbakken en bloempotten voor gebruik goed te wassen en de zaaibakken regelmatig even open te zetten.

Lees verder onder de advertentie

Aan de slag